新手天文攝影+學習天文

常見天文問題
頭像
mangrovetre
原恆星

文章 mangrovetre » 週二 27 5月, 2014 13:50

鄧登凳 寫:
pak327 寫:
想問下有冇人會帶iOptron SmartEQ 或SmartEQ pro去上山影星?
好似都幾重
怎樣算上山? 我用SmartEQ pro去過大帽山攝星 ... 不過我有車的。
mangrovetre 寫: 想請教一下,若AstroTrac TT320AG 配一些鳥攝長鏡來影星,可不可行? 我有枝 sigma 50-500OS (約2KG),若可配AstroTrac TT320AG 影500mm,咁這套器材拎去偏遠地方都唔算好辛苦...
可行。但是: (1)除非加配了微調相機雲台, 不然500mm焦距下手動找目標和構圖是極嚴重的自虐行為。(2) 攝星最好用定焦鏡, 起碼都唔好用啲十倍變焦鬆鏡。
謝謝回覆. 請問鄧sir 微調相機雲台是天文儀器,還是是深水埗鴨記相機鋪都買到的器材?

其實 Sigma 50-500 是枝幾奇怪的鏡,雖然10倍zoom,但在鳥攝來說算是幾sharp 的鏡,比自家170-500 sharp 得多. 但影星星如何真係唔知 ...

另諗住可以用 50mm 可以找目標,慢慢定位 + zoom 埋去...

以上純紙上談兵...

頭像
mangrovetre
原恆星

文章 mangrovetre » 週二 27 5月, 2014 13:51

bbyaya 寫:
mangrovetre 寫: 想請教一下,若AstroTrac TT320AG 配一些鳥攝長鏡來影星,可不可行? 我有枝 sigma 50-500OS (約2KG),若可配AstroTrac TT320AG 影500mm,咁這套器材拎去偏遠地方都唔算好辛苦...
下次約埋借給你試試
期待 :P

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週二 27 5月, 2014 15:11

mangrovetre 寫: [謝謝回覆. 請問鄧sir 微調相機雲台是天文儀器,還是是深水埗鴨記相機鋪都買到的器材?

其實 Sigma 50-500 是枝幾奇怪的鏡,雖然10倍zoom,但在鳥攝來說算是幾sharp 的鏡,比自家170-500 sharp 得多. 但影星星如何真係唔知 ...

另諗住可以用 50mm 可以找目標,慢慢定位 + zoom 埋去...

以上純紙上談兵...
我的微調: http://www.hkastroforum.net/viewtopic.php?t=26463

先用闊角找或會易一點, 但將相機視場分為一百格(10X10), 要將天體放在中心的一格, 你試過就會知有幾自虐。攝鳥一般只要中心區的銳利, 但攝星不是, 另變焦鏡拍天頂或較高位, 經常會「重力自動變焦」。 :D
最後由 鄧登凳 於 週二 27 5月, 2014 15:25 編輯,總共編輯了 1 次。

頭像
mangrovetre
原恆星

文章 mangrovetre » 週二 27 5月, 2014 15:22

鄧登凳 寫:
mangrovetre 寫: [謝謝回覆. 請問鄧sir 微調相機雲台是天文儀器,還是是深水埗鴨記相機鋪都買到的器材?

以上純紙上談兵...
我的微調: http://www.hkastroforum.net/viewtopic.php?t=26463
感謝分享!
請問鄧SIR 認為Sky Watcher新便攜星野赤道儀 Star adventurer 跟AstroTrac TT320AG 性質是否相近呢? 其實我己有iOptron SkyTracker ,考慮買個可負重更高 (及焦距更大) 的攝星儀 :D

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週二 27 5月, 2014 15:54

mangrovetre 寫: 感謝分享!
請問鄧SIR 認為Sky Watcher新便攜星野赤道儀 Star adventurer 跟AstroTrac TT320AG 性質是否相近呢? 其實我己有iOptron SkyTracker ,考慮買個可負重更高 (及焦距更大) 的攝星儀 :D
AstroTrac TT320X-AG廠方指負重可以去到15Kg, Star-Adventurer說明書指負重是5kg。

AstroTrac TT320X-AG用400mm鏡, 導星與不導星看不出分別, 所以導星一般是多此一舉。最近這裡有幅Star-Adventurer的貼圖, 百多mm焦距都要導星... AstroTrac自稱是5角秒峰至峰誤差, 我作為用家可以實戰中證實達得到, Star-Adventurer沒有公布數字, 但star-adventurer是144齒RA而AstroTrac的等同六千多齒。

你認為是不是性質相近呢?

PS: Skytracker156齒負重3.5kg...會不會和這個近啲??
最後由 鄧登凳 於 週二 27 5月, 2014 16:03 編輯,總共編輯了 1 次。

頭像
mangrovetre
原恆星

文章 mangrovetre » 週二 27 5月, 2014 16:02

鄧登凳 寫:
mangrovetre 寫: 感謝分享!
AstroTrac TT320X-AG廠方指負重可以去到15Kg, Star-Adventurer說明書指負重是5kg。

AstroTrac TT320X-AG用400mm鏡, 導星與不導星看不出分別, 所以導星一般是多些一舉。最近這裡有幅Star-Adventurer的貼圖, 百多mm焦距都要導星... AstroTrac自稱是5角秒峰至峰誤差, 我作為用家可以實戰中證實達得到, Star-Adventurer沒有公布數字, 但star-adventurer是144齒RA而AstroTrac的等同六千多齒。

你認為是不是性質相近呢?

PS: Skytracker156齒負重3.5kg...會不會和這個近啲??
原來性能上有如此大的差異. 謝謝 :wink:

pak327
星際雲

文章 pak327 » 週五 30 5月, 2014 12:13

雖然唔係太明白你地講緊乜, 不過真係多謝各方好友指教.

1. 那我想問香港那裏有賣 SkyTracker 或 Astrotrac?
我見Taobao有賣, 但始終乜都唔識怕俾人呃, 而且香港買時可以問長問短同點set.

2. 兩個product都要另購果支望遠鏡仔, 係唔係必要GA? 用做定位?

3. 再想問多樣野, 如果買雙筒定, 你地會選高倍d 定係輕d 呢? e.g. 8x42 / 10x50
望星係唔係最少都60-70? 咁單筒會長D 但睇得好似冇咁爽

thx :D

頭像
littleming
夸克星
聯繫:

文章 littleming » 週五 30 5月, 2014 12:37

pak327 寫:雖然唔係太明白你地講緊乜, 不過真係多謝各方好友指教.

1. 那我想問香港那裏有賣 SkyTracker 或 Astrotrac?
我見Taobao有賣, 但始終乜都唔識怕俾人呃, 而且香港買時可以問長問短同點set.

2. 兩個product都要另購果支望遠鏡仔, 係唔係必要GA? 用做定位?

3. 再想問多樣野, 如果買雙筒定, 你地會選高倍d 定係輕d 呢? e.g. 8x42 / 10x50
望星係唔係最少都60-70? 咁單筒會長D 但睇得好似冇咁爽

http://www.hkastroforum.net/viewtopic.p ... 727#279727

:D 快手...
"果支望遠鏡仔", 相信你係指極軸鏡...那是用來對極的...

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週五 30 5月, 2014 13:52

pak327 寫:雖然唔係太明白你地講緊乜, 不過真係多謝各方好友指教.

iOptron的香港代理是Achiever Track www.a-track.net
AstroTrac的香港代理是巨眼, 可pm這裡的 starship

觀星者天文儀器社有SkyTracker得賣, 但社長不一定可以問長問短。

小望遠鏡是極軸鏡, Skytracker是包的, AstroTrac要另買。沒有都有辦法對極軸, 但麻煩一些。

8x42, 10x50都是雙筒好選擇, 70mm口徑的雙筒重量大增, 不利托著向天看。且70mm的多是12x70或15x70, 倍數超過10的, 手震成為問題。

pak327
星際雲

文章 pak327 » 週三 04 6月, 2014 10:28

鄧登凳 寫:

iOptron的香港代理是Achiever Track www.a-track.net
AstroTrac的香港代理是巨眼, 可pm這裡的 starship

觀星者天文儀器社有SkyTracker得賣, 但社長不一定可以問長問短。

小望遠鏡是極軸鏡, Skytracker是包的, AstroTrac要另買。沒有都有辦法對極軸, 但麻煩一些。

8x42, 10x50都是雙筒好選擇, 70mm口徑的雙筒重量大增, 不利托著向天看。且70mm的多是12x70或15x70, 倍數超過10的, 手震成為問題。
非常多謝鄧先生意見! :D
真係要諗清楚買邊款好...好難選擇

回覆文章

回到「FAQ 天文 」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 3 位訪客