前路

syyuen168
夸克星

文章 syyuen168 » 週一 17 11月, 2014 12:19

有法又唔執! 想用法律及其它方法去解决政治问题! 真正视法治為無物 :roll: :roll:

頭像
MOON TO
夸克星

文章 MOON TO » 週一 17 11月, 2014 12:21

syyuen168 寫:有法又唔執! 想用法律及其它方法去解决政治问题! 真正视法治為無物 :roll: :roll:
香港廢,有錢快d走

syyuen168
夸克星

文章 syyuen168 » 週一 17 11月, 2014 12:40

既係咁: 有人殺咗人, 又唔馬上執法拉人,! 要等民意逆轉先考慮行動! 仲會唔會相信香港仲有法治存在 :roll:

頭像
MOON TO
夸克星

文章 MOON TO » 週一 17 11月, 2014 13:08

syyuen168 寫:既係咁: 有人殺咗人, 又唔馬上執法拉人,! 要等民意逆轉先考慮行動! 仲會唔會相信香港仲有法治存在 :roll:
又有講民主,人地美國夠民主,未一樣派人清場,再唔係出動國民警衛軍,
香港﹖超,怕呢樣怕各樣,有真普選都冇用啦,問題係呢度

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週一 17 11月, 2014 21:17

用比喻來說: 有人欠信用咭公司的錢, 照計公司是有權有法律依據也有能力立即追債, 但公司就是不理, 等這人的欠債利疊利的增加下去, 公司的利潤更大。

雙學宴客, 泛民付鈔

佔領愈拖下去, 泛民付出的代價將會愈大...狼先生樂壞了

頭像
MOON TO
夸克星

文章 MOON TO » 週二 18 11月, 2014 11:06

鄧登凳 寫:用比喻來說: 有人欠信用咭公司的錢, 照計公司是有權有法律依據也有能力立即追債, 但公司就是不理, 等這人的欠債利疊利的增加下去, 公司的利潤更大。

雙學宴客, 泛民付鈔

佔領愈拖下去, 泛民付出的代價將會愈大...狼先生樂壞了
今日中信對出清場,其實我又有D唔明,清呢度有乜用﹖都係冇用架﹖因為其它道路都係塞死

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週二 18 11月, 2014 12:46

中信大廈雖為中資的中信集團香港總部所在, 但其實大業主是亞洲糖王郭鶴年所持有的嘉里建設。

中信大廈業主申請禁制令, 應是為了本身利益(例如停車場收費)。

政府不去全部清場, 也是為了本身的政治利益。

頭像
MOON TO
夸克星

文章 MOON TO » 週二 18 11月, 2014 12:52

鄧登凳 寫:中信大廈雖為中資的中信集團香港總部所在, 但其實大業主是亞洲糖王郭鶴年所持有的嘉里建設。

中信大廈業主申請禁制令, 應是為了本身利益(例如停車場收費)。

政府不去全部清場, 也是為了本身的政治利益。
其實呢班人已經好清楚坐落去係唔會有答案,
全世界都知,但點解死都唔肯接受人意見﹖撤﹖或者
移去政總/立法會,縮細範圍,呢種係乜野心態﹖
好似古代打仗咁,我係唔開城門,你有本事就攻入黎

頭像
MOON TO
夸克星

文章 MOON TO » 週三 19 11月, 2014 11:15

越搞越爛,不知所謂

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週三 19 11月, 2014 17:55

有理由相信佔領者中早己有黑道中人混入, 甚至可能有中央的特務...

這就暴露了運動的致命傷... 沒有明確的策略和步驟, 沒有明確的領導架構...

(1) 對所謂參與者根本控制不了。

(2) 缺乏內部民主機制去確立領導及指揮: 糾察隊也受挑戰, 鬥人多鬥大聲的決策過程充滿漏洞。

(3) 一路來只用激情言語來維繫參與者, 沒有推動參與者要冷靜分析, 結果什麼「網絡廿三條」都有不少人去信。

(4) 內部不同口徑: 對事件泛民及和平佔中立即畫清界線及強烈讉責, 但雙學態度曖昧, 只表示不理解及不同意, 不願畫清界線及讉責。這當然和不同組織要賺取不同人的認同有關, 但佔領場地以雙學為骨幹...而和平佔中及泛民等也沒有方法可防止同類事件會再發生。

(5) 對政府的「等民意逆轉...等你心疲力盡...等你出亂子...」政策, 毫無對策。

敗局已呈...只能說十分痛心。

頭像
MOON TO
夸克星

文章 MOON TO » 週四 20 11月, 2014 10:26

鄧登凳 寫:有理由相信佔領者中早己有黑道中人混入, 甚至可能有中央的特務...

這就暴露了運動的致命傷... 沒有明確的策略和步驟, 沒有明確的領導架構...

(1) 對所謂參與者根本控制不了。

(2) 缺乏內部民主機制去確立領導及指揮: 糾察隊也受挑戰, 鬥人多鬥大聲的決策過程充滿漏洞。

(3) 一路來只用激情言語來維繫參與者, 沒有推動參與者要冷靜分析, 結果什麼「網絡廿三條」都有不少人去信。

(4) 內部不同口徑: 對事件泛民及和平佔中立即畫清界線及強烈讉責, 但雙學態度曖昧, 只表示不理解及不同意, 不願畫清界線及讉責。這當然和不同組織要賺取不同人的認同有關, 但佔領場地以雙學為骨幹...而和平佔中及泛民等也沒有方法可防止同類事件會再發生。

(5) 對政府的「等民意逆轉...等你心疲力盡...等你出亂子...」政策, 毫無對策。

敗局已呈...只能說十分痛心。
肥佬黎都話要先退場,班佔領人士彩你都傻,總之就唔退。
而政府而家乜都唔理,除咗禁制令各部份,其它由得你坐飽佢,
呢招高明

回覆文章

回到「談天說地 Chatting Square」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 17 位訪客