Canon EF-S 60mm f2.8 Macro 適合影天文相嗎?

行星、深空天體、星野攝影等
回覆文章
anyone
夸克星

Canon EF-S 60mm f2.8 Macro 適合影天文相嗎?

文章 anyone » 週一 23 3月, 2009 22:46

聽講定焦鏡比Zoom鏡更適合影天文相,我有呢支Canon EF-S 60mm f2.8 Macro ,它適合嗎?thanks ! :)

頭像
simonii
白矮星

文章 simonii » 週一 23 3月, 2009 23:52

sorry, 原來對到的
最後由 simonii 於 週一 23 3月, 2009 23:54 編輯,總共編輯了 1 次。

anyone
夸克星

文章 anyone » 週一 23 3月, 2009 23:53

simonii 寫:Macro 對唔到infinity wor
oh, thanks !

頭像
simonii
白矮星

文章 simonii » 週一 23 3月, 2009 23:56

但成像真的不敢說
因為原本是design 用作近攝的
但用了來作無限遠拍攝可能要其他大師出報告

TONGKW
中子星

文章 TONGKW » 週二 24 3月, 2009 09:07

單鏡機定焦微距鏡頭(Canon 60 mm f/2.8, Nikon 60 mm f/2.8 等等)全部都可以對焦至無限遠,遠攝時表現會同壹般鏡頭壹樣,因有特別減小像差設計,在拍攝微距(1:2至 1:1)時其表現比壹般鏡頭更佳,缺點係較重/光圈細些(無f/1.2, f/1.4, f/1.8等大光圈)/及售價比起沒有微距的貴很多。
我枝Nikon 60mm f/2.8用來影baby相好好用。

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週二 24 3月, 2009 09:33

通常針無兩頭利.
優化拍微距, 會唔會影無限遠景物時反而不及普通鏡頭呢? :roll:

頭像
Passerby-B
中子星

文章 Passerby-B » 週二 24 3月, 2009 14:24

Wah!! 寫:通常針無兩頭利.
優化拍微距, 會唔會影無限遠景物時反而不及普通鏡頭呢? :roll:
我唔多覺喎 :D

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週二 24 3月, 2009 14:28

微距鏡頭和普通鏡頭, 其實相差d乜野?
或是普通鏡頭加一個延長管, 就已經同微距鏡頭無分別呢?

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週二 24 3月, 2009 15:07

我有用過微距影星,我枝係sigma 150mm/2.8,好多都係F4或全開光圈影的。

http://www.hkastroforum.net/viewtopic.p ... ight=150mm
http://www.hkastroforum.net/viewtopic.p ... hlight=150
http://www.hkastroforum.net/viewtopic.p ... ight=150mm

我發覺用我枝微距鏡影星,好處壞處如下。
好處:邊緣成像比普通鏡頭好,微距鏡唔止可以用來影花草,另外一個被人遺忘的作用係用來翻拍。 所以設計時已經考慮了邊緣成像的問題。

壞處:鏡片多,非常容易有內返射。鏡片多的原因就是要修正場曲,彗差等等...問題。

所以有利亦有弊。

頭像
alget
夸克星
聯繫:

文章 alget » 週二 24 3月, 2009 15:41

Wah!! 寫:微距鏡頭和普通鏡頭, 其實相差d乜野?
>微距鏡頭和普通鏡頭, 其實相差d乜野?
最近對焦距離.

>延長管
你是指微距接環或蛇腹? 大部分微距接環都沒有自動對焦, 蛇腹更是全手動. 兩者的實際光圈值會比鏡頭標示的小, 太暗相機就不會有合焦指示.

如果用入射式測光錶測光, 當放大率大於1就要做增加曝光時間, 增加多少請自行計算. 蛇腹可以提供極高的放大率, 但比較適合在室內拍攝.

頭像
MythPlayer
主序星

文章 MythPlayer » 週六 28 3月, 2009 23:19

é￾©ä¸￾é￾©å®œ,一試便知 :lol:

anyone
夸克星

文章 anyone » 週六 28 3月, 2009 23:26

MythPlayer 寫:適不適宜,一試便知 :lol:

明白,但你看看近日天氣! :(
所以未有試鏡機會前,請教下師兄先。 :)

頭像
Passerby-B
中子星

文章 Passerby-B » 週六 28 3月, 2009 23:27

Wah!! 寫:微距鏡頭和普通鏡頭, 其實相差d乜野?
比較來說,微距鏡焦平面比普通境平 :wink:

頭像
alget
夸克星
聯繫:

文章 alget » 週日 29 3月, 2009 16:33

Off-topic:

我的意見, 其他人係俾唔到你的啊! [貴夫人-圖][貴夫人-字]

回覆文章

回到「天文攝影 Astrophotography」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 39 位訪客