南瓜盅

回覆文章
頭像
Cindy
夸克星

南瓜盅

文章 Cindy » 週一 21 7月, 2003 00:11

今晚娘親煮左個南瓜盅...
裡面有好爽口既炒黃花魚片...
有切成花花既紅白蘿蔔...
個南瓜又清甜又腍...
好味到不得了...
附加檔案
真係又好睇又好食~

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週一 21 7月, 2003 00:42

噢. 好似好正~~~ :9 :9 :9

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週一 21 7月, 2003 00:50

生南瓜的氣味好似西瓜皮,好喜歡...
不過熟左的南瓜係我最不喜歡的食物之一..............

頭像
aristo
主序星

Re: 南瓜盅

文章 aristo » 週一 21 7月, 2003 11:16

Cindy 寫:有切成花花既紅白蘿蔔...
唔似係花形,睇落似係星形番,好有天文feel呀!! :wink:

頭像
主序星

文章 » 週一 21 7月, 2003 12:13

下次記得同個 南瓜刻埋眼耳口鼻呀~! :wink:

fire
原恆星

文章 fire » 週二 22 7月, 2003 00:59

鬼 寫:下次記得同個 南瓜刻埋眼耳口鼻呀~! :wink:
刻埋眼耳口鼻??
食完之後,萬聖節再帶出街~~~keee

頭像
Cindy
夸克星

文章 Cindy » 週二 22 7月, 2003 01:26

講個秘密你地知丫...
呢種南瓜既皮係食得架...
萬聖節我會一路當面具戴住佢...
一路食我自己塊面呀...

頭像
主序星

文章 » 週四 24 7月, 2003 23:12

Cindy 寫:一路當面具戴住佢...
一路食我自己塊面呀
我都想試下喎,記住預埋我:P

CK
紅巨星

文章 CK » 週五 25 7月, 2003 11:38

我二年前唔覺意在後園種過南瓜,我種經驗 好恐怖!!時源秋天尾,南瓜季節,小學生都會安排參觀南瓜園,之後每人可以免費取一個回家,我們就將它放在門口,直到萬聖節。之後由於結霜,我們就將它放在後園花槽作肥料,點知春天一到,百芽齊發,我都唔貪心,只保留二株,但單單拔出的幼苗己裝二大個垃圾袋,但最恐佈是在夏天,它不但極速生長,而像八爪魚一樣,向四周伸展,葉面比手掌還大,爬過花槽,木欄向草地侵略,每一顆南瓜主幹可佔數十平方呎面積,以在它之下所有草地都變黃死亡。而結出的南瓜直徑有十多吋,我太太用來做南瓜批,南瓜湯而家都未食完,由於有此了經驗,這二年都改種士多啤梨,同草莓。士多啤梨就剛剛食完,但WENXP八月來加時,應該有草莓同西瓜食。 :lol: :lol: :lol:

ck

頭像
Cindy
夸克星

文章 Cindy » 週五 25 7月, 2003 13:12

借問聲,草莓不就是士多啤梨嗎?

頭像
主序星

文章 » 週五 25 7月, 2003 18:40

借問聲,草莓不就是士多啤梨嗎?-我都以為係喎:p
ck兄的種南瓜經歷都幾恐怖喎 :shock:

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週六 26 7月, 2003 12:00

CK 寫:我二年前唔覺意在後園種過南瓜,我種經驗 好恐怖!!時源秋天尾,南瓜季節,小學生都會安排參觀南瓜園,之後每人可以免費取一個回家,我們就將它放在門口,直到萬聖節。之後由於結霜,我們就將它放在後園花槽作肥料,點知春天一到,百芽齊發,我都唔貪心,只保留二株,但單單拔出的幼苗己裝二大個垃圾袋,但最恐佈是在夏天,它不但極速生長,而像八爪魚一樣,向四周伸展,葉面比手掌還大,爬過花槽,木欄向草地侵略,每一顆南瓜主幹可佔數十平方呎面積,以在它之下所有草地都變黃死亡。而結出的南瓜直徑有十多吋,我太太用來做南瓜批,南瓜湯而家都未食完,由於有此了經驗,這二年都改種士多啤梨,同草莓。士多啤梨就剛剛食完,但WENXP八月來加時,應該有草莓同西瓜食。 :lol: :lol: :lol:

ck
嘩.... 可以種來除草. ^^||||
係呀. 草莓係士多啤梨.
草莓係中式講法.
士多啤梨係香港人用0既譯音講法.

CK
紅巨星

文章 CK » 週六 26 7月, 2003 12:36

應該係: Strawberry 同 Raspberry 而 (Raspberry)的中文是否藍莓??

ck

回覆文章

回到「談天說地 Chatting Square」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 27 位訪客