請問去完陰那山的同好過關是否順利

常見天文問題
回覆文章
頭像
cyyek
紅巨星

請問去完陰那山的同好過關是否順利

文章 cyyek » 週二 09 11月, 2010 09:09

請問去完陰那山的同好過關是否順利?有沒有打稅?

anyone
夸克星

Re: 請問去完陰那山的同好過關是否順利

文章 anyone » 週二 09 11月, 2010 09:44

cyyek 寫:請問去完陰那山的同好過關是否順利?有沒有打稅?
我地由黃崗出境,照X光機後,取回行理後,直行直過,沒有任何問題。 :D

syyuen168
夸克星

文章 syyuen168 » 週二 09 11月, 2010 10:32

Depends on what you want to bring. If you take EM200, Fsq85ed and a CCD with you. They may tax you to death. If you just bring CD1 with camera lens. How much can they tax you :roll: :roll:

頭像
cyyek
紅巨星

文章 cyyek » 週二 09 11月, 2010 14:31

我想帶三部相機去。聽說佢地會問你為什麼用咁多。第一部可以,第二部會以為你帶反大陸賣。

頭像
PeterPeter
夸克星

文章 PeterPeter » 週三 10 11月, 2010 08:51

syyuen168 寫:Depends on what you want to bring. If you take EM200, Fsq85ed and a CCD with you. They may tax you to death. If you just bring CD1 with camera lens. How much can they tax you :roll: :roll:
咁SY兄你實會被徵收重稅了 :mrgreen:
cyyek 寫:我想帶三部相機去。聽說佢地會問你為什麼用咁多。第一部可以,第二部會以為你帶反大陸賣。
佢地會問你的話,你只要回答是用作自家影相的便是了.
最多話,你自己是發燒友吧(事實都是啦).
大不了佢地只會著你填寫一份申報紙而已(自己也試過),於回港過關時再辦理註銷手續.
若如syyuen168所說,帶些形狀奇特得來又是出名的貴價器材就真的有機會被徵稅吧.

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週三 10 11月, 2010 09:19

如果主動申報又會唔會可以免稅呢?

頭像
clover
中子星

文章 clover » 週二 16 11月, 2010 12:54

我怕如果有一日和同好上國內觀星,唔好彩個日要打稅,全部人等我一個報關和打稅,等到車都走左就出事,所以想知報關和打稅要幾耐

頭像
bingsze
夸克星

文章 bingsze » 週三 17 11月, 2010 10:15

我們今次出境,因為每個同學都有一支鏡,

所以海關例必問下查下,但由於實非水貨客,

對海關的問題一一禮貌回答,所以之後的三十幾位

同學就不用再問長問短了,甚至連鄧登登的幾箱毒品

都在指撥間順利過關,

我估最重要是海關是否信你真的去睇星,如果佢信你的話,

就帶幾多野都好辦,

可能我地每次都人多,(上貨客好少咁多人)

而我個樣實在騙得下人,所以就順利通過了,

但每次他們都會問:

去邊到睇星呀?有咩好睇呀?等問題,

你的答案就話去梅州睇囉,正呀果到,

睇好多野呀,m45, m42, ……如數家珍咁,

雖然佢多數唔明,但見你講咁多,

之後可能會問香港冇得睇咩,

我估呢個大家都識答佢,

經過幾條簡單問題,氣氛都會輕鬆起來,

當然,就可以輕鬆過關了,

這是我們的一般問題,但我唔知其他人有咩其他經歷,

但對我來講就是這樣了! :D :D :D :D

頭像
bingsze
夸克星

文章 bingsze » 週三 17 11月, 2010 13:09

shan 寫:
bingsze 寫:我們今次出境,因為每個同學都有一支鏡,

所以海關例必問下查下,但由於實非水貨客,

對海關的問題一一禮貌回答,所以之後的三十幾位

同學就不用再問長問短了,甚至連鄧登登的幾箱毒品

都在指撥間順利過關,

我估最重要是海關是否信你真的去睇星,如果佢信你的話,

就帶幾多野都好辦,

可能我地每次都人多,(上貨客好少咁多人)

而我個樣實在騙得下人,所以就順利通過了, << Bingsze sir 呢句我十分認同!!!

但每次他們都會問:

去邊到睇星呀?有咩好睇呀?等問題,

你的答案就話去梅州睇囉,正呀果到,

睇好多野呀,m45, m42, ……如數家珍咁,

雖然佢多數唔明,但見你講咁多,

之後可能會問香港冇得睇咩,

我估呢個大家都識答佢,

經過幾條簡單問題,氣氛都會輕鬆起來,

當然,就可以輕鬆過關了,

這是我們的一般問題,但我唔知其他人有咩其他經歷,

但對我來講就是這樣了! :D :D :D :D
嘻嘻!講下笑吧!

希望沒有引起家中的小朋友的不安! :D

頭像
Skyobs
白矮星

文章 Skyobs » 週四 18 11月, 2010 01:28

bingsze 寫:睇好多野呀,m45, m42, ……如數家珍咁,...
如果數到m16,m14,就可能有麻煩 :lol:

回覆文章

回到「FAQ 天文 」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 18 位訪客