新手天文攝影+學習天文

常見天文問題
pak327
星際雲

新手天文攝影+學習天文

文章 pak327 » 週一 26 5月, 2014 14:28

本身有玩開攝影, 而家想影星, 星軌, 銀河, 有數問指教.
用緊5D2, 咁啱有24/1.4和135/2.0, 做過功課這兩支影星都適合.

而家想買一些器材, 如電子赤道儀, 望遠鏡觀星, 電腦軟件有咩好介紹?

暫時研究過
電子赤道儀: iOptron SkyTracker
望遠鏡: 700mm左右的折射望遠鏡
電腦軟件: SkySafari

主要係用相機影星軌+固定的星, 而等緊的同時用望遠鏡學睇星,
可背重around 10-12kg, 只係識去東霸.
想係咁想, 唔知掂唔掂.
咁既組合有冇問題?

pak327
星際雲

文章 pak327 » 週一 26 5月, 2014 14:30

可否介紹一D 攝星的地點給我呢? 我住屯門, 琴日個天勁清.....都得兩三粒星.
:cry:

pak327
星際雲

文章 pak327 » 週一 26 5月, 2014 14:35

圖檔
小弟上年的作品 :D

anyone
夸克星

文章 anyone » 週一 26 5月, 2014 14:38

初玩就用你手上兩支鏡頭,配上 skytracker 玩住先,成功感大D, 700mm 折射鏡暫不去想啦。

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週一 26 5月, 2014 14:49

Skytracker支撐不了700mm焦距, 那是便攜攝星儀, 用於200mm焦距或以下的相機鏡頭。

星軌及廣角鏡銀河, 固定攝影已足夠。

「望遠鏡學睇星」指什麼? 看行星要較長焦及較大口徑用高倍來看。認星座認星, 最好是雙筒。看深空, 初學者最好有Goto。

先去參加一些觀星會或觀星營, 看看別人用什麼器材做什麼吧...

pak327
星際雲

文章 pak327 » 週一 26 5月, 2014 14:49

可能你誤會了, 700mm係買黎睇, 不是用黎影相 :o

因為新手唔知咩星打咩打星, 好難對得好

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週一 26 5月, 2014 14:55

pak327 寫:可能你誤會了, 700mm係買黎睇, 不是用黎影相 :o

看行星(一般是該區最光的星), 有SkySafari唔難找。所以我說看深空初學者最好有Go-To(電腦尋星)。

不過135mm開大光圈(f/2), 因為短焦又夠光, 都唔太難搵天體。

pak327
星際雲

文章 pak327 » 週一 26 5月, 2014 16:23

鄧登凳 寫:
pak327 寫:可能你誤會了, 700mm係買黎睇, 不是用黎影相 :o

看行星(一般是該區最光的星), 有SkySafari唔難找。所以我說看深空初學者最好有Go-To(電腦尋星)。

不過135mm開大光圈(f/2), 因為短焦又夠光, 都唔太難搵天體。
明白明白.
我諗現階段都係看行星, 暫時唔會影/睇深空.

還想問:
1. 有冇類似iOptron SkyTracker的但負重大D 既東西呢? 例如你們所講的可mount 700mm鏡呢?

2. 如果玩 GOTO, 有冇好推介? 其實係唔係set好左之後, 輸入行星, 星雲名字, 佢就自己tune過去?

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週一 26 5月, 2014 16:47

pak327 寫:明白明白.

還想問:
1. 有冇類似iOptron SkyTracker的但負重大D 既東西呢? 例如你們所講的可mount 700mm鏡呢?
1. AstroTrac TT320AG可以的, 負重15kg, 但沒有GOTO, 700mm手動尋星不是易事。
pak327 寫:2. 如果玩 GOTO, 有冇好推介? 其實係唔係set好左之後, 輸入行星, 星雲名字, 佢就自己tune過去?
是的, 手控上輸入天體編號或由名單選出名稱便可, 自動會將望遠鏡指向該天體。 大部份可以加配件連接SkySafari Plus, 那SkySafari Plus找得到, 都可以自動指向。

目視便攜又平價的, 我會推薦iOptron SmartEQ 或SmartEQ pro。打算將來進軍深空攝影的, 可考慮iOptron ZEq25。

baronng
原恆星

文章 baronng » 週一 26 5月, 2014 17:14

我都想去呀, 但我只係諗住用雙筒睇住先

先緊呢度啲師兄攪去北潭涌活動睇吓可唔可以join埋.....

pak327
星際雲

文章 pak327 » 週二 27 5月, 2014 10:52

鄧登凳 寫:

還想問:
1. AstroTrac TT320AG可以的, 負重15kg, 但沒有GOTO, 700mm手動尋星不是易事。
pak327 寫:2. 如果玩 GOTO, 有冇好推介? 其實係唔係set好左之後, 輸入行星, 星雲名字, 佢就自己tune過去?
是的, 手控上輸入天體編號或由名單選出名稱便可, 自動會將望遠鏡指向該天體。 大部份可以加配件連接SkySafari Plus, 那SkySafari Plus找得到, 都可以自動指向。

目視便攜又平價的, 我會推薦iOptron SmartEQ 或SmartEQ pro。打算將來進軍深空攝影的, 可考慮iOptron ZEq25。
想問下有冇人會帶iOptron SmartEQ 或SmartEQ pro去上山影星?
好似都幾重

頭像
mangrovetre
原恆星

文章 mangrovetre » 週二 27 5月, 2014 11:23

鄧登凳 寫:

還想問:

想請教一下,若AstroTrac TT320AG 配一些鳥攝長鏡來影星,可不可行? 我有枝 sigma 50-500OS (約2KG),若可配AstroTrac TT320AG 影500mm,咁這套器材拎去偏遠地方都唔算好辛苦...

頭像
littleming
夸克星
聯繫:

文章 littleming » 週二 27 5月, 2014 12:23

pak327 寫:可否介紹一D 攝星的地點給我呢? 我住屯門, 琴日個天勁清.....都得兩三粒星.
:cry:
你住屯門近邊頭, 我都係住屯門, 近近地會去黃金泳灘影, 不過當然唔會有郊外影咁正.

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週二 27 5月, 2014 12:59

pak327 寫:
想問下有冇人會帶iOptron SmartEQ 或SmartEQ pro去上山影星?
好似都幾重
怎樣算上山? 我用SmartEQ pro去過大帽山攝星 ... 不過我有車的。
mangrovetre 寫: 想請教一下,若AstroTrac TT320AG 配一些鳥攝長鏡來影星,可不可行? 我有枝 sigma 50-500OS (約2KG),若可配AstroTrac TT320AG 影500mm,咁這套器材拎去偏遠地方都唔算好辛苦...
可行。但是: (1)除非加配了微調相機雲台, 不然500mm焦距下手動找目標和構圖是極嚴重的自虐行為。(2) 攝星最好用定焦鏡, 起碼都唔好用啲十倍變焦鬆鏡。

頭像
bbyaya
中子星

文章 bbyaya » 週二 27 5月, 2014 13:25

mangrovetre 寫: 想請教一下,若AstroTrac TT320AG 配一些鳥攝長鏡來影星,可不可行? 我有枝 sigma 50-500OS (約2KG),若可配AstroTrac TT320AG 影500mm,咁這套器材拎去偏遠地方都唔算好辛苦...
下次約埋借給你試試

回覆文章

回到「FAQ 天文 」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 3 位訪客