相機鏡頭 vs 天文望遠鏡

常見天文問題
回覆文章
pak327
星際雲

相機鏡頭 vs 天文望遠鏡

文章 pak327 » 週五 13 6月, 2014 08:33

想問下一支canon ef 400/5.6
對比一支 80mm口徑 ed apo 400mm~500mm鏡身的鏡

效果會係點?

因為相機鏡佢平時都可以攝影用,最重要係會輕一點.
再大口徑當然是天文望遠鏡好,但呢個焦段大家有咩意見?

謝謝!

andy2000a
主序星

文章 andy2000a » 週五 13 6月, 2014 10:34

相機鏡頭內光學東西很多 會修正很多
不適合拍暗天體 , 除非你的 F2.8 有同好是使用 300mm f2.8
機械鏡(須改裝) 拍星野就不錯 .

天文望遠鏡 多數拍的都是中央 , 週邊可能會不好或變形
不適合拍地面景物

各有優缺點吧 .

如果只選一個
我會選 canon .因為使用 機會
會高多了 . 拍天空只要天氣一差就沒了 .

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週五 13 6月, 2014 11:41

天文望遠鏡, 除非是專設計作攝星用的(如高穚FSQ), 不然有場曲問題(大光圈者尤甚), 一定要加平場鏡, 否則攝星都有邊區星點變形的問題。

Canon L-鏡, 修正平場及控制色差一般是上佳水平。單拍攝星空來說, 及得上中上級的望遠鏡。比頂級的FSQ來說, 則FSQ會好一些。

用一般相機來說, 鏡頭會有優勢, 例如配合Backyard EOS, 就可以有電子調焦。

用天文CCD拍攝, 望遠鏡有優勢, 例如可加離軸導星(off axis guiding)。

二手買賣來說, Canon L-鏡一定勝。

pak327
星際雲

文章 pak327 » 週五 13 6月, 2014 12:40

原來係咁,好多謝回答。

pak327
星際雲

文章 pak327 » 週五 13 6月, 2014 12:55

其實我目的係想...

用相機影星軌同時,買支望遠鏡去觀星。

但原來好一點的望遠鏡都成10k, (80mm APO ED around 500mm)。
如果平價的80mm好似又唔可以裝上相機影相,用途少又大支實。
而望遠鏡又重,相對我考慮想買的 iOptron SkyTracker 裝唔到咁重。
所以先會出此發問.

對我呢個入門黎講,太多種類太多因數令我一舊天文儀器都未買。 :?

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週五 13 6月, 2014 14:02

pak327 寫:其實我目的係想...

但原來好一點的望遠鏡都成10k, (80mm APO ED around 500mm)。
如果平價的80mm好似又唔可以裝上相機影相,用途少又大支實。
而望遠鏡又重,相對我考慮想買的 iOptron SkyTracker 裝唔到咁重。
所以先會出此發問.

對我呢個入門黎講,太多種類太多因數令我一舊天文儀器都未買。 :?
用iOptron SkyTracker, 以焦距200mm以下為合理。

SharpStar CF80-II 80mm APO FL480mm f/6 , 連平場鏡約八千。
但一般要加導星, 連相機等會超過五公斤, 一般的便攜攝星儀不足以應付。

唯一可以的是AstroTrac TT320X-AG, 不用導星。

但新手都是用有Goto功能的好一點。

pak327
星際雲

文章 pak327 » 週五 13 6月, 2014 15:24

鄧登凳 寫:
pak327 寫:其實我目的係想...

所以先會出此發問.

用iOptron SkyTracker, 以焦距200mm以下為合理。

SharpStar CF80-II 80mm APO FL480mm f/6 , 連平場鏡約八千。
但一般要加導星, 連相機等會超過五公斤, 一般的便攜攝星儀不足以應付。

唯一可以的是AstroTrac TT320X-AG, 不用導星。

但新手都是用有Goto功能的好一點。
鄧先生,
請問Goto有咩好推介呢?

我見Taobao呢支得唔得?
短就短D,但好似可加mount 去 EOS相機,
http://detail.tmall.com/item.htm?spm=a2 ... 27b&pm_id=

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週五 13 6月, 2014 16:19

近期熱門goto赤道儀是iOptron ZEQ25。

那支是"玩具級", 拍月球還可以(不過一定有色差引起的顏色邊), 拍/看行星不夠口徑和焦距, 拍深空沒有平場且鏡的質素低影響解像力, 另經緯儀拍不到深空的。

其實絶大部份天文望遠鏡都可接相機的, 所以不算優點吧。

其實作為起步的另一做法是135鏡頭+iOptron Skytracker, 都有唔少深空可以玩。

goshigoo
原恆星

文章 goshigoo » 週五 13 6月, 2014 17:36

我呢排做過啲study...因為我都想一邊影一邊睇

如果用相機影星, 好似用200 f/2.8 (6K)最平靚正 (135L都得)
但要加AstroTrac (5K) 做追星

想睇星最common應該係Celestron NexStar 8 SE (10K) (有人話C6方便啲, 但C8好似最多人用)
加埋都幾貴, 同埋香港冇乜好地方睇星...所以我仲諗緊...

pak327
星際雲

文章 pak327 » 週五 13 6月, 2014 18:24

都諗過Astrotrac追星,

問題係d 重量加加埋埋:
5d2+wide+telelens+Astrotrac+腳架都成3-4kg

所以要另外加多set望遠鏡,希望少過6-8kg.....如果唔係頂唔住.

thx

頭像
bbyaya
中子星

文章 bbyaya » 週五 13 6月, 2014 18:47

pak327 寫:都諗過Astrotrac追星,

5d2+wide+telelens+Astrotrac+腳架都成3-4kg

所以要另外加多set望遠鏡,希望少過6-8kg.....如果唔係頂唔住.

thx
小弟兩部相機,3-4 枝鏡,水,雜物放在背包,astrotrac, 脚,波頭就一起手拿,全部大約5kg. 想過換天文鏡和goto, 但想起個重量,都係現在的用住先,而且大的dso 我都未影晒,慢慢來,慢慢學。

頭像
littleming
夸克星
聯繫:

文章 littleming » 週五 13 6月, 2014 19:56

pak327 寫:都諗過Astrotrac追星,

thx
如果只係想善用拍攝時間去觀下星, 有冇想過買個雙筒, 去認下星座內的星呢?

pak327
星際雲

文章 pak327 » 週五 13 6月, 2014 20:39

想問多樣野,折射鏡比起反射鏡距離差咁遠,點解重有人買折射鏡呢?
而且折射鏡好多都唔係平. :? 奇怪

sampson
紅巨星

文章 sampson » 週五 13 6月, 2014 22:02

pak327 寫:想問多樣野,折射鏡比起反射鏡距離差咁遠,點解重有人買折射鏡呢?
而且折射鏡好多都唔係平. :? 奇怪
[Good Job]
http://www.hkastroforum.net/viewtopic.php?t=869

5.4.1 望遠鏡的選擇
望遠鏡通常是由一個長焦距物鏡(主鏡,Objective)將天體的影像聚焦,再在焦點附近用一個(短焦距)目鏡把這個影像放大。一般來說,望遠鏡可分為折射鏡、反射鏡及折反射鏡三大類。
(1)折射鏡(Refracting telescope or refractor)
一般折射鏡的物鏡,是由兩塊不同折光率的玻璃鏡片組,成以減少色差,使紅藍兩色的影像聚在同一焦點上,這類鏡頭稱為消色差鏡頭(Achromat 或Achromatic lens。嚴格來說,這類鏡頭影像外圍仍有一個很淡紫色的光暈)。
為了減少鏡頭的球面差(Spherical aberration)、彗形像差(Coma)及像散(Astigmatism),一般可將焦比值增大,因此一般折射鏡的焦比起碼在f/12至f/16間。
較高級的鏡頭,另加上一片很特別的玻璃,可消除紅、綠、藍三色的色差。這些鏡頭稱為複消色差鏡頭(Apochromat),但售價十分昂貴。
由於折射鏡筒可以密封,所以維修保養方較為方便,更適宜於搬往野外使用,同時亦不受鏡筒內氣流的影響。肉眼對黃綠色光線最敏感,而底片則多在藍色一段,所以如用黑白底片拍攝時加上一個黃色濾鏡,影像會較清晰。
由於鏡頭起碼由兩塊玻璃組成,所以成本(要磨製四塊鏡面)較同口徑的反射鏡昂貴。
市面上一般售賣的小型天文望遠鏡,多屬折射型式,用途相當廣泛,只是用來拍攝星雲星系等(直接焦點),則嫌速度太慢。

pak327
星際雲

文章 pak327 » 週六 14 6月, 2014 08:47

同時亦不受鏡筒內氣流的影響。 :shock: :?:

回覆文章

回到「FAQ 天文 」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 3 位訪客