想去蒲台島或東霸攝星

頭像
Steve
中子星
聯繫:

文章 Steve » 週四 18 8月, 2011 14:37

gary125 寫:去到東覇時.請小心地上的排水孔.它們約6-7吋直徑,若果把腳掌踏進去.我相信要call 白車了.
在個亭附近?

頭像
vegabort
中子星

文章 vegabort » 週四 18 8月, 2011 14:49

wtyu21 寫:
anyone 寫:查看蒲苔島航班時間,太不方便,放棄了,只剩下考慮東霸,水口! [嘆息]

唉~溫爺~東壩最近又有數十艘強光釣魚船在東壩外海數百米處,照得天空通亮,去到只會令你完全破壞第一印象,還是去水口啦~ :cry:
係呀溫爺,7月頭小弟去過東壩~d船真係光得好恐怖架....btw,我會在下星期初決定是否上山,如不能上山可否join埋呢?

anyone
夸克星

文章 anyone » 週四 18 8月, 2011 15:21

vegabort 寫:
wtyu21 寫:
anyone 寫:查看蒲苔島航班時間,太不方便,放棄了,只剩下考慮東霸,水口! [嘆息]

唉~溫爺~東壩最近又有數十艘強光釣魚船在東壩外海數百米處,照得天空通亮,去到只會令你完全破壞第一印象,還是去水口啦~ :cry:
係呀溫爺,7月頭小弟去過東壩~d船真係光得好恐怖架....btw,我會在下星期初決定是否上山,如不能上山可否join埋呢?

聽鏡神講,八月頭已經冇左船嘅光害喎? :?
你如果唔上山又香港天氣好既話,不如去嶼南啦,OK嗎? :P
打算通頂唔走,影埋獵戶先罷休! :evil:
越講越慶,真係要玩通頂解下毒先! :D

頭像
vegabort
中子星

文章 vegabort » 週四 18 8月, 2011 18:29

係呀溫爺,7月頭小弟去過東壩~d船真係光得好恐怖架....btw,我會在下星期初決定是否上山,如不能上山可否join埋呢?[/quote]

越講越慶,真係要玩通頂解下毒先! :D[/quote]

係呀溫爺,小弟因工作關係,回家凌晨四點幾在向東的窗口見到好久不見的獵戶,真係好清...
下星期二會決定是否上山,到時再通知溫爺~

頭像
Eddy So
夸克星

文章 Eddy So » 週四 18 8月, 2011 19:31

vegabort 寫:
wtyu21 寫:

VEGABORT兄會否考慮27/8 - 28/8上陰那山?

頭像
wtyu21
夸克星

文章 wtyu21 » 週五 19 8月, 2011 00:40

anyone 寫:
vegabort 寫:
wtyu21 寫:

越講越慶,真係要玩通頂解下毒先! :D
鏡神今次燒鬚啦~D大光燈釣魚船依然 “健在”,不知幾時撤走~

Chanlunlun
夸克星

文章 Chanlunlun » 週五 19 8月, 2011 07:29

wtyu21 寫:鏡神今次燒鬚啦~D大光燈釣魚船依然 “健在”,不知幾時撤走~
What ? The fishing boats are still there ? After August ?

Sorry that I am being wrong ! Then we could ignore East Dam as well.

The only place left is Water Mouth. But the spot could neither be reached by driving or taxi - you need to pull your gears up there by climging the slope - an awful and tough experience !

That's why PTC becomes the hot spot for star gazing, though its sky is not that good.

頭像
vegabort
中子星

文章 vegabort » 週五 19 8月, 2011 16:06

Eddy So 寫:
vegabort 寫:
wtyu21 寫:

VEGABORT兄會否考慮27/8 - 28/8上陰那山?
Eddy兄,小弟正考慮27~29日上山,但想等下星期一天氣預測出埋看看才決定,如上山有冇興趣join埋?

頭像
Eddy So
夸克星

文章 Eddy So » 週五 19 8月, 2011 16:50

vegabort 寫: Eddy兄,小弟正考慮27~29日上山,但想等下星期一天氣預測出埋看看才決定,如上山有冇興趣join埋?
YES! 有興趣 [水汪汪]

VincentL
原恆星

文章 VincentL » 週六 20 8月, 2011 00:56

if cant go back mainland
lets go 水口 la,
Friday 26/8 overnight, gogogo

頭像
Eddy So
夸克星

文章 Eddy So » 週六 20 8月, 2011 01:44

27/8坐井會在東壩有不過夜觀星活動:
http://www.skyobserver.org/activity/201 ... 201108.htm

kai
白矮星

文章 kai » 週六 20 8月, 2011 03:52

頭像
wtyu21
夸克星

文章 wtyu21 » 週六 20 8月, 2011 04:49

代貼~8月14日東壩實況~大光燈釣魚船仍在干擾觀星~
附加檔案

anyone
夸克星

文章 anyone » 週六 20 8月, 2011 12:57

VincentL 寫:if cant go back mainland
lets go 水口 la,
Friday 26/8 overnight, gogogo

good !

回覆文章

回到「談天說地 Chatting Square」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 3 位訪客