沒有工業的香港

頭像
MOON TO
夸克星

沒有工業的香港

文章 MOON TO » 週二 23 8月, 2011 22:49

六七十年代香港工業起飛,帶領香港進入另一個時代,人人有工做,只要肯做都大把世界,乜技藝都有得學,養活左好多人。慢慢地,工業全部北移,有技藝都變左冇用。
第一份工都係做工廠,印刷技工,收入都相當好,初一十五出糧,當時工序有一半北移,三年後全部北移,玩完。
現時香港大部份工種都係服務行業,相比工業之下係兩個世界。

頭像
Eddy So
夸克星

文章 Eddy So » 週二 23 8月, 2011 22:52

香港還有“無煙工業”…

anyone
夸克星

文章 anyone » 週二 23 8月, 2011 23:58

香港還有“擦鞋工業”… :)

頭像
wtyu21
夸克星

文章 wtyu21 » 週三 24 8月, 2011 01:09

我係資深設計師、亦係持牌導遊,都好難有Job做,香港轉營晒做服務業,亦不一定可以維持生計~只怪香港政府太短視,不懂長遠規劃,經濟太過依賴金融、地產,只要世界有甚麼動蕩的話,香港一定第一時間仆直~ :cry:

anyone
夸克星

文章 anyone » 週三 24 8月, 2011 13:35

wtyu21 寫:我係資深設計師、亦係持牌導遊,都好難有Job做,香港轉營晒做服務業,亦不一定可以維持生計~只怪香港政府太短視,不懂長遠規劃,經濟太過依賴金融、地產,只要世界有甚麼動蕩的話,香港一定第一時間仆直~ :cry:

唔好怪我地特衰政府喇,雖然佢真係幾無能, [嘆息] 要怪就怪好多人本身不務正業,成日掛住一朝發達,乜都炒一餐,股市升一兩天就興奮到以為自己係股(估)神,結果如何? [推眼鏡]
我到今天仍相信行行出狀元,成功與否與自己投入的熱誠多少成正比的,當然運氣是需要,但係不是全部。 :D

頭像
opa
夸克星

文章 opa » 週三 24 8月, 2011 14:17

anyone 寫:
wtyu21 寫:我係資深設計師、亦係持牌導遊,都好難有Job做,香港轉營晒做服務業,亦不一定可以維持生計~只怪香港政府太短視,不懂長遠規劃,經濟太過依賴金融、地產,只要世界有甚麼動蕩的話,香港一定第一時間仆直~ :cry:

唔好怪我地特衰政府喇,雖然佢真係幾無能, [嘆息] 要怪就怪好多人本身不務正業,成日掛住一朝發達,乜都炒一餐,股市升一兩天就興奮到以為自己係股(估)神,結果如何? [推眼鏡]
我到今天仍相信行行出狀元,成功與否與自己投入的熱誠多少成正比的,當然運氣是需要,但係不是全部。 :D
"有 d 人" 自己興奮唔緊要..仲要通街猛咁認叻亂咁唱...如果有人 "唔小心" 信以為真就死得人多了.. ref: xxxx.hk -13.xx % today till now, and ongoing...

頭像
MOON TO
夸克星

文章 MOON TO » 週三 24 8月, 2011 19:55

搞到好多低下階層都冇野做

頭像
Steve
中子星
聯繫:

文章 Steve » 週四 25 8月, 2011 11:11

香港罷絕百家, 獨專金融地產
你讀到科學, 工程博士, 到私人機構打工, 做產品設計, 研發等都可能得萬零蚊個月, 亦要同內地人競爭(開價低, 技術高)
要升職隨時又要等十年八年
好多時亦無機會發揮所長
眼見別人在其他行業收入, 前途都無限好, 自然想轉行
個個話考'CFA'
工業界留不住人材, 無論管理層到下層都是一樣
留下一班'等退休'之輩做管理
沒有良好管理, 士氣低落, 如何有進步
一沉不起了
香港工業正由衰落步向滅亡 :cry:
最後由 Steve 於 週四 25 8月, 2011 12:38 編輯,總共編輯了 1 次。

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週四 25 8月, 2011 12:17

opa 寫:
anyone 寫:

"有 d 人" 自己興奮唔緊要..仲要通街猛咁認叻亂咁唱...如果有人 "唔小心" 信以為真就死得人多了.. ref: xxxx.hk -13.xx % today till now, and ongoing...

"我到今天仍相信行行出狀元,成功與否與自己投入的熱誠多少成正比的,當然運氣是需要,但係不是全部。" 真係講得好好![Good Job] [Good Job] [Good Job]

2000年,我收到的咭片,張張都係e-commerce,個個都話自己做網站。這幾年收的咭片就張張都係invertment bank,個個都話自己係banker。十年後呢?

我估三十年前收到的咭片,大多跟工業有關吧?香港唔係無工業,只係沒左D低技術的工業。樓上某某就係本土高科技工業的專才啦。[推眼鏡]

物競天擇,適者生存,時間唔等人,大家好好裝備自己,準備明天的挑戰吧

kai
白矮星

文章 kai » 週四 25 8月, 2011 12:48

XR250 寫:
opa 寫:
anyone 寫:

"我到今天仍相信行行出狀元,成功與否與自己投入的熱誠多少成正比的,當然運氣是需要,但係不是全部。" 真係講得好好![Good Job] [Good Job] [Good Job]

2000年,我收到的咭片,張張都係e-commerce,個個都話自己做網站。這幾年收的咭片就張張都係invertment bank,個個都話自己係banker。十年後呢?

我估三十年前收到的咭片,大多跟工業有關吧?香港唔係無工業,只係沒左D低技術的工業。樓上某某就係本土高科技工業的專才啦。[推眼鏡]

物競天擇,適者生存,時間唔等人,大家好好裝備自己,準備明天的挑戰吧
行行出狀元...我都信 ......不過現實係.... 香港 由 72 行 轉成 42 行 再32 行.. 再變成 9行 ....而 72-9 = ? 行 ? 行 就要上內地搵番.......
我唔係特手 ....... 我個人最多係其中一行既專材, 我可以嘗試搬我一家公司既一行過番黎香港,咁其他呢? 成本考慮, 邊個可以去做 ?????

anyone
夸克星

文章 anyone » 週四 25 8月, 2011 13:30

對,隨著時間流逝,某些行業被淘汰,或被迫北移;但係,有沒有留意我地周圍同時間出現新的工種?舉幾個例子,補習社可以出驚人收入的天王天后!米蘭站創始人,據報是賣街邊起家 ..........
同樣是傳統雲吞麵當,為什麼有些可以日日排長龍,生意做唔切?有些要倒閉?我家附近有間潮州食肆,每天賣個滿堂紅!
他們好運嗎?我覺得未必,只是他們的心力投入,好少人會留意到的。
現今變化萬千的香港,只有在各自領域更加投入,才可突出自己;生存或要活得更好,並不是終日唉聲嘆氣可以解決的。

syyuen168
夸克星

文章 syyuen168 » 週四 25 8月, 2011 22:22

所言甚是 :D :D :D 以前香港有工業時代, 沒手機, 沒iphone, 沒地鐵, 社會不斷在進步, 很多行業都淘汰, 新行業的出現帶來新的機會. 只有找緊時代的變化, 才不會彼淘汰. 上咗大陸的工業, 而家一D都唔好過, 人仔不斷近值, 環保意識的提高, 工資的上漲, 能源的缺口, 凡此種種的因素都對廠啇極之不利, 他們都要找機會轉型, 都不能原地踏步 :roll: :roll: :roll:
anyone 寫:對,隨著時間流逝,某些行業被淘汰,或被迫北移;但係,有沒有留意我地周圍同時間出現新的工種?舉幾個例子,補習社可以出驚人收入的天王天后!米蘭站創始人,據報是賣街邊起家 ..........
同樣是傳統雲吞麵當,為什麼有些可以日日排長龍,生意做唔切?有些要倒閉?我家附近有間潮州食肆,每天賣個滿堂紅!
他們好運嗎?我覺得未必,只是他們的心力投入,好少人會留意到的。
現今變化萬千的香港,只有在各自領域更加投入,才可突出自己;生存或要活得更好,並不是終日唉聲嘆氣可以解決的。

kai
白矮星

文章 kai » 週四 25 8月, 2011 23:06

但當八成既人都係打工仔,會被淘汰的人,我也只是一個平凡的,或者做下7仔,做下m記, 轉型中只給轉出心理精神既問題怎算,
一個社會既健康必須找出一個平衡點呀!!! 看看人家歐洲既,放工可以四點,不是甚麼也不做呢....而是可以下半場呢,人生苦短,
我們大部份人只是在給富人打工呀!!! 他/她說我們要增加自己既aq 既時間,好多人甚麼是aq 都唔知, 想打個座看本書都不能,
金容是否也把通醬帶來呀!!! 我又唔係讀金容或專修科學,我又沒有愛因斯坦與霍金既天才, 怎樣取捨就要各位愛氏霍氏了.......

大黃傻貓GARFIELD
中子星

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週四 25 8月, 2011 23:56

Eddy So 寫:香港還有“無煙工業”…
香港所謂旅遊業只是購物。但這所謂購物天堂也不能持久。沒有丁點工業﹐ 而低技術勞工不斷流入﹐ 就沒有足夠工作吸納他們﹐ 會造成工資長期低企﹐ 形成貧窮階層﹐ 社會無法向上流動。
我是希望
(1) 取消每日100個單程證配額﹐ 要收多少由香港決定
(2) 取消在港出生自動得到居留權的規定﹐ 除非父母都是香港人﹐ 或者一方是﹐ 否則不會有居留權
(3) 唔好那麼容易發出“寡佬證”﹐ 要求跨中港婚姻﹐ 港方配偶符合收入資產最低要求 (例如年入息>20萬﹐ 資產> 30萬)﹐ 或者內地配偶生活有香港一方 sponsor﹐ 才可以比他們結婚
(4) 取消埋“通常居港7年”有居留權的規定﹐ 要居留權需要申請兼(a) 專業 (b) 富貴 (c) 製造本地就業

頭像
MOON TO
夸克星

文章 MOON TO » 週五 26 8月, 2011 00:02

大黃傻貓GARFIELD 寫:
Eddy So 寫:香港還有“無煙工業”…
香港所謂旅遊業只是購物。但這所謂購物天堂也不能持久。沒有丁點工業﹐ 而低技術勞工不斷流入﹐ 就沒有足夠工作吸納他們﹐ 會造成工資長期低企﹐ 形成貧窮階層﹐ 社會無法向上流動。
我是希望
(1) 取消每日100個單程證配額﹐ 要收多少由香港決定
(2) 取消在港出生自動得到居留權的規定﹐ 除非父母都是香港人﹐ 或者一方是﹐ 否則不會有居留權
(3) 唔好那麼容易發出“寡佬證”﹐ 要求跨中港婚姻﹐ 港方配偶符合收入資產最低要求 (例如年入息>20萬﹐ 資產> 30萬)﹐ 或者內地配偶生活有香港一方 sponsor﹐ 才可以比他們結婚
(4) 取消埋“通常居港7年”有居留權的規定﹐ 要居留權需要申請兼(a) 專業 (b) 富貴 (c) 製造本地就業
要改基本法,行唔通的,必須要讓他們有工作先可以解決問題。
最後由 MOON TO 於 週五 26 8月, 2011 00:19 編輯,總共編輯了 1 次。

回覆文章

回到「談天說地 Chatting Square」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 1 位訪客