唔好意思呀~新手數問~>><~

常見天文問題
~翔空~
原恆星

文章 ~翔空~ » 週三 14 5月, 2014 00:14

鄧登凳 寫:第一: 請看http://www.hkastroforum.net/viewtopic.php?t=29708

第二: 是的

第三: 用直角觀景器圖檔或練好瑜珈。
多謝鄧Sir^^
已經照o左你所提供o既website方法去做~
不過發覺都係合唔埋~
試過一面放o左AA電,一面冇放~
將冇放個面放入電池位~入到,不過將放o左電池個邊放入,就入唔到~
我upload o左個放電池位o既相比鄧Sir作參考
唔知關唔關裡面兩個凸起o既位有關?
亦或關我係用Eneloop充電有關呢?
附加檔案
放電池位內情況~

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週三 14 5月, 2014 09:58

~翔空~ 寫:多謝鄧Sir^^
不過發覺都係合唔埋~
將冇放個面放入電池位~入到,不過將放o左電池個邊放入,就入唔到~
你的問題是盒內左面兩條電線, 沒有向下推至盒底。

頭像
bbyaya
中子星

文章 bbyaya » 週三 14 5月, 2014 12:14

我以前新買時都係蓋不到。原來要用即棄電池,所有充電池都不可用;電線要放入先,之後才放電池匣。

頭像
littleming
夸克星
聯繫:

文章 littleming » 週三 14 5月, 2014 12:40

入電:
放已裝電池的電池匣時, 要如鄧Sir 講同時將兩條電線輕輕拉出到盡,
並推向下方(sky tracker的下方),電池匣放入的擺法亦要和鄧Sir所講的擺法放入才行.

放入電池匣後再將兩條電線zip 番入去
電池匣下方和機身之間的空間, 再蓋回.

換電:

我現用開panasonic 普通碳性電, 因為佢幼D, 所以較易換電.
(全新的電都夠玩4-5小時,不過真係唔係幾環保 )

用叉電/鹼性電的話換電要用螺絲批輕輕將電池匣推出.

~翔空~
原恆星

文章 ~翔空~ » 週三 14 5月, 2014 12:57

鄧登凳 寫:
~翔空~ 寫:多謝鄧Sir^^
不過發覺都係合唔埋~
你的問題是盒內左面兩條電線, 沒有向下推至盒底。
唔該鄧Sir,等我返去再試試~
唔好意思呀,又要勞煩你再三指導>.<~

~翔空~
原恆星

文章 ~翔空~ » 週三 14 5月, 2014 13:00

bbyaya 寫:我以前新買時都係蓋不到。原來要用即棄電池,所有充電池都不可用;電線要放入先,之後才放電池匣。
Thx, bbyaya^^
咁即係...入4粒充電係會唔岩size~
我放工買4粒即棄試試先~
電線我有跟step做,係先拎出o黎,最後先放返落去....
不過係合唔埋到>.<

~翔空~
原恆星

文章 ~翔空~ » 週三 14 5月, 2014 13:05

littleming 寫:入電:
放已裝電池的電池匣時, 要如鄧Sir 講同時將兩條電線輕輕拉出到盡,
並推向下方(sky tracker的下方),電池匣放入的擺法亦要和鄧Sir所講的擺法放入才行.

換電:

我現用開panasonic 普通碳性電, 因為佢幼D, 所以較易換電.

有勞littieming師兄~
如果咁講,即係充電因為個直徑較大,所以導致合唔埋個蓋?
所以要用返一般電?

頭像
littleming
夸克星
聯繫:

文章 littleming » 週三 14 5月, 2014 13:38

~翔空~ 寫:

換電:

所以要用返一般電?
以我用開的牌子來說是的, 電身較粗, 很難連電池匣放入.

~翔空~
原恆星

文章 ~翔空~ » 週三 14 5月, 2014 16:51

littleming 寫:
~翔空~ 寫:

換電:

所以要用返一般電?
以我用開的牌子來說是的, 電身較粗, 很難連電池匣放入.
Littleming師兄,我諗我同你情況相約.....
頭先出去問過d 賣專門電筒,電芯o既地方,
充電真係比一般即棄大size 少少~
估唔到一粒電芯,都有學問 :P
再次多謝師兄出手解答 :D

~翔空~
原恆星

文章 ~翔空~ » 週四 15 5月, 2014 23:42

各位Ching~
想為Skytracker 用o既AA電做少少補充~
今日再同賣電,行山用電筒o既老闆再傾傾~
confirm o左如果AA充電個容量係較大o既~
粒電o既size係會比一般充電/即棄電係會大少少~
暫時發覺有兩款~第一係Eneloop 黑電 2400mAh~
另一款係 GP 2700mAh
希望幫到大家~

~翔空~
原恆星

文章 ~翔空~ » 週一 26 5月, 2014 22:33

各位Ching~尋晚終於好天氣~可以拎部Skytracker出去石澳後灘試一試~
由於尋晚北邊多雲,係間唔中見到北極星去set極軸儀~
雖然有用Apps幫助~不過對小弟o黎講都有d難度~
影個陣,我最多只可以做到90秒左右,冇星流跡出現~(18mm, Nikon D300)
用到50mm影,最多都係45~60秒左右冇星流跡~

想問問咁多位師兄~師姐~
我o既問題出係邊?可以點改進?

頭像
littleming
夸克星
聯繫:

文章 littleming » 週二 27 5月, 2014 08:54

~翔空~ 寫:各位Ching~尋晚終於好天氣~可以拎部Skytracker出去石澳後灘試一試~
影個陣,我最多只可以做到90秒左右,冇星流跡出現~(18mm, Nikon D300)

http://www.hkastroforum.net/viewtopic.php?t=20047

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週二 27 5月, 2014 12:04

~翔空~ 寫:各位Ching~尋晚終於好天氣~可以拎部Skytracker出去石澳後灘試一試~

可以上幅拉線圖來看看嗎?

可能有兩種拉線成因(看圖可決定是那一種)
(一) 對極未準確, 要檢查極軸鏡的中心是否光軸中心, 鐘盤是否垂直等。留意所對是否真正的極星。當然可以用飄移來處理, 但那較為費時, 水平沒有微調下, 也很難做得好。對極未準的拉線是南北向的。
(二) SkyTracker鎖緊萬向雲台(波頭)底板的兩粒手扭縲絲, 用手是根本上不緊的, 結果在乎相機的重心在那, 底板和主軸間會有慢慢的滑動, 那做成了東西向的拉線。建議解決的方法是改用不銹鋼螺絲。

但對軸解決不了滑動引起的拉線, 改螺絲解決不了對軸的問題。

~翔空~
原恆星

文章 ~翔空~ » 週二 27 5月, 2014 13:43

鄧登凳 寫:

可以上幅拉線圖來看看嗎?

可能有兩種拉線成因(看圖可決定是那一種)
(一) 對極未準確, 要檢查極軸鏡的中心是否光軸中心, 鐘盤是否垂直等。留意所對是否真正的極星。當然可以用飄移來處理, 但那較為費時, 水平沒有微調下, 也很難做得好。對極未準的拉線是南北向的。
(二) SkyTracker鎖緊萬向雲台(波頭)底板的兩粒手扭縲絲, 用手是根本上不緊的, 結果在乎相機的重心在那, 底板和主軸間會有慢慢的滑動, 那做成了東西向的拉線。建議解決的方法是改用不銹鋼螺絲。

但對軸解決不了滑動引起的拉線, 改螺絲解決不了對軸的問題。
又要勞煩到鄧Sir~
依家係office,要返到屋企先可以upload 張相比鄧Sir作指點~
不過我記得當晚我將相機轉去左邊做直倒/水平影星o既時候,個雲台底座係成個移動~嚇到我以為成部相機要跌出o黎
咁係咪表示o左個兩粒手扭螺絲有問題,係鎖唔緊呢?
如果如鄧Sir所示要換成不銹鋼螺絲,呢類螺絲我去五金鋪搵?定係去相機鋪搵?

另外仲有個問題,當我上o左個iOptron波頭上絲帽後,發覺食死o左係上面,扭唔返出o黎,咁樣會唔會影響個追星效果?

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週二 27 5月, 2014 14:27

~翔空~ 寫:
又要勞煩到鄧Sir~
依家係office,要返到屋企先可以upload 張相比鄧Sir作指點~
不過我記得當晚我將相機轉去左邊做直倒/水平影星o既時候,個雲台底座係成個移動~嚇到我以為成部相機要跌出o黎
咁係咪表示o左個兩粒手扭螺絲有問題,係鎖唔緊呢?
如果如鄧Sir所示要換成不銹鋼螺絲,呢類螺絲我去五金鋪搵?定係去相機鋪搵?

另外仲有個問題,當我上o左個iOptron波頭上絲帽後,發覺食死o左係上面,扭唔返出o黎,咁樣會唔會影響個追星效果?
沒有什麼勞煩的, 在經驗大家分享就是了。

兩粒橫向鎖定螺絲是M4的, 一般五金鋪或可找到, 但要不銹鋼的, 最好到鴨寮街、甘霖街現代螺絲廠或廣東道大照五金(後兩間有杯頭螺絲)。

另大照五金可買M6幾米螺絲(即無頭螺絲)將波頭鎖定於底板。

你指1/4吋變3/8吋絲帽? 那通常可用鉗和WD40解決。

回覆文章

回到「FAQ 天文 」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 4 位訪客