熔岩怪 有趣科學短片

頭像
tatkongau
白矮星

文章 tatkongau » 週三 04 5月, 2016 12:22

funoooo 寫:各位老師,

在以前好像有一個實驗, 用沙糖加液體 (不知是否流酸?) 會產生同樣效果. 有沒有人知道此實撿?

如果大家有任何有趣實驗, 可否提供一下.
小女兒開始對實驗有興趣, 如果能在家跟她做就一流.
對!是硫酸,請小心!

頭像
littleming
夸克星
聯繫:

文章 littleming » 週三 04 5月, 2016 12:36

在以前好像有一個實驗, 用沙糖加液體 (不知是否流酸?) 會產生同樣效果. 有沒有人知道此實撿?

不是老師,路過...

唔知你女兒幾大...我女兒只是小學生, 所以會在
家中做下一D 較安全實驗...

1. 如在冰粒面放條幼線, 用匙更在上面壓下去冰面一陣, 然後再等一陣, 便可以用線吊起冰粒...
2. 乾電池電磁石...
...

我自己細個時在家中玩電解同電鍍... :P

頭像
tatkongau
白矮星

文章 tatkongau » 週三 04 5月, 2016 13:21

扒飯撈麵 寫:Why did the air hole of the burner close?
The burning temp and efficiency will be much lower than open air hole
太高温,效果又不同!

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

文章 funoooo » 週三 04 5月, 2016 14:47

tatkongau 寫:

對!是硫酸,請小心!
稀盐酸得唔得?
硫酸要多少百分比?

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

文章 funoooo » 週三 04 5月, 2016 14:49

littleming 寫:

不是老師,路過...

1. 如在冰粒面放條幼線, 用匙更在上面壓下去冰面一陣, 然後再等一陣, 便可以用線吊起冰粒...
...

跟你女兒差不多.
玩電觧及電鍍? :shock: 怎玩?
玩在女兒開始玩實驗,多得"學是學非"幾个是精及DR 湯 唔少. :twisted: :twisted: :twisted:

頭像
littleming
夸克星
聯繫:

文章 littleming » 週三 04 5月, 2016 15:18

funoooo 寫:

不是老師,路過...

...

跟你女兒差不多.
玩電觧及電鍍? :shock: 怎玩?
玩在女兒開始玩實驗,多得"學是學非"幾个是精及DR 湯 唔少. :twisted: :twisted: :twisted:

我細個時身痕...

1. 家中用12V DC 火牛電解濃鹽水, 放出氫同氯.. XD

2. 在藥材舖買了D 藍礬 ..用暖水溶後, 用12V DC 牛電鍍紅銅 :P

大家咪學..

lightning
原恆星

文章 lightning » 週三 04 5月, 2016 15:54

不是老師,路過...

...

咁細個就玩?我唔係好信喎,大個咗仲要同個女玩,酸性化學品好危險,
弄傷眼睛隨時失明。 8) 8) 8)

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

文章 funoooo » 週三 04 5月, 2016 16:28

lightning 寫:

不是老師,路過...

...

咁細個就玩?我唔係好信喎,大個咗仲要同個女玩,酸性化學品好危險,
收到! 這个我自已做給她看.
家裡安排不到 burner,.

頭像
littleming
夸克星
聯繫:

文章 littleming » 週三 04 5月, 2016 23:12

lightning 寫:

不是老師,路過...

...

我細個是指 我自己中學時期...
要玩呢家野, 都起碼要課堂學到先啦...
我同個女只係玩電磁石...

頭像
WFPC2
夸克星

文章 WFPC2 » 週四 05 5月, 2016 00:29

我小時候大概小五做過静電感應的小實驗,有一種比玻璃棒和間尺
更好的起電物料,是廉價的包書膠,在天氣非常乾燥或開空
調的時候,摩擦包書膠的時候,在較昏暗的環境下,見到包書
膠與膝蓋之間有時能激起4吋長的火花,並發出啪啪響亮的聲音,
,但膝蓋不覺疼痛。

頭像
wtyu21
夸克星

文章 wtyu21 » 週四 05 5月, 2016 01:04

聽鄧Sir講解,好似回到中學生年代,在實驗室聽課一樣~XDDD :lol: :lol: :lol:

lightning
原恆星

文章 lightning » 週四 05 5月, 2016 01:37

山艾同硫磺咁毒,鬧飢荒都唔會食,喺度只有细菌先會當寶品~ :lol: :lol: :lol: :lol:

頭像
WFPC2
夸克星

文章 WFPC2 » 週四 05 5月, 2016 06:14

lightning 寫:山艾同硫磺咁毒,鬧飢荒都唔會食,喺度只有细菌先會當寶品~ :lol: :lol: :lol: :lol:
There is a pig poisoned to die seen above but not a bacteria.
Many people have been escaped from this dirty place.

回覆文章

回到「談天說地 Chatting Square」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 6 位訪客