蘋果教主喬布斯辭職了~

回覆文章
頭像
wtyu21
夸克星

蘋果教主喬布斯辭職了~

文章 wtyu21 » 週四 25 8月, 2011 13:27

追隨蘋果教主17年了,沒有你我們可能要用爛PC做設計、沒有你可能我們沒有PDA生活、沒有你地球真的不會轉動~你的創見、思維改變世界、改變電腦變得真正User-Friendly,不會天天中毒、日日死機~

但你真的很累~退居幕後,希望你可以繼續發揮蘋果改革精神~

頭像
Nosneb
夸克星

Re: 蘋果教主喬布斯辭職了~

文章 Nosneb » 週四 25 8月, 2011 14:22

wtyu21 寫:追隨蘋果教主17年了,沒有你我們可能要用爛PC做設計、沒有你可能我們沒有PDA生活、沒有你地球真的不會轉動~你的創見、思維改變世界、改變電腦變得真正User-Friendly,不會天天中毒、日日死機~

唔洗咁誇張話?佢都係賺你錢啫~ :wink:

頭像
wtyu21
夸克星

文章 wtyu21 » 週四 25 8月, 2011 14:35

Nosneb 寫:
wtyu21 寫:追隨蘋果教主17年了,沒有你我們可能要用爛PC做設計、沒有你可能我們沒有PDA生活、沒有你地球真的不會轉動~你的創見、思維改變世界、改變電腦變得真正User-Friendly,不會天天中毒、日日死機~

唔洗咁誇張話?佢都係賺你錢啫~ :wink:
Benson C hing,蘋果攢我錢我甘心,不用愁成日Hang機、中毒,幾年都沒狀況出現。.......反之PC你有時會恨不得要把它甩到窗外去~

一日用上蘋果就會中毒~禁果就是禁果~1994年被Win 3煩死~後來轉工全公司都係用蘋果Mac機,即刻上手又上癮~中毒至今~

一日一蘋果,PC遠離我~ :D :D :D

頭像
Nosneb
夸克星

文章 Nosneb » 週四 25 8月, 2011 14:41

wtyu21 寫:一日一蘋果,PC遠離我~ :D :D :D
哈哈呢句頂癮!

頭像
marco1415
白矮星

文章 marco1415 » 週四 25 8月, 2011 18:15

wtyu21你都好誇下堝!我工作需要曰曰用PC,都沒有hang機,
係唔係你部pc有問題呀?

頭像
Eddy So
夸克星

文章 Eddy So » 週四 25 8月, 2011 19:51

由1985年開始,我每個工作天都要用PC做CAD設計,但從未試過“天天中毒、日日死機”,蘋果雖好,但PC也絕不是差,最起碼CAD方面還是以PC運作為主流,祇是各有所長,不能一蓋而論而已。

syyuen168
夸克星

文章 syyuen168 » 週四 25 8月, 2011 20:02

x 2 :D :D
Eddy So 寫:由1985年開始,我每個工作天都要用PC做CAD設計,但從未試過“天天中毒、日日死機”,蘋果雖好,但PC也絕不是差,最起碼CAD方面還是以PC運作為主流,祇是各有所長,不能一蓋而論而已。

anyone
夸克星

文章 anyone » 週四 25 8月, 2011 20:50

Eddy So 寫:由1985年開始,我每個工作天都要用PC做CAD設計,但從未試過“天天中毒、日日死機”,蘋果雖好,但PC也絕不是差,最起碼CAD方面還是以PC運作為主流,祇是各有所長,不能一蓋而論而已。
X 3 !! :D

頭像
MOON TO
夸克星

文章 MOON TO » 週五 26 8月, 2011 00:06

有毛病就要退下,幾成功都好,身體健康係最重要。

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

文章 funoooo » 週五 26 8月, 2011 13:59

anyone 寫:
X 3 !! :D
x4 !! [Good Job]

頭像
MANDII
夸克星

文章 MANDII » 週五 26 8月, 2011 16:37

萍果机同手机系不错的,呢个人真系几叻的。

頭像
wtyu21
夸克星

文章 wtyu21 » 週六 27 8月, 2011 02:49

在天文論壇相信超過九成壇友都係PC用家~大家又知道否PC Windows既Operating System係抄Apple 既OS,最近幾年又發展得幾好所以較為 “穩定”,試想想Windows OS始終離不開DOS為根既 ”冤魂“,就每日都有Hang機、撞機的可能~

我就係受過PC既痛苦(第一份工老世窮,買唔起Mac,所以用PC,日日炸機、死機、中毒無日無之),到第二份工全面接觸Mac,我先知道世上原來係有如此User Friendly既電腦,又穩定、又人性化,呢D就係就算現今Win 7仍然未能做到既親和力~

都係一句,只要你一接觸蘋果,你就會中毒~不過我知道好多PC Fans不認同我既講法,但點解不妨一親蘋果呢?

我既Mac機平均機齡為6年,由買回來到我換機,未試過死機、未中過一次毒,Mac機亦能保值,三年機齡既 iMac依然可以賣四五千元,呢D就係PC望塵莫及既優勢~

anyone
夸克星

文章 anyone » 週六 27 8月, 2011 08:12

wtyu21 寫:在天文論壇相信超過九成壇友都係PC用家~大家又知道否PC Windows既Operating System係抄Apple 既OS,最近幾年又發展得幾好所以較為 “穩定”,試想想Windows OS始終離不開DOS為根既 ”冤魂“,就每日都有Hang機、撞機的可能~

我就係受過PC既痛苦(第一份工老世窮,買唔起Mac,所以用PC,日日炸機、死機、中毒無日無之),到第二份工全面接觸Mac,我先知道世上原來係有如此User Friendly既電腦,又穩定、又人性化,呢D就係就算現今Win 7仍然未能做到既親和力~

都係一句,只要你一接觸蘋果,你就會中毒~不過我知道好多PC Fans不認同我既講法,但點解不妨一親蘋果呢?

我既Mac機平均機齡為6年,由買回來到我換機,未試過死機、未中過一次毒,Mac機亦能保值,三年機齡既 iMac依然可以賣四五千元,呢D就係PC望塵莫及既優勢~
可能你對PC的概念停留第一份工作的年代,今天的PC不可同日而語了; :P
Hang 機過去一年無印象出現過,我平均每部PC主機用上三年以上,而且好多時唔係壞而換的。 :oops:
經常中毒,我估計多數去些不良網站先發生。 :evil:

Mac 機我都用過下,其中的缺點是軟件唔夠PC多,例如,DSS 冇Mac Version 想疊相片已經足夠玩死你! :P

max_kwok
主序星

文章 max_kwok » 週一 29 8月, 2011 12:54

wtyu21 寫:在天文論壇相信超過九成壇友都係PC用家~大家又知道否PC Windows既Operating System係抄Apple 既OS,最近幾年又發展得幾好所以較為 “穩定”,試想想Windows OS始終離不開DOS為根既 ”冤魂“,就每日都有Hang機、撞機的可能~

雖然我都覺得未至於“天天中毒、日日死機”,由win95 用到win7 遇到ge 軟/硬件問題都唔少
但係用mac 以來都冇乜出過問題 :D
而UI 就一定係mac 好用過windows la,不過身邊真係玩電腦的friend都轉晒linux :twisted:

btw 雖然mac係好用,但係我冇中蘋果毒,荷包對此毒免疫

頭像
梅西爾
夸克星

文章 梅西爾 » 週一 29 8月, 2011 19:40

不過老實,第時出黎番工,第一件事就係出番部MAC BOOK比自己

回覆文章

回到「談天說地 Chatting Square」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 29 位訪客