ioption skytracker 團購 [Urgent! 誰未提貨?]

頭像
Eddy So
夸克星

文章 Eddy So » 週三 14 8月, 2013 20:02

lpw_sirius 寫:
鄧登凳 寫:
lpw_sirius 寫:外置電源一問:
未知此外置電源http://www.2themax.com.hk/products/maxtron-mx160a-1能否用於skytracker?
其12V輸出為5,000mA 而skytracker的要求只為500mA
因不懂相關原理...望高手解答!
內置AA電四粒, 鹼性電只要10元, 可用廿小時, 夠你拍三四晚, 為何要弄個七百多元的電池?

要環保一點就用AA充電池, 四粒加充電器都是約一百元 [Bingo]
因計劃出行...如果有一個電源可一次過滿足skytracker, ipad, iphone等的電源要求好似比較放便啊 :)
不知道我這個用於iOptron SmartEQ Pro 的充電池是否可以:
圖檔

fanant
星際雲

文章 fanant » 週四 15 8月, 2013 09:22

littleming 寫:想請問, 圖見到的孔有乜用?
謝謝.
:?:
應該係將黑色盤修實喺齒輪組嘅螺絲孔?未扭開過唔肯定

頭像
Eddy So
夸克星

文章 Eddy So » 週五 16 8月, 2013 18:25

lpw_sirius 寫:
鄧登凳 寫:
lpw_sirius 寫:外置電源一問:
未知此外置電源http://www.2themax.com.hk/products/maxtron-mx160a-1能否用於skytracker?
其12V輸出為5,000mA 而skytracker的要求只為500mA
因不懂相關原理...望高手解答!
內置AA電四粒, 鹼性電只要10元, 可用廿小時, 夠你拍三四晚, 為何要弄個七百多元的電池?

要環保一點就用AA充電池, 四粒加充電器都是約一百元 [Bingo]
因計劃出行...如果有一個電源可一次過滿足skytracker, ipad, iphone等的電源要求好似比較放便啊 :)
證實我現有的充電池能用,此電池有5V (USB接頭), 9V, 12V三種輸出,應該可滿足你的要求:

圖檔

lpw_sirius
主序星

文章 lpw_sirius » 週五 16 8月, 2013 21:07

想問問你的充電池的輸出是多少mA的...?充電一次可以用多久?
我search過相關資料....如果電池的輸出是12V 5000mA而skytracker用電為12V 500mA的話
可用時數是否5000/500=10hr?
如果是的話 那無論是價錢或是續航力都不如AA電池 要再考慮考慮了

無論如何謝謝Eddy So幫助!

頭像
Eddy So
夸克星

文章 Eddy So » 週五 16 8月, 2013 22:50

lpw_sirius 寫:想問問你的充電池的輸出是多少mA的...?充電一次可以用多久?
我search過相關資料....如果電池的輸出是12V 5000mA而skytracker用電為12V 500mA的話
如果是的話 那無論是價錢或是續航力都不如AA電池 要再考慮考慮了

此電池購自以下網站:
http://item.taobao.com/item.htm?spm=a23 ... tive_new=1
技术参数:
输入电压:12.6VDC
输出电压:5VDC、9VDC、12VDC
输出电流:5V=0.5-0.8A, 9V=1-1.5A, 12V=1.5-2A
电池容量:5V用时(15000 mAh)/ 9V用时(8500mAh) / 12V用时(6500mAh)
体积:125 x 75 x 25 mm

頭像
littleming
夸克星
聯繫:

文章 littleming » 週五 16 8月, 2013 23:16

Eddy So 寫:
lpw_sirius 寫:想問問你的充電池的輸出是多少mA的...?充電一次可以用多久?

此電池購自以下網站:
http://item.taobao.com/item.htm?spm=a23 ... tive_new=1
技术参数:
输入电压:12.6VDC
输出电压:5VDC、9VDC、12VDC
输出电流:5V=0.5-0.8A, 9V=1-1.5A, 12V=1.5-2A
电池容量:5V用时(15000 mAh)/ 9V用时(8500mAh) / 12V用时(6500mAh)
体积:125 x 75 x 25 mm
Eddy 師兄, 此電池用落質量好嗎?
謝謝 [跪拜禮]

頭像
littleming
夸克星
聯繫:

文章 littleming » 週五 16 8月, 2013 23:21

個人覺得
優點係長遠較環保及減少在黑麻麻要換電的機會.
AA電雖然便宜, 但電量較少, 加埋個sky tracker 換電方面幾煩.如果咁o岩用用下無電黑麻麻要換相信都要搞幾耐(除非唔蓋個電池蓋) :(

頭像
Eddy So
夸克星

文章 Eddy So » 週六 17 8月, 2013 02:01

littleming 寫: Eddy 師兄, 此電池用落質量好嗎?
謝謝 [跪拜禮]
已經用了幾年,還可以吧。

頭像
vr2il
紅巨星

文章 vr2il » 週五 30 8月, 2013 09:47

早幾日出街試用就出事... :evil:

呢個部份竟然無螺絲牙, 搞到我跌0左幾乎搵唔返 :evil:
附加檔案

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

文章 funoooo » 週五 30 8月, 2013 10:11

vr2il 寫:早幾日出街試用就出事... :evil:

呢個部份竟然無螺絲牙, 搞到我跌0左幾乎搵唔返 :evil:
唉~~~ 大陸野, 差點點. 見諒!!! :cry:

頭像
vr2il
紅巨星

文章 vr2il » 週五 30 8月, 2013 10:40

funoooo 寫:

唉~~~ 大陸野, 差點點. 見諒!!! :cry:
我只係想提醒大家要小心, 戶外跌0左真係分分鐘搵唔返.

頭像
littleming
夸克星
聯繫:

文章 littleming » 週五 30 8月, 2013 14:03

只係就咁"桔"住?
:?: :?:

頭像
vr2il
紅巨星

文章 vr2il » 週五 30 8月, 2013 15:34

littleming 寫:

只係就咁"桔"住?
:?: :?:
係, 佢靠個斜位迫住, 我0向公園 setup 時佢突然跌0左出0黎, 好彩唔係草地如果唔係有排都搵唔返.

頭像
Eddy So
夸克星

文章 Eddy So » 週六 31 8月, 2013 00:11

我的 iOptron Skytracker 微調裝置:

圖檔

圖檔

訂制自哈雷兄 [高處不勝寒]

頭像
littleming
夸克星
聯繫:

文章 littleming » 週六 31 8月, 2013 13:04

[Good Job] 能同時微調水平旋轉角及仰角嗎?

回覆文章

回到「觀星者天文儀器社」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 6 位訪客