我支Celestron C130 mak 好似有d 問題

回覆文章
dickdick
星際雲

我支Celestron C130 mak 好似有d 問題

文章 dickdick » 週日 13 4月, 2014 19:43

各位師兄師姐,
我支二手C130 mak 好似有d問題,希望大家解答下:
今晚終於見到月光,就攞支鏡出黎試吓,點知對黎對去都好似散光咁對唔到清,但唔似係無限遠問題。
因為時間太短,趕唔切影相俾大家研究。呢樣係米就係所講的咩colli????問題(唔記得點串)

目鏡係celestron 32mm

咁係咪支鏡有好大問題?? :cry:
最後由 dickdick 於 週日 13 4月, 2014 20:29 編輯,總共編輯了 1 次。

頭像
littleming
夸克星
聯繫:

文章 littleming » 週日 13 4月, 2014 20:23

感覺上好似我初用C8時遇到的情況,後來經其他師兄指點後發現,原來是尋星鏡未有調好

dickdick
星際雲

文章 dickdick » 週日 13 4月, 2014 20:31

littleming 寫:感覺上好似我初用C8時遇到的情況,後來經其他師兄指點後發現,原來是尋星鏡未有調好

吓?尋星鏡?唔明!

目視,點調焦都好似散光咁喎!
但日頭睇1000米左右又ok...當然唔算得sharp 果隻。。。唔通就係鏡本身係咁?

頭像
kingyo
主序星
聯繫:

文章 kingyo » 週日 13 4月, 2014 21:04

有可能係光軸唔準.要對光軸(Collimation).

你試下搵一粒星(唔好係行星),例如呢排日落後既天狼星/南河三/參宿四,或夜D(約十二點到)既大角星/角宿一.

對好粒星後,專登將個focus調到唔準...粒星變成個波咁大,中間會有一個黑色既圓形.
睇下個白色既波同埋黑色既圓形係咪同心圓?
如果唔係就即係光軸唔準,就要調較。

光軸唔夠準(當然唔好太離譜啦),平日有太陽時,問題唔大,因為早上多數睇既地都係地球上面,距離始終好近,所以光軸唔準,都唔係太大問題。
但係夜晚睇既星星離我地太遠啦,只要有小小光軸唔準就會造成影很大像差。

金魚

dickdick
星際雲

文章 dickdick » 週日 13 4月, 2014 21:21

唉.....係唔係好難調教?我所知c130 mak 係冇得調光軸,係,要拆開支鏡入面調(好似仲要調幾粒螺絲tim....)
BTW, 咁要點調?唔知拆開支鏡可以點睇目鏡?

Thanks anyway.....証明平嘢冇好嘢.....不過當係學吓嘢都好。

kingyo 寫:有可能係光軸唔準.要對光軸(Collimation).

你試下搵一粒星(唔好係行星),例如呢排日落後既天狼星/南河三/參宿四,或夜D(約十二點到)既大角星/角宿一.

對好粒星後,專登將個focus調到唔準...粒星變成個波咁大,中間會有一個黑色既圓形.
睇下個白色既波同埋黑色既圓形係咪同心圓?
如果唔係就即係光軸唔準,就要調較。

光軸唔夠準(當然唔好太離譜啦),平日有太陽時,問題唔大,因為早上多數睇既地都係地球上面,距離始終好近,所以光軸唔準,都唔係太大問題。
但係夜晚睇既星星離我地太遠啦,只要有小小光軸唔準就會造成影很大像差。

金魚

頭像
littleming
夸克星
聯繫:

文章 littleming » 週日 13 4月, 2014 21:40

dickdick 寫:
littleming 寫:感覺上好似我初用C8時遇到的情況,後來經其他師兄指點後發現,原來是尋星鏡未有調好

吓?尋星鏡?唔明!

但日頭睇1000米左右又ok...當然唔算得sharp 果隻。。。唔通就係鏡本身係咁?
我初用C8時在尋星鏡對月,之後在C8調焦後只見光盤,點調都對不到焦,原因是超新手,連finder 都未set得,對來對去,只是對了月邊的附近.... :oops:
但如果你成功對過,就不會是犯了我這個白痴的錯,是光軸問題吧. :oops:

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週日 13 4月, 2014 23:35

建議日間用地景做測試, 並記下遠景合焦的位置在那裡(用箱頭筆畫記號也可以), 那才試夜間用。

馬克蘇托夫-卡塞格林式(Maksutov–Cassegrains)望遠鏡一般不可以自行調光軸的, 真的要調光軸要送回廠大修。

dickdick
星際雲

文章 dickdick » 週日 13 4月, 2014 23:43

littleming 寫:
dickdick 寫:

吓?尋星鏡?唔明!

我初用C8時在尋星鏡對月,之後在C8調焦後只見光盤,點調都對不到焦,原因是超新手,連finder 都未set得,對來對去,只是對了月邊的附近.... :oops:
但如果你成功對過,就不會是犯了我這個白痴的錯,是光軸問題吧. :oops:
明白,點會係白痴的錯?每個錯誤都能夠令到自己成長! 所以每一個錯誤都係寶貴嘅!

我都覺得係光軸問題,支鏡係二手買返黎,mirror 同lens都有被抹過痕跡,不過我係超新手,所以冇為意到引申其他問題,係今日我發現好似散光咁先去search internet, 原來會有collimation 問題!
不過呢套嘢真係好平,我都係抱著一試無防嘅心態去玩,而家真係出現問題,就當係一種學習機會都係一件好事黎,玩得折反,就要學識點樣調較collimation issue.

原來玩觀天真係好多學問。真係要向各位師兄師姐多多學習! :oops:

dickdick
星際雲

文章 dickdick » 週日 13 4月, 2014 23:50

鄧登凳 寫:建議日間用地景做測試, 並記下遠景合焦的位置在那裡(用箱頭筆畫記號也可以), 那才試夜間用。

馬克蘇托夫-卡塞格林式(Maksutov–Cassegrains)望遠鏡一般不可以自行調光軸的, 真的要調光軸要送回廠大修。
我頭先search 過internet, 原來外國有講過呢支嘢有好多都有呢個問題,d老外都係自己折開調整光軸。

頭像
kingyo
主序星
聯繫:

文章 kingyo » 週一 14 4月, 2014 00:36

對,超難調得好。同ETX90一樣,不過可以試下幫你。
收pm.
金魚

dickdick
星際雲

文章 dickdick » 週一 14 4月, 2014 13:06

kingyo 寫:對,超難調得好。同ETX90一樣,不過可以試下幫你。
收pm.
金魚
Thanks 金魚兄,真係麻煩哂你

回覆文章

回到「談天說地 Chatting Square」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 34 位訪客