3D打印導星鏡及微調平台

3D打印, 3D電腦繪圖, CNC 銑床, 車床應用技巧
回覆文章
christou
星際雲

3D打印導星鏡及微調平台

文章 christou » 週六 27 6月, 2015 03:10

一直都想DIY電子以外O既野, 奈何無車床等金屬加工機械, 最近終於買左部3D Printer頂住先:oops:
因為到外地影星出到片的機會較多, 所以設備減重係一大重點, 雖然有CCTV鏡可滿足要求, 但價錢唔平, 而且始終都係差一個低重心的輕便微調平台, 所以最後都係要自己設計, 事前已張羅過其他物料(鏡片,webcam), 圖都已經畫好, 部3D Printer到手後第一樣就係做呢套導星系統

圖檔
整套由鏡筒到微調平台都係用PLA膠打出來, 埋單重量270g, 其中鏡片重150g... 鏡筒部分唔算重, 全部PARTS打實心的話PLA感覺上足夠有餘頂起座導星系統
因自己的主要攝影焦段在300-500MM, 導星鏡的鏡片在淘寶買左現成的D=50 F=150同D=60 F=240兩種作測試, 買回來發現D=60鏡片太重, 只好用較短的D=50鏡.

圖檔
鏡頭有螺旋對焦功能, 而且考慮便攜性, 每50MM就可拆開一段, 中間可放其他行裝. 消光隨便噴左D黑油就算 :lol: 本來想貼絨面黑膠, 但PLA唔上膠水...

圖檔
微調平台部份主要設計係針對高橋原廠鏡箍, 裝去佢上面個1/4"螺絲度, 可以左右360度, 上下4度左右調整, 基本上重心離主鏡不多於50MM. 實體由3部份組成:水平旋轉平台, 仰角滑軌, 滑塊

夜了詳細後面慢慢講
明晚看天氣有機會可以測試一下成果
歡迎大家比下意見改進下, 如需要STL或CAD檔可以補上
最後要多謝CORI兄幫忙打印第一個樣板 :D
最後由 christou 於 週一 29 6月, 2015 01:40 編輯,總共編輯了 1 次。

anyone
夸克星

文章 anyone » 週六 27 6月, 2015 07:26

設計有創意,期待測試報告。 [Good Job]

頭像
Eddy So
夸克星

文章 Eddy So » 週六 27 6月, 2015 12:45

[Good Job] 但为可鏡筒不用黑色材料打印?

christou
星際雲

文章 christou » 週六 27 6月, 2015 19:19

Eddy So 寫:[Good Job] 但为可鏡筒不用黑色材料打印?
因為無買黑色PLA [臉紅紅] ABS又打唔掂
還好只係用來導星, 唔影響成像

頭像
Eddy So
夸克星

文章 Eddy So » 週日 28 6月, 2015 00:30

christou 寫:
Eddy So 寫:[Good Job] 但为可鏡筒不用黑色材料打印?
PLA料不好加工,而且容易損耗噴咀,我工作的公司有兩台祇能用PLA打印的3D打印機(一台兩萬多、一台七萬多人民幣,美國制造… [嘆息]),兩台都很快壞掉(一星期打印五天,一個月左右),祇有一台用ABS的卻沒有壞過噴嘴…

頭像
cori
中子星

文章 cori » 週日 28 6月, 2015 00:30

期待試用報告 :D

christou
星際雲

文章 christou » 週一 29 6月, 2015 01:39

無得上山試野唯有係屋企試下鏡
原來單一組鏡片效果都唔錯

EOS M3 center crop :D
附加檔案

christou
星際雲

文章 christou » 週一 29 6月, 2015 01:45

Eddy So 寫:
christou 寫:
PLA料不好加工,而且容易損耗噴咀,我工作的公司有兩台祇能用PLA打印的3D打印機(一台兩萬多、一台七萬多人民幣,美國制造… [嘆息]),兩台都很快壞掉(一星期打印五天,一個月左右),祇有一台用ABS的卻沒有壞過噴嘴…
PLA拆支撐真係非常痛苦
好在我部機4000人仔有找, 打印頭都係最基本的DIY款, 應該易買易換
ABS仲未調得好部機, 開左熱床都貼唔實
而且一陣味真係有D難頂 [吐]

頭像
Eddy So
夸克星

文章 Eddy So » 週一 29 6月, 2015 23:15

christou 寫:
Eddy So 寫:
christou 寫:
好在我部機4000人仔有找, 打印頭都係最基本的DIY款, 應該易買易換
打印ABS之前,有沒有在玻璃平台上塗膠漿?沒有的話,恐怕ABS真的黏不上平台上。

圖檔

christou
星際雲

文章 christou » 週三 01 7月, 2015 01:11

Eddy So 寫:
christou 寫:
Eddy So 寫:
christou 寫:
打印ABS之前,有沒有在玻璃平台上塗膠漿?沒有的話,恐怕ABS真的黏不上平台上。

圖檔
都有試過, 但成功率不高, 好多時係噴頭會抹走膠水
未知丙酮ABS溶液得唔得 [崩潰]

Water
紅巨星

文章 Water » 週三 01 7月, 2015 01:46

christou 兄:

丙酮,甲苯及二甲苯均可溶解ABS塑膠。哥羅芳可溶解PLA塑膠。

頭像
Eddy So
夸克星

文章 Eddy So » 週三 01 7月, 2015 02:14

christou 寫:
Eddy So 寫:
christou 寫:
Eddy So 寫:
christou 寫:
都有試過, 但成功率不高, 好多時係噴頭會抹走膠水
未知丙酮ABS溶液得唔得 [崩潰]
“噴頭會抹走膠水”? [疑惑]
塗膠漿後還有加熱平台嗎?

christou
星際雲

文章 christou » 週五 03 7月, 2015 22:54

Eddy So 寫: “噴頭會抹走膠水”? [疑惑]
噴出來的膠會將膠水帶起
加熱到90度都不行
PRINTER又不夠力去110度
christou 兄:

丙酮,甲苯及二甲苯均可溶解ABS塑膠。哥羅芳可溶解PLA塑膠。
其他網有見到用丙酮溶ABS再在打印前塗在玻璃上
但效果好像都不行
不知丙酮/ABS的比例如何

頭像
Eddy So
夸克星

文章 Eddy So » 週六 04 7月, 2015 02:00

christou 寫:
Eddy So 寫: “噴頭會抹走膠水”? [疑惑]
噴出來的膠會將膠水帶起
加熱到90度都不行
PRINTER又不夠力去110度
christou 兄:

其他網有見到用丙酮溶ABS再在打印前塗在玻璃上
但效果好像都不行
不知丙酮/ABS的比例如何
除了因為試過膠漿粘合度差之外,未試過有這個問題。

gs2c
星際雲

文章 gs2c » 週六 05 9月, 2015 10:39

前阵子恰巧也D了一只导星镜用的是35 150的镜片,微调部分简化了许多,不过还挺好用 :D
附加檔案

回覆文章

回到「3D打印 新工藝技術 3D Printing New Technology」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 1 位訪客