大家注意手臂勞損

回覆文章
大黃傻貓GARFIELD
中子星

大家注意手臂勞損

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週二 05 12月, 2017 10:49

我停止天文活動接近個半月,除咗工作忙和天氣差,最近左手患上俗稱「網球肘」嘅筋腱勞損。我唔係手臂肌肉無力或者傷到骨頭,而係長期用手指力提舉重物。

人手指緊握係用一組肌肉,但係呢組肌肉全部都係用一條筋連接到手踭位置。我長期用左手拎嘢(例如超市買餸、拎水桶)、兼過度延伸手臂,咁就乃嘢。
圖檔

食咗消炎藥同做物理治療接近一個月啦。

頭像
littleming
夸克星
聯繫:

Re: 大家注意手臂勞損

文章 littleming » 週二 12 12月, 2017 17:51

大黃傻貓GARFIELD 寫:
週二 05 12月, 2017 10:49
我停止天文活動接近個半月,除咗工作忙和天氣差,最近左手患上俗稱「網球肘」嘅筋腱勞損。我唔係手臂肌肉無力或者傷到骨頭,而係長期用手指力提舉重物。

人手指緊握係用一組肌肉,但係呢組肌肉全部都係用一條筋連接到手踭位置。我長期用左手拎嘢(例如超市買餸、拎水桶)、兼過度延伸手臂,咁就乃嘢。
圖檔

保重...
長期用電腦而姿勢不正確也可以導致這類情況....

大黃傻貓GARFIELD
中子星

Re: 大家注意手臂勞損

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週二 12 12月, 2017 18:15

littleming 寫:
週二 12 12月, 2017 17:51
大黃傻貓GARFIELD 寫:
週二 05 12月, 2017 10:49

圖檔

保重...
長期用電腦而姿勢不正確也可以導致這類情況....
其實關鍵係不論工作、平日做家務,重複使用同一部份嘅肌肉和唔正確提舉重物。我嘅 case 係成日左手拎住超市買嘅嘢,用咗手指力,而非用大個嘅可以肩膊孭嘅袋或改用手臂提著。而家知道咗,已經改變方法拎嘢。
上周五天氣好,我都開鏡使影,都改咗方式搬嘢:例如雙手捧住、攬住、抱著,而唔用手指。

回覆文章

回到「談天說地 Chatting Square」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 3 位訪客