數碼圖像處理技巧進階

回覆文章
頭像
Subaru
夸克星

數碼圖像處理技巧進階

文章 Subaru » 週四 22 2月, 2007 02:11

上次「天文攝影的數碼處理技巧」分享會已經是兩年前的事, 在這兩年間, 數碼天文攝影可謂發展得相當快, 而且有很多新的技術被發展出來.

想問問農莊會唔會再次舉辦呢個活動?

我想到有些題目, 唔知大家有無興趣聽:
1. 由陳大師講解星野攝影的Mosaic技巧
2. Wah!師傅介紹Registax v4的新features, 同埋高倍行星的LRGB處理
3. XR250介紹IRIS的運用.

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週四 22 2月, 2007 02:19

Iris我只用過一次咁大把,你找錯人啦。

不過我都支持農莊攪下這些活動。

頭像
elton
中子星

Re: 數碼圖像處理技巧進階

文章 elton » 週四 22 2月, 2007 12:23

有興趣聽!!! 支持!!! These are very hot topics!
:P :P :P
Subaru 寫:上次「天文攝影的數碼處理技巧」分享會已經是兩年前的事, 在這兩年間, 數碼天文攝影可謂發展得相當快, 而且有很多新的技術被發展出來.

2. Wah!師傅介紹Registax v4的新features, 同埋高倍行星的LRGB處理

頭像
david_kmng
白矮星

文章 david_kmng » 週四 22 2月, 2007 13:48

Push!!! :D

頭像
Tenmon
紅巨星

文章 Tenmon » 週四 22 2月, 2007 14:32

支持!!! 支持!!! :D :D

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週四 22 2月, 2007 15:37

XR250 寫:Iris我只用過一次咁大把,你找錯人啦。

不過我都支持農莊攪下這些活動。
用過多少次跟本唔係問題, 我有d師兄在大學時平時唔讀書(當然我並不鼓勵學生平時唔洗讀書!), 只在考試前讀過一次, 就攞到A.

只要是你比我們走得更前, 就有機會比大家學習, 而且你是電腦奇才, 對掌握IRIS呢d command line軟件應該難唔到你.

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週四 22 2月, 2007 16:02

我就係唔識用IRIS,先改用Deepskystacker。我無咁大個頭,載唔到咁大頂帽 :)

你收埋咁鬼多好野,不如攪個活動比你講下,"好何保養天文儀器",順便介紹下你個新玩具--藍牙GOTO。

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週四 22 2月, 2007 16:36

XR250 寫:好何保養天文儀器
一切有勞莊主作主.

頭像
扒飯撈麵
夸克星

文章 扒飯撈麵 » 週四 22 2月, 2007 21:45

圖檔
support

頭像
clover
中子星

文章 clover » 週四 22 2月, 2007 21:52

支持支持支持
我又黎學野~~

頭像
opa
夸克星

文章 opa » 週四 22 2月, 2007 22:02

Subaru 寫:
XR250 寫:好何保養天文儀器
一切有勞莊主作主.
順便問埋莊主教下點樣可以準確在市場投資搵到錢買天文價錢既器材! :P :P

頭像
SY Lok
夸克星

文章 SY Lok » 週五 23 2月, 2007 21:45

上次「天文攝影的數碼處理技巧」分享會, 我無份呀! 今次我要報定名喇! :P

頭像
Wongsir
壇主
聯繫:

文章 Wongsir » 週日 25 2月, 2007 19:43

Subaru 寫:上次「天文攝影的數碼處理技巧」分享會已經是兩年前的事, 在這兩年間, 數碼天文攝影可謂發展得相當快, 而且有很多新的技術被發展出來.

Subaru,

I am very happy to tell you that XR250 promised to be our Coordinator. :lol: :lol:

The time will be fixed later, may be in early April.

Wongsir

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週日 25 2月, 2007 21:38

Wongsir 寫:I am very happy to tell you that XR250 promised to be our Coordinator. :lol: :lol:

The time will be fixed later, may be in early April.

Wongsir
好嘢, 又有嘢學.

回覆文章

回到「天文圖像處理技巧 Astro Image Processing Technique」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 24 位訪客