溫書奇想

頭像
WFPC2
夸克星

文章 WFPC2 » 週一 30 5月, 2016 18:57

Tarepanda 寫:
WFPC2 寫:在這裡有位仁兄,大概有兩年沒有見他了,
記得他以往常常跟他講電話,最高峰試過
一曰打四次電話來,向我談天文儀器,他的
熱誠度簡直可以作為全香港以至中國大陸
所有天文儀器社的代言人。 :shock:
你口中果位仁兄一定唔係我啦
好來沒見你啦,見到你就諗起昔日水口的觀星日子
一切安好嗎?
果個仁兄仲要同我講八吋鏡邊夠二十吋鏡多嘢,諸如此類的話,
我心唸唔駛次次都用大鏡觀星吧!以香港咁嘅天氣質素,
放且我種意用咩鏡睇星是我個人的事吧,一場朋友境然
同我講D咁嘅說話,咁鍾意用大鏡咁咪參加外國D天文組
織,個個都可以去架,呢個世界冇人自己出錢買咗個天,
一個咁熟嘅朋友竟然找呢D嘢來同人比較。

頭像
扒飯撈麵
夸克星

文章 扒飯撈麵 » 週二 31 5月, 2016 12:10

大鏡對大氣穩定同溫熱平衡更敏感,睇情況用者。
轉個角度,大家用手機/dc/大機影相多?睇情況用途者。

樓主表示:開帖都係純邏輯想象者

lightning
原恆星

文章 lightning » 週四 02 6月, 2016 01:33

WFPC2 寫:
Tarepanda 寫:
WFPC2 寫:在這裡有位仁兄,大概有兩年沒有見他了,
記得他以往常常跟他講電話,最高峰試過
一曰打四次電話來,向我談天文儀器,他的
熱誠度簡直可以作為全香港以至中國大陸
所有天文儀器社的代言人。 :shock:
你口中果位仁兄一定唔係我啦
好來沒見你啦,見到你就諗起昔日水口的觀星日子
一切安好嗎?
果個仁兄仲要同我講八吋鏡邊夠二十吋鏡多嘢,諸如此類的話,
我心唸唔駛次次都用大鏡觀星吧!以香港咁嘅天氣質素,
放且我種意用咩鏡睇星是我個人的事吧,一場朋友境然
同我講D咁嘅說話,咁鍾意用大鏡咁咪參加外國D天文組
織,個個都可以去架,呢個世界冇人自己出錢買咗個天,

一個咁熟嘅朋友竟然找呢D嘢來同人比較。
識朋友要小心,唔好人地問乜你就答乜,知己知彼百戰百勝,
要多D出嚟蒲,某種程度上都要出來八掛下。

你送黃金俾人,人地送返張鳥龟貼紙响你背脊。

回覆文章

回到「談天說地 Chatting Square」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 2 位訪客