唔好意思呀~新手數問~>><~

常見天文問題
頭像
littleming
夸克星
聯繫:

文章 littleming » 週三 28 5月, 2014 01:13

鄧登凳 寫:
~翔空~ 寫:
又要勞煩到鄧Sir~
依家係office,要返到屋企先可以upload 張相比鄧Sir作指點~
不過我記得當晚我將相機轉去左邊做直倒/水平影星o既時候,個雲台底座係成個移動~嚇到我以為成部相機要跌出o黎
咁係咪表示o左個兩粒手扭螺絲有問題,係鎖唔緊呢?
如果如鄧Sir所示要換成不銹鋼螺絲,呢類螺絲我去五金鋪搵?定係去相機鋪搵?

另外仲有個問題,當我上o左個iOptron波頭上絲帽後,發覺食死o左係上面,扭唔返出o黎,咁樣會唔會影響個追星效果?
沒有什麼勞煩的, 在經驗大家分享就是了。

兩粒橫向鎖定螺絲是M4的, 一般五金鋪或可找到, 但要不銹鋼的, 最好到鴨寮街、甘霖街現代螺絲廠或廣東道大照五金(後兩間有杯頭螺絲)。

另大照五金可買M6幾米螺絲(即無頭螺絲)將波頭鎖定於底板。

你指1/4吋變3/8吋絲帽? 那通常可用鉗和WD40解決。
講開又講....在現代螺絲剛搬到新位置後我試過去配, 佢只係話冇呢D螺絲, 是但找左幾粒六角匙頭的比我... :cry:

mwtse
原恆星

文章 mwtse » 週三 28 5月, 2014 06:56

還有一間華強鏍絲,在碧街,近廣東道。電話號碼 2332 0181

話時話,現代搬到那裡?

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週三 28 5月, 2014 09:57

mwtse 寫:還有一間華強鏍絲,在碧街,近廣東道。電話號碼 2332 0181

話時話,現代搬到那裡?
甘霖街15號

mwtse
原恆星

文章 mwtse » 週三 28 5月, 2014 12:20

鄧登凳 寫:
mwtse 寫:還有一間華強鏍絲,在碧街,近廣東道。電話號碼 2332 0181

話時話,現代搬到那裡?
甘霖街15號
謝謝。

~翔空~
原恆星

文章 ~翔空~ » 週四 29 5月, 2014 12:15

鄧登凳 寫:
~翔空~ 寫:
又要勞煩到鄧Sir~
依家係office,要返到屋企先可以upload 張相比鄧Sir作指點~
不過我記得當晚我將相機轉去左邊做直倒/水平影星o既時候,個雲台底座係成個移動~嚇到我以為成部相機要跌出o黎
咁係咪表示o左個兩粒手扭螺絲有問題,係鎖唔緊呢?
如果如鄧Sir所示要換成不銹鋼螺絲,呢類螺絲我去五金鋪搵?定係去相機鋪搵?

另外仲有個問題,當我上o左個iOptron波頭上絲帽後,發覺食死o左係上面,扭唔返出o黎,咁樣會唔會影響個追星效果?
沒有什麼勞煩的, 在經驗大家分享就是了。

兩粒橫向鎖定螺絲是M4的, 一般五金鋪或可找到, 但要不銹鋼的, 最好到鴨寮街、甘霖街現代螺絲廠或廣東道大照五金(後兩間有杯頭螺絲)。

另大照五金可買M6幾米螺絲(即無頭螺絲)將波頭鎖定於底板。

你指1/4吋變3/8吋絲帽? 那通常可用鉗和WD40解決。
鄧Sir,由於我個SKytacker係新版,所以底座上個粒螺絲已變成兩用(一邊1/吋,一邊3/8吋),唔需要轉頭

不過唔知係咪o黎個原故,所以當我上iOptron 個波頭後,再上回底座上
想再拆回波頭...就變成呢個情況(見圖)

咁樣鎖死o左,會唔會影響影星個陣o既運作?
同埋會唔會拎到佢同底座會鎖得唔夠實?
如要拆返出呢,都係用WD40就ok?

又有一大埋問題~sorry~小弟不材
:(
附加檔案

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週四 29 5月, 2014 14:24

~翔空~ 寫: 鄧Sir,由於我個SKytacker係新版,所以底座上個粒螺絲已變成兩用(一邊1/吋,一邊3/8吋),唔需要轉頭

不過唔知係咪o黎個原故,所以當我上iOptron 個波頭後,再上回底座上
想再拆回波頭...就變成呢個情況(見圖)

咁樣鎖死o左,會唔會影響影星個陣o既運作?
同埋會唔會拎到佢同底座會鎖得唔夠實?
如要拆返出呢,都係用WD40就ok?

又有一大埋問題~sorry~小弟不材
:(
咁古怪, 接底座有兩級螺絲 [疑惑] 會不會是反轉了裝???

看有位置有齒輪, 那應可下尖咀鉗, 加些WD40等一會讓滑油滲透, 應可用鉗鬆開。

底座有幾個圓孔, 那有M6螺絲母牙, 可用幾米螺絲由後面上緊波頭的, 幾米螺絲大有五金有得配。

頭像
littleming
夸克星
聯繫:

文章 littleming » 週四 29 5月, 2014 14:34

係唔係曾經鬆了整粒出來, 裝了ball head後,才再上底板?
正常裝的話底板會在粒螺絲同ballhead 之間, 會頂住, 要整爛左先至可以直接甩出來.... [疑惑]

頭像
vr2il
紅巨星

文章 vr2il » 週四 29 5月, 2014 20:47

師兄你個波頭裝錯咗, 睇相啦 :D
附加檔案

~翔空~
原恆星

文章 ~翔空~ » 週四 29 5月, 2014 21:32

vr2il 寫:師兄你個波頭裝錯咗, 睇相啦 :D
唔該Vr2il師兄^^
用大鉗終於拆返出o黎~
跟返師兄方法整:P

依家就要如鄧Sir同其他師兄所講咁換M4螺絲~或鄧Sir建議o既另一隻螺絲
想再問問Vr2il師兄~你個粒係M4?
仲有係我見Skytracker底座(黑色個位)有幾個hole,係咪上唔到?
個底座螺絲只係上係黑色個部份?

頭像
vr2il
紅巨星

文章 vr2il » 週四 29 5月, 2014 21:40

~翔空~ 寫:
唔該Vr2il師兄^^
用大鉗終於拆返出o黎~

依家就要如鄧Sir同其他師兄所講咁換M4螺絲~或鄧Sir建議o既另一隻螺絲
仲有係我見Skytracker底座(黑色個位)有幾個hole,係咪上唔到?
睇呢度
http://www.hkastroforum.net/viewtopic.p ... &start=120

仲有係我見Skytracker底座(黑色個位)有幾個hole,係咪上唔到? <-- 唔明你指邊個位
個底座螺絲只係上係黑色個部份? <-- 唔明你指邊個位

~翔空~
原恆星

文章 ~翔空~ » 週五 30 5月, 2014 00:04

vr2il 寫:
~翔空~ 寫:
唔該Vr2il師兄^^
用大鉗終於拆返出o黎~

睇呢度
http://www.hkastroforum.net/viewtopic.p ... &start=120

仲有係我見Skytracker底座(黑色個位)有幾個hole,係咪上唔到? <-- 唔明你指邊個位
個底座螺絲只係上係黑色個部份? <-- 唔明你指邊個位
唔該師兄~
岩岩睇到你port 個website~
就見到我想問個幾個hole~
(page9,最尾littleming師兄 post個張相)

頭像
littleming
夸克星
聯繫:

文章 littleming » 週五 30 5月, 2014 00:18

~翔空~ 寫:
唔該師兄~
岩岩睇到你port 個website~
就見到我想問個幾個hole~
(page9,最尾littleming師兄 post個張相)
兩粒螺絲是卡住黑色座中間的凹糟的來固定波頭.
黑色座的孔 (我相中問到的)可以唔理佢.

~翔空~
原恆星

文章 ~翔空~ » 週一 02 6月, 2014 13:33

各位師兄~又要打擾各位啦~
小弟星期六晚同幾位師兄入東壩影銀河同星~
今次由於天氣較佳~所以用Skytracker對極星,比較快同易
而小弟都跟足各師兄所講~換o左M4 同M6螺絲~所以冇出現鎖唔實底座現場~
不過今次影完,發覺都係出現拉線問題~今次影60 sec左右~
再check都發現有少少星流跡~
現upload張曝光60sec o既相~比各位指教一下~
睇睇問題係邊?
或者可唔可以約埋各師兄~可以現場指點呢?
小弟真係想好好利用手頭上o既器材~由銀河影到一d大o既 object>.<~
附加檔案

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週一 02 6月, 2014 15:57

拉線很經微, 在縮圖不易察覺, 方向用縮圖不能肯定, 大概是上下方, 參考人馬座(茶壺)的方向, 大致是南北向拉線, 那是極軸不準確的問題。

極軸不準有以下原因:(機會率最高至最低)

1. 手動尋找目標時推移了攝星儀。一般要準確, 構圖完畢用極軸鏡檢查極軸。

2. 對極軸時的相機位置和攝星時不同, 做成重心轉移, 一般的三腳架剛度不足, 重心轉移會引致三隻腳有不同的輕微變曲, 引致極軸有偏差, 解決是構圖完畢用極軸鏡檢查極軸。

3. 對錯極, 例如北極星應在內圈, 但見過有人放在外圈。又或對軸手腳慢, 由Apps查的極星位置己失時效。

4. 極軸鏡沒有放好, 特別是垂直位置。

5. 極軸鏡有誤差。

~翔空~
原恆星

文章 ~翔空~ » 週一 02 6月, 2014 21:46

鄧登凳 寫:拉線很經微, 在縮圖不易察覺, 方向用縮圖不能肯定, 大概是上下方, 參考人馬座(茶壺)的方向, 大致是南北向拉線, 那是極軸不準確的問題。

極軸不準有以下原因:(機會率最高至最低)

1. 手動尋找目標時推移了攝星儀。一般要準確, 構圖完畢用極軸鏡檢查極軸。

2. 對極軸時的相機位置和攝星時不同, 做成重心轉移, 一般的三腳架剛度不足, 重心轉移會引致三隻腳有不同的輕微變曲, 引致極軸有偏差, 解決是構圖完畢用極軸鏡檢查極軸。

3. 對錯極, 例如北極星應在內圈, 但見過有人放在外圈。又或對軸手腳慢, 由Apps查的極星位置己失時效。

4. 極軸鏡沒有放好, 特別是垂直位置。

5. 極軸鏡有誤差。
唔該鄧Sir~
如鄧Sir所言~有可能係set好機對完軸~到開始影個陣出現o左極軸偏差~
我下次會再留心多d呢個情況
因為今次都係第2次用Skytracker o既極軸鏡對極~
所以都仲有d問題想問問~
第一係,因今次出東壩影,光害比石澳後灘相差好遠~所以發覺經極軸鏡對北極星個陣~睇o既星多o左好多,一時間會有d搵星困難~(尤其係肉眼見唔到個天空有分別,但一用極軸鐲望上天空,就見到煙霞,雲...感覺上好似難搵星)
第二係,當開著Skytracker,利用佢o既小紅燈,望住極軸鏡對北極星...
唔知係咪受到煙霞所影響~所以見到d星係暗o左d...比較難將北極星較準係Apps 所示位疊~

另外小弟有一小要求~唔知可唔可以約到鄧Sir/各位師兄~
去睇一睇/帶小弟去影星,教小弟點可以set得更準去影星野/銀河呢?
小弟有係網上search搵關於影星,用Skytracker,對軸o既資料~
但無奈學識有限~會遇到睇唔明o既地方>.<~

回覆文章

回到「FAQ 天文 」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 4 位訪客