搶奶粉對小圈子活動的影響

頭像
鄧登凳
夸克星

搶奶粉對小圈子活動的影響

文章 鄧登凳 » 週一 04 2月, 2013 12:00

電台新聞 寫:特區政府推出保奶十招,設立熱線...港鐵收緊行李重量的上限至23公斤...
小圈子活動的行李, 起碼30公斤以上, 咁即係唔駛搭港鐵[烏鴉飛過]

希望唔好影響埋過境巴士啦 [南無南無]

syyuen168
夸克星

文章 syyuen168 » 週一 04 2月, 2013 12:21

E個特區政府愈來愈有作為 :roll: :roll: :roll:

anyone
夸克星

文章 anyone » 週一 04 2月, 2013 12:45

無作為,同時胡作非為!

anyone
夸克星

Re: 搶奶粉對小圈子活動的影響

文章 anyone » 週一 04 2月, 2013 12:47

鄧登凳 寫:
電台新聞 寫:特區政府推出保奶十招,設立熱線...港鐵收緊行李重量的上限至23公斤...
小圈子活動的行李, 起碼30公斤以上, 咁即係唔駛搭港鐵[烏鴉飛過]

希望唔好影響埋過境巴士啦 [南無南無]
暫時對我都冇乜影響,因為每次上山都係搭巴士到旺角轉直通巴。

頭像
bingsze
夸克星

文章 bingsze » 週一 04 2月, 2013 13:45

其實香港政府真無能,只要些小行政手段,就可以化解水貨客問題,仲可以
為香港政府帶來一筆長期、可觀的收入。

其實做假是大陸人的通病,香港水貨咁好賣,是因為上至參茸海味,下至奶粉牙膏,通通都可以是假的,香港製造和香港進口是質量的保證,咁好的金漆招牌,居然唔係來多做生意,反而要人「呢樣唔准,果樣唔准」,是否腦袋生在patpat上!

增加大陸對香港進口和生產的依賴,完全合乎香港短、中、長期的利益,而且,可以提供條件,讓生產商來港生產,達到增加就業和工業多元化的目的,
而不是說水貨客是蝗蟲蚱蜢,香港人到外地,不是大包小包的買嗎?

有些人無野做,走幾轉買飯養家,我唔覺得佢地十惡不赦啊,

只要解決供應問題和地點問題,我個人認為這條水真係有排食,試想想成個華南地區的藥材、手飾、電器都慢慢經香港轉口,我真係唔知政府的直接稅收有多少,我估每年幾百億唔係問題,呢d錢可以用來做好多野,老人家生果金講咁耐,都係為左(十幾億?)(不肯定)

有時政府做野就唔好怕得罪人,甚至大陸的大人,只要為香港長遠及整體利益有關的,做左先算,阿爺只要看到成績,有時都會無奈接受!

:D

anyone
夸克星

文章 anyone » 週一 04 2月, 2013 14:07

絕對歡迎同胞來港購物買手信。
只不過買到影響民生就政府應該注意下了;當你有個BB,但係買不到或者價格被炒到好貴,你會如何面對?

香港人到外地,大包小包的買嘅數量比起水貨客的簡直小巫見大巫! :roll:

我地有無見過香港人到外地購物,買到當地冇晒貨未? :)

czm97176
紅巨星

文章 czm97176 » 週一 04 2月, 2013 14:45

其實旅遊對任何一個國家同地方都有正面作用
但係呢個世界不外求中庸之道~所謂凡事太盡 緣分勢必早盡
當人地破壞緊你社會的平衡的時候 需要及早修正
否則就已經太遲

其實我一路都好反對香港以經濟利益為理由而擴大自由行
始終大陸人的生活習慣都是人云亦云 民心未定
人與人之間獨立思考對心靈上有所追求更為小數....
我地如果配合佢地 只會令我地更加傾斜 一發不可收拾

近來睇番蘇洵的六國論非常有感觸
亦以文中的地~比喻現今香港的自由民主民生等至關精神及價值

思厥先祖父,暴霜露,斬荊棘,以有尺寸之地。子孫視之不甚惜,舉以予人,如棄草芥。今日割五城,明日割十城,然後得一夕安寢。起視四境,而秦兵又至矣。然則諸侯之地有限,暴秦之欲無厭,奉之彌繁,侵之愈急,故不戰而強弱勝負已判矣。至於顛覆,理固宜然。古人云:「以地事秦,猶抱薪救火,薪不盡,火不滅。」

頭像
bingsze
夸克星

文章 bingsze » 週一 04 2月, 2013 15:45

anyone 寫:絕對歡迎同胞來港購物買手信。
只不過買到影響民生就政府應該注意下了;當你有個BB,但係買不到或者價格被炒到好貴,你會如何面對?

香港人到外地,大包小包的買嘅數量比起水貨客的簡直小巫見大巫! :roll:

我地有無見過香港人到外地購物,買到當地冇晒貨未? :)
其實以上的都只是供求問題,用一般的市場原則就可以理順,我看不到有甚麼問題存在。

全世界每日出生的baby是一個已知的數目,

全世界的奶牛能產出多少奶粉也是一個數目,

只要後者大於前者,我看不到會有理不順的市場,

其實短期供應似乎緊張,但只要政府肯做野,

你估各大奶粉供應商是瓜,政府一句,

飛機送奶粉來香港都仲得。

理由是,香港是個大市場,如果政府對佢隻奶粉左抽右抽,

做少左的生意就係理由,你再看日日的廣告,如果奶粉市場

不存在競爭,你會在黃金時間看到這麼多廣告?! :D

頭像
bingsze
夸克星

文章 bingsze » 週一 04 2月, 2013 16:05

czm97176 寫:其實旅遊對任何一個國家同地方都有正面作用
否則就已經太遲

思厥先祖父,暴霜露,斬荊棘,以有尺寸之地。子孫視之不甚惜,舉以予人,如棄草芥。今日割五城,明日割十城,然後得一夕安寢。起視四境,而秦兵又至矣。然則諸侯之地有限,暴秦之欲無厭,奉之彌繁,侵之愈急,故不戰而強弱勝負已判矣。至於顛覆,理固宜然。古人云:「以地事秦,猶抱薪救火,薪不盡,火不滅。」
那不一定。

我不會將經濟和同化掛鉤,理由十分簡單,十年前香港經濟沒有靠自遊行,現在就越來越多,你看香港人會因為這樣鬧少左上面嗎?不會的,只有越來越向不理性方向發展。

czm97176
紅巨星

文章 czm97176 » 週一 04 2月, 2013 16:17

bingsze 寫:
czm97176 寫:其實旅遊對任何一個國家同地方都有正面作用
否則就已經太遲

那不一定。

我不會將經濟和同化掛鉤,理由十分簡單,十年前香港經濟沒有靠自遊行,現在就越來越多,你看香港人會因為這樣鬧少左上面嗎?不會的,只有越來越向不理性方向發展。
正好相反 因為越來越多問題所以先越罵越多
我所講及的不是同化 而是由經濟而令自身傾斜
當自身傾斜到倒下的一刻 作成不可救回的破壞
其實同食毒品差唔多
一開始食~當然好HIGH , 食到中間 身體有毛病了 身體開始反抗
個個食毒品去到呢個STAGE
唔代表你對毒品"同化了" 唔代表對"毒品" 正面了
但正正就係脫離唔到毒品 想戒~但係又戒唔甩

頭像
MOON TO
夸克星

文章 MOON TO » 週一 04 2月, 2013 16:24

旅遊當然好事,但走私就有問題。
重量限制冇乜用,只會影響本地居民。

syyuen168
夸克星

文章 syyuen168 » 週一 04 2月, 2013 16:34

任何地方旅客都係歡迎! 但不能影響本地人的生活! 其實道道都係咁! 影響本地人的生活, 就一定要同你死過, 但我地政府又冇能中的最冇能! 香港人感覺上任人欺凌一樣!! 真可斐! :roll: :roll:

anyone
夸克星

文章 anyone » 週一 04 2月, 2013 16:42

syyuen168 寫:任何地方旅客都係歡迎! 但不能影響本地人的生活! 其實道道都係咁! 影響本地人的生活, 就一定要同你死過, 但我地政府又冇能中的最冇能! 香港人感覺上任人欺凌一樣!! 真可斐! :roll: :roll:
論壇近日來好少討論咁熱烈,唔好比佢停,各舒己見,多好! :D

好彩我個大老闆早出世二十幾年,唔係需要撲奶粉就辛苦了。 :)
不知wah!兄辛苦否? :(

頭像
MOON TO
夸克星

文章 MOON TO » 週一 04 2月, 2013 16:47

syyuen168 寫:任何地方旅客都係歡迎! 但不能影響本地人的生活! 其實道道都係咁! 影響本地人的生活, 就一定要同你死過, 但我地政府又冇能中的最冇能! 香港人感覺上任人欺凌一樣!! 真可斐! :roll: :roll:
香港極其量捉人,其它方面真係冇實際方案。
廣東省仲話明白問題所在,但冇人做野,私繼續走。

頭像
MOON TO
夸克星

文章 MOON TO » 週一 04 2月, 2013 16:48

每人限買奶粉,呢個方案又係白痴,我買完又排過隊未又係一樣,
真係豬都冇佢咁醒

回覆文章

回到「談天說地 Chatting Square」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 18 位訪客