唔好意思呀~新手數問~>><~

常見天文問題
~翔空~
原恆星

唔好意思呀~新手數問~>><~

文章 ~翔空~ » 週五 02 5月, 2014 14:00

各位師兄,師姊~你好呀~
小弟今年由影星,轉做影銀河,星野~所以有d問題想問問各位~
首先係小弟岩岩入手Skytracker~想問問個極星儀,我應該點對準?
係將個北極星對好?定係要對北天極?
定係跟個iphone apps咁,跟返佢咁做就ok?

另外係,小弟尋日去o左水口探路~雖然有做d資料搜查先去~
但都有d問題,我想問問各位師兄,師姊,
係水口個涼亭個邊影銀河,星,深空?
定係落到去蘿萁灣個灘到影?
其次係,小弟發覺落到去蘿萁灣個到,個電訊網絡...已經變為中移動...
咁樣o既話,即係我係個到用GPS開apps追北極星/北天極,會變漫遊?
仲有發覺個邊如果向北...後面係樹同山,咁我應該點做先可以set好skytracker呢?

唔好意思呀~太多新手問題問~希望各位多多包涵>.<

另外多謝Wong Sir比我加入HKastroforum o黎個大家庭 ^^

anyone
夸克星

文章 anyone » 週五 02 5月, 2014 14:14

歡迎加入天文論壇,上面技術問題,耐心等等就有師兄同好們解答架啦 。 :D

頭像
鄧登凳
夸克星

Re: 唔好意思呀~新手數問~>><~

文章 鄧登凳 » 週五 02 5月, 2014 14:15

~翔空~ 寫:各位師兄,師姊~你好呀~
首先係小弟岩岩入手Skytracker~想問問個極星儀,我應該點對準?

其次係,小弟發覺落到去蘿萁灣個到,個電訊網絡...已經變為中移動...
咁樣o既話,即係我係個到用GPS開apps追北極星/北天極,會變漫遊?
仲有發覺個邊如果向北...後面係樹同山,咁我應該點做先可以set好skytracker呢?

另外多謝Wong Sir比我加入HKastroforum o黎個大家庭 ^^
1. 如果你有iPhone iOptron polar scope Apps, 跟著圖示將極星放入內環的對應位置便可。

2, 沒有Apps一定要先查好極星位置, 才可以按位置放極星入內環, 請留意極軸鏡是反像的。

3. 用GPS不需要互聯網, 所以不會使用電訊網絡, 如擔心關掉手機移動數據及數據漫遊便可以。

4. 水口攝星我未試過, 但也未聞說會有看不到極星的問題。當然, 有雲的時間除外。

歡迎參加, 大家多點交流。

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

文章 funoooo » 週五 02 5月, 2014 14:21

北天極, ioption 有軟件幫你對

這個蘿萁灣一定好過涼亭, 不過行遠點

用 GPS, 應不關電信網絡事. 如果不放心, 可關了網絡去追星

歡迎加入 :wink:

~翔空~
原恆星

文章 ~翔空~ » 週五 02 5月, 2014 17:20

anyone 寫:歡迎加入天文論壇,上面技術問題,耐心等等就有師兄同好們解答架啦 。 :D
Nice to meet you^^師兄~請多多指教~

~翔空~
原恆星

文章 ~翔空~ » 週五 02 5月, 2014 17:22

鄧登凳 寫:

1. 如果你有iPhone iOptron polar scope Apps, 跟著圖示將極星放入內環的對應位置便可。

2, 沒有Apps一定要先查好極星位置, 才可以按位置放極星入內環, 請留意極軸鏡是反像的。

3. 用GPS不需要互聯網, 所以不會使用電訊網絡, 如擔心關掉手機移動數據及數據漫遊便可以。

4. 水口攝星我未試過, 但也未聞說會有看不到極星的問題。當然, 有雲的時間除外。

歡迎參加, 大家多點交流。
多謝鄧Sir抽空解答^^以後請多多指教 :p
如你所言,即係我用apps搵到個極星位置,係要上下/一\左右調轉放入?

~翔空~
原恆星

文章 ~翔空~ » 週五 02 5月, 2014 17:24

funoooo 寫:
北天極, ioption 有軟件幫你對

這個蘿萁灣一定好過涼亭, 不過行遠點

用 GPS, 應不關電信網絡事. 如果不放心, 可關了網絡去追星

歡迎加入 :wink:
Thx,funooo師兄^^以後請多多指教
希望個天好返d,可以快手去做setting同testing :P

anyone
夸克星

文章 anyone » 週五 02 5月, 2014 17:29

~翔空~ 寫:
anyone 寫:歡迎加入天文論壇,上面技術問題,耐心等等就有師兄同好們解答架啦 。 :D
我不是師兄,只是仍在起跑線上徘徊的老骨頭 。 :)

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週五 02 5月, 2014 17:37

~翔空~ 寫: 多謝鄧Sir抽空解答^^以後請多多指教 :p
如你所言,即係我用apps搵到個極星位置,係要上下/一\左右調轉放入?
指教不敢, 大家多交流分享便是...

SkyTracker底座有仰角微調, 新版更可鬆開底座左右調, 看著極軸鏡調以上兩者至極星和Apps的圖示一樣便可。

PS. 南天極Apps一樣自動顯示Sigma Octantis(南極星)位置, 但要看5.5等星是十分困難的事, 要亮著紅燈將5.5等星放入外環中指定位置基本上是不可能的事。

~翔空~
原恆星

文章 ~翔空~ » 週六 03 5月, 2014 11:36

anyone 寫:
~翔空~ 寫:
haha~太見外啦^^
有機會約埋一齊觀星/影星

anyone
夸克星

文章 anyone » 週六 03 5月, 2014 11:45

~翔空~ 寫:
anyone 寫:
~翔空~ 寫:
haha~太見外啦^^
有機會約埋一齊觀星/影星
好的 。 :P

~翔空~
原恆星

文章 ~翔空~ » 週六 03 5月, 2014 11:48

鄧登凳 寫:
~翔空~ 寫: 多謝鄧Sir抽空解答^^以後請多多指教 :p
指教不敢, 大家多交流分享便是...

SkyTracker底座有仰角微調, 新版更可鬆開底座左右調, 看著極軸鏡調以上兩者至極星和Apps的圖示一樣便可。

PS. 南天極Apps一樣自動顯示Sigma Octantis(南極星)位置, 但要看5.5等星是十分困難的事, 要亮著紅燈將5.5等星放入外環中指定位置基本上是不可能的事。
多謝鄧Sir解答^^

尋日終於收到Skytracker~不過開箱後,到要舞o左一輪先知乜事
因為之前完全未接觸過~
想問問鄧Sir,個仰角微調即係有刻度"10,20,30"個到?
另外想問問係,之前做o左d功課話要留意埋香港個經緯道先去影星,深空
咁香港個經緯道係用極軸鏡到追北天極個陣先用到?

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週六 03 5月, 2014 14:25

~翔空~ 寫:多謝鄧Sir解答^^

尋日終於收到Skytracker~不過開箱後,到要舞o左一輪先知乜事
因為之前完全未接觸過~
想問問鄧Sir,個仰角微調即係有刻度"10,20,30"個到?
是的, 側面金屬的是仰角鎖. 前面黑膠的是微調。
~翔空~ 寫:另外想問問係,之前做o左d功課話要留意埋香港個經緯道先去影星,深空
是在對極軸前粗略調仰角時用, 但不用做功課, iOptron Apps有顯示的。

~翔空~
原恆星

文章 ~翔空~ » 週二 13 5月, 2014 14:22

鄧登凳 寫:
~翔空~ 寫:多謝鄧Sir解答^^

因為之前完全未接觸過~
是的, 側面金屬的是仰角鎖. 前面黑膠的是微調。
~翔空~ 寫:另外想問問係,之前做o左d功課話要留意埋香港個經緯道先去影星,深空
是在對極軸前粗略調仰角時用, 但不用做功課, iOptron Apps有顯示的。
再次多謝鄧Sir耐心解答 :P
雖然天氣仲未好,但到合體好部skytracker 加DSLR
等自己熟習多d 個流程~
不過set up完後,發現有幾個問題~
第一,已經上網,睇片點放入電盒.....
但最後都係發覺....係合唔到>.<~咁可以點做~
第二係~睇返個apps個陣,發覺個綠色十字,個點係咪如鄧Sir之前所講
將極軸鏡o既北極星放去同Apps相同位,就已經set好?
第三係~發覺部DSLR上o左skytracker後~某d角度要就咁望view finder係有d難,咁係咪需要加個extention接目環呢?
附加檔案
5C Jewellery Pics (D300).png
Skytracker Apps snapshot
5C Jewellery Pics (D300).png (108.05 KiB) 已瀏覽 85064 次

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週二 13 5月, 2014 14:38

第一: 請看http://www.hkastroforum.net/viewtopic.php?t=29708

第二: 是的

第三: 用直角觀景器圖檔或練好瑜珈。

回覆文章

回到「FAQ 天文 」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 4 位訪客