除左用核發電仲有乜野能代替核﹖

頭像
MOON TO
夸克星

除左用核發電仲有乜野能代替核﹖

文章 MOON TO » 週日 20 3月, 2011 15:28

除左用核發電仲有乜野能代替核﹖用返煤又可唔可以呢﹖煤都差唔多比人類用晒。
風力發電﹖成本高,到時只係轉比巿民。
其實人們駛用能源有增冇減,係未要反思下呢﹖中國有部份地區夏天供電量突增,因為個個開空調,有時政府會實施間歇性停電,保障地方供電正常。

頭像
bingsze
夸克星

文章 bingsze » 週日 20 3月, 2011 17:12

其實如果香港計埋用煤的環境成本(哮喘、鼻敏感和外國公司來港做總部等),我唔覺得太陽能和風能是太貴的東西;再加上幾年後隨著太陽能和風能的發展所帶來的每度電成本,就更加
應該叫所有核電廠慢慢減少,因為,這能源怪獸一發真的不可收呢! :D

頭像
MOON TO
夸克星

文章 MOON TO » 週二 22 3月, 2011 12:42

bingsze 寫:其實如果香港計埋用煤的環境成本(哮喘、鼻敏感和外國公司來港做總部等),我唔覺得太陽能和風能是太貴的東西;再加上幾年後隨著太陽能和風能的發展所帶來的每度電成本,就更加
應該叫所有核電廠慢慢減少,因為,這能源怪獸一發真的不可收呢! :D
成本太高,如果得各國政府一早用左,核係唯一方法,走唔甩,都唔會廢除。

kai
白矮星

文章 kai » 週二 29 3月, 2011 13:32

「大亞灣民間監察會」正式成立
獨立質詢 聯手監察核安全

http://www.greenpeace.org/hk/press/rele ... onitoring/

頭像
MOON TO
夸克星

文章 MOON TO » 週二 29 3月, 2011 16:23

kai 寫:「大亞灣民間監察會」正式成立

http://www.greenpeace.org/hk/press/rele ... onitoring/
大亞灣現時受那個地區管制﹖中央﹖香港﹖如果受中央管,中央已經有足夠核專家監察,冇須呢D民間組織,因為佢地對核智識一知半解,冇乜用。

kai
白矮星

文章 kai » 週二 29 3月, 2011 23:07

MOON TO 寫:

大亞灣現時受那個地區管制﹖中央﹖香港﹖如果受中央管,中央已經有足夠核專家監察,冇須呢D民間組織,因為佢地對核智識一知半解,冇乜用。
個人又覺得可以咁睇,有些問題係行政問題,同核專業無關,有時就係呢d行政處理而將問題惡化,好似今次日本事件... :(
至於核專業,綠色和平對呢方面了解極深,佢地組織內應該有相應專家掛,
佢地既事蹟好多,連法國特工都睇唔過眼放左個小型炸彈炸左佢地隻船...

頭像
sodium
白矮星

文章 sodium » 週三 30 3月, 2011 01:44

MOON TO 寫:

http://www.hket.com/eti/article/f97c6ee ... 076-908696
一號機組在1987年興建期間,竟可以發生漏放317條鋼筋的荒謬工業醜聞。

中央監察 [Good Job]

頭像
MOON TO
夸克星

文章 MOON TO » 週三 30 3月, 2011 11:14

sodium 寫:
MOON TO 寫:

http://www.hket.com/eti/article/f97c6ee ... 076-908696
一號機組在1987年興建期間,竟可以發生漏放317條鋼筋的荒謬工業醜聞。

中央監察 [Good Job]
自求多福

大黃傻貓GARFIELD
中子星

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週三 30 3月, 2011 17:14

其實中國地大物博,得天獨厚,佢水力發電的電量可以達到4-5億千瓦, 或者4 - 5萬兆瓦, 長海岸線是最大風力發電資源, 也有地熱資源, 內陸特別西部日照時間長, 可以有好好的太陽能發電, 這麼多再生能源加起來的發電量, 其實不會不夠香港和中國使用

問題是中國是同香港人一樣, 只要覺得自己比得起錢, 電費便宜就盡情的用, 香港D浪費能源習慣, 程度驚人 - 如果全世界同香港人一樣"豪", 兩個地球都頂唔順.

大家或者認為我是環保"基要派", 但現在不改變耗費那麼多資源的習慣, 死得. 其實用少D電, 就不需要依賴核能發電, 瑞典打算2020年不再依賴石油和發展到100%再生能源, 冰島100%是再生能源, 北歐好多國家都用再生能源的. 美國現在都有20%是再生能源發電, 香港不是不行, 而是你節省用電是會導致電力公司加價的, 電力公司一味比大量"便宜"電力比大家, 大家習慣用多電, 就越來越依賴 (creating dependency)
我自己都儘量節約
(1) 家裡沒有人的房間一定不開燈, 同時間最多開兩盞燈 (每盞用一個節能燈膽)
(2) 若不需要看書, 只開最小的一盞燈
(3) 夏天儘量不開冷氣 (最多1小時, 然後電風扇)
(4) 一個人在看電視, 不開燈
(5) 家裡面最用電的只有冰箱, 其他儘量不開動
(6) 電器不用 standby mode
(7) 不用的電器, 可以就拔插蘇
而且我有將廢物分類 (廢紙, 金屬, 塑膠, 玻璃, 電池, 不可回收)

頭像
MOON TO
夸克星

文章 MOON TO » 週三 30 3月, 2011 18:10

大黃傻貓GARFIELD 寫:其實中國地大物博,得天獨厚,佢水力發電的電量可以達到4-5億千瓦, 或者4 - 5萬兆瓦, 長海岸線是最大風力發電資源, 也有地熱資源, 內陸特別西部日照時間長, 可以有好好的太陽能發電, 這麼多再生能源加起來的發電量, 其實不會不夠香港和中國使用

問題是中國是同香港人一樣, 只要覺得自己比得起錢, 電費便宜就盡情的用, 香港D浪費能源習慣, 程度驚人 - 如果全世界同香港人一樣"豪", 兩個地球都頂唔順.

大家或者認為我是環保"基要派", 但現在不改變耗費那麼多資源的習慣, 死得. 其實用少D電, 就不需要依賴核能發電, 瑞典打算2020年不再依賴石油和發展到100%再生能源, 冰島100%是再生能源, 北歐好多國家都用再生能源的. 美國現在都有20%是再生能源發電, 香港不是不行, 而是你節省用電是會導致電力公司加價的, 電力公司一味比大量"便宜"電力比大家, 大家習慣用多電, 就越來越依賴 (creating dependency)
我自己都儘量節約
(1) 家裡沒有人的房間一定不開燈, 同時間最多開兩盞燈 (每盞用一個節能燈膽)
而且我有將廢物分類 (廢紙, 金屬, 塑膠, 玻璃, 電池, 不可回收)
唉!人地夏天電費二三千都比得起啊,訓覺仲要蓋棉被,難為死我呢D吹風扇既人。
最好每日間歇性供電

大黃傻貓GARFIELD
中子星

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週三 30 3月, 2011 18:28

MOON TO 寫:
大黃傻貓GARFIELD 寫:其實中國地大物博,得天獨厚,佢水力發電的電量可以達到4-5億千瓦, 或者4 - 5萬兆瓦, 長海岸線是最大風力發電資源, 也有地熱資源, 內陸特別西部日照時間長, 可以有好好的太陽能發電, 這麼多再生能源加起來的發電量, 其實不會不夠香港和中國使用

我自己都儘量節約
唉!人地夏天電費二三千都比得起啊,訓覺仲要蓋棉被,難為死我呢D吹風扇既人。
最好每日間歇性供電
真是折墮,開大冷氣蓋棉被/打邊爐....

頭像
bingsze
夸克星

文章 bingsze » 週三 30 3月, 2011 18:50

其實生活中學會了一些方法,使用電量大減的。

返屋企唔好講開冷氣,要講先沖涼。一般有八成機會唔會再開冷氣。就算之後仍好熱就再開,應用就用!

開冷氣再加一把大風扇,這樣又涼又少電。
當然要把溫度調至廿五度。

不要開暖爐,做溫室小男人,香港比外國,凍極有限。
只要著夠羊毛衫和羊毛,一般都唔洗開暖氣!

用吹風機先把頭用毛巾初肝,這樣會開少好多,尤其是長髮的。

盡量看看屋子受熱的牆身如何可以減少受太陽直接照射。

其餘還沒有想到,如果大家有好橋,請告知!

但我就不會開少

兩支燈,因為慳不了多少!我怕暗,喜歡光,我用的是三瓦的發光二極管和慳電膽。開一年都唔夠個冷氣開兩個鐘。

慳電,要慳得有智慧。要選食電怪去打,才是有效。 :D

頭像
bingsze
夸克星

文章 bingsze » 週三 30 3月, 2011 18:57

另外,我更喜歡用開源的方法,

發展新能源並不是甚麼遙遠和昂貴的事,

只要多十倍、百倍的公司和科研單位投入,

相信可以在幾年內做起風能和太陽能,

這個不是甚麼天方夜譚,只是,要到那日,

人們才突然覺得新能源是可行的,但最好,

當然是中美兩國兩支大水喉射住,我估中德美

三個國家比賽,看誰先拔頭籌,好戲在後頭! :D

頭像
wtyu21
夸克星

文章 wtyu21 » 週三 30 3月, 2011 20:39

bingsze 寫:其實如果香港計埋用煤的環境成本(哮喘、鼻敏感和外國公司來港做總部等),我唔覺得太陽能和風能是太貴的東西;再加上幾年後隨著太陽能和風能的發展所帶來的每度電成本,就更加
Binsze Sir太陽能真係好平既能源,去年我重返雲南時,在酒店樓上往外望,一見昆明幾乎所有大廈天台都裝設左太陽能板,蔚為奇觀~ :shock:

國內政府可能有D人不喜歡,但係講到說做就做的魄力,香港政府一分都跟不上~

:cry:
附加檔案

頭像
bingsze
夸克星

文章 bingsze » 週三 30 3月, 2011 21:26

好圖!

所以我一直都唔明 moon to 哥所指的冇可能是甚麼意思,

就算以前冇可能,並唔代表將來冇可能,

我的計算不是單計發電成本,而是社會要為燒煤和石油所要付的成本作計算的。

回覆文章

回到「談天說地 Chatting Square」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 1 位訪客