新手求幫忙

常見天文問題
回覆文章
Au Chi wah
超新星

新手求幫忙

文章 Au Chi wah » 週日 20 4月, 2014 23:12

我想買一套天文望遠鏡教育個仔睇星、睇月亮,但不知道買那一支?在什麼地方買?二手都可以,我在yahoo拍賣見到支型號90060MII 買600蚊,合適嗎?請指教,謝謝!

頭像
simonngou2014
原恆星

文章 simonngou2014 » 週日 20 4月, 2014 23:36

你可以參加下太空館的天文嘉年華, 到時會有嘉賓講解下,星座, 行星同天文儀器, 你亦可以個陣向嘉賓請教下

黎緊22.4都有一場

Au Chi wah
超新星

文章 Au Chi wah » 週一 21 4月, 2014 00:16

謝謝你的意見

頭像
littleming
夸克星
聯繫:

文章 littleming » 週一 21 4月, 2014 00:25

記得早D到排隊入場.

Au Chi wah
超新星

文章 Au Chi wah » 週一 21 4月, 2014 11:19

各位師兄,E二支边支好呀?
附加檔案

頭像
simonngou2014
原恆星

文章 simonngou2014 » 週一 21 4月, 2014 11:31

BOSMA 70 EQ 連赤道儀, 操作出較複雜, 需具備一定天文知識, 要對極軸, 又要較經偉道, 如果買俾小朋友, 相信可以好快可以令小朋友失去對觀星既興趣

BOSMA 80 原來係折射鏡, 焦距400MM, 光圈都有F5, 除左睇月亮, 一D比較光既深空天體都可能睇到(例如猎戶座), 但係手動尋星, 又沒有微調, 好難尋星, 好處係用途除左觀月, 亦可以用作觀鳥

Au Chi wah
超新星

文章 Au Chi wah » 週一 21 4月, 2014 17:21

咁,BOSMA 80 都幾合適喎!謝謝你的幫忙。
不過有無師兄知道香港有無得買,因為我唔識得點樣淘寶! [水汪汪]

TONGKW
中子星

文章 TONGKW » 週一 21 4月, 2014 18:19

香港的 BOSMA 代理是
香港莹记贸易
地址:香港九龙深水步鸭寮街162号(港铁-深水埗站A2出口,转左,向南昌街) http://www.yingkee.hk/telescope/

Au Chi wah
超新星

文章 Au Chi wah » 週一 21 4月, 2014 20:37

瑩記都沒有! [哭哭]
附加檔案

頭像
kingyo
主序星
聯繫:

文章 kingyo » 週一 21 4月, 2014 21:27

Au Chi wah 寫:咁,BOSMA 80 都幾合適喎!謝謝你的幫忙。
不過有無師兄知道香港有無得買,因為我唔識得點樣淘寶! [水汪汪]
只要清楚真係只可以當佢係玩具鏡,無任何期望就得。
千祈唔好買左返黎覺得俾人呃就可以了。
個人認為俾小朋友係可以的。

兩支鏡都係幾百蚊以內,個差價都有一部份係個腳架上面。
=====================================
腳架比較:
=====================================
BOSMA80用相機腳架,平小小無咁有用,因為無用黎微調,所以調節都幾辛苦。
BOSMA70用赤道儀,如果SET好左用手一邊扭住一邊睇會可以睇得耐的,但可惜既係如果使用者唔太知道赤道儀原理,就會SET錯野,攪到得物無所用。(呢個赤道儀都係無得用極軸鏡對極軸,亦唔可能用漂移法去對,所以就咁用水平尺對好水平,用指南針對玩磁北,跟住調較22.3度就算數)

鏡比較:
---倍率比較----
BOSMA 70/900 跟K20及K9,所以放大率係45倍及100倍。
以月球約半度計,放大45倍後約22.5度,一般目鏡都以50度為標準,亦即約半個目樈的直徑,觀看都算舒服。若用100倍放大,可能會覺得個月球剛剛迫爆個視場,但可以清楚睇到月面坑。所以看月球及月面係可以既。
BOSMA 80/400,都係跟K20及K9,放大率係20及44倍。這個兩倍數都一樣看得舒服。

---焦距比比較----
兩支鏡都係折射鏡,折射鏡的其中一個大敵係色差。假設兩支鏡都係用差唔多既玻璃。
BOSMA 80/400 係F5,所以我相信色差一定較大,你會睇到月球旁邊有好似彩虹既邊。
BOSMA 70/900 接近F13 ,所以佢既色差相對較小,你會睇到月球Sharp一點。

如果真係運用以上兩支鏡,我既建議係以月球為主要對象。
但如果想睇埋木星及土星這兩個行星的話
BOSMA70是勉強看到,但效果未必很好,因為你會覺得好細粒,及由於色差都唔會看得清。
但BOSMA80就連木星都會覺得極細及色差會攪到連土星個環都未必睇到。

星雲、星系及星團就更加唔駛再講。

所以最後既結論係呢兩支鏡係用黎睇月球。但決定邊一個款就係要睇下你想你個小朋友用左之後,有無得再利用支鏡發展多小小。

希望以上既資料可以幫到你對呢兩支鏡有一個合理既期望。

金魚

Au Chi wah
超新星

文章 Au Chi wah » 週一 21 4月, 2014 22:57

Kingyo 多謝你解釋得咁詳盡,你的資料對我好有幫助 [完美計劃]

頭像
Eddy So
夸克星

文章 Eddy So » 週一 21 4月, 2014 23:47

上淘寶查找“星特朗80eq”,此鏡祇買¥830(不包括快遞費),我試用過以價錢論還算可以,有個別暢銷供應商還有便攜包,手機拍攝目鏡贈送,除了觀測月球外還可拍攝月球照片。

回覆文章

回到「FAQ 天文 」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 5 位訪客