Orion Vs Orion(Flatfield)

頭像
XR250
夸克星

Orion Vs Orion(Flatfield)

文章 XR250 » 週四 13 10月, 2005 21:52

這幾天學做flatfield,給大家分享一下有flatfield 與無flatfield的分別。

相片是前幾天影的獵戶。 做完Flatfield後,天上的薄雲也不見了。

有關flatfield可以參考
http://www.hkastroforum.net/bbs/viewtop ... sc&start=0
附加檔案
做了flatfield後
D70的原裝相片

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週四 13 10月, 2005 21:56

我只做了flatfield, 無攪過curves及levels
附加檔案
DSC_2745 copy__ss_layer.jpg
用來做flatfield的相片
DSC_2745 copy__ss_layer.jpg (28.97 KiB) 已瀏覽 12481 次

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週四 13 10月, 2005 23:27

你FF時可以校嚇個offset, 或FF後tune嚇個level, 谷一谷個反差, 及個底唔好攪到全黑, d暗野會現d.

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週四 13 10月, 2005 23:39

我有試過,不過星座相好難攪,只要levels變動少少,暗星就會變光,攪到好假,唔得自然........

星座相要自然 ,真係好難攪!

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週四 13 10月, 2005 23:45

XR250 寫:我有試過,不過星座相好難攪,只要levels變動少少,暗星就會變光,攪到好假,唔得自然........

要用layer mask, 只推光d星雲.

ufo
主序星

文章 ufo » 週五 14 10月, 2005 00:46

我在上面的鏈接沒有看到做Flatfield的方法,請問具體是怎麼做的呢?謝謝!

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週五 14 10月, 2005 01:43

Subaru 寫:
XR250 寫:我有試過,不過星座相好難攪,只要levels變動少少,暗星就會變光,攪到好假,唔得自然........

要用layer mask, 只推光d星雲.
下面就係用layer mask推出來的星雲!
好唔自然,不過好特別。

有無人睇到有多幾多個星雲星團?
附加檔案

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週五 14 10月, 2005 01:48

另外一張........奇怪Orion
附加檔案

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週五 14 10月, 2005 01:59

ufo 寫:我在上面的鏈接沒有看到做Flatfield的方法,請問具體是怎麼做的呢?謝謝!
這裏有詳細介紹
http://www.ifa.hawaii.edu/~wang/chinese/

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週五 14 10月, 2005 06:58

XR250 寫:下面就係用layer mask推出來的星雲!
好唔自然,不過好特別。

有無人睇到有多幾多個星雲星團?
有幾堆係noise嚟, 梗係唔自然啦.

要玩就要用你d正片玩, 上面張用D70影的影像跟本未夠s/n ratio.

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週五 14 10月, 2005 09:37

話時話, d正片沖左出來未呀?

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週五 14 10月, 2005 11:15

未影曬! :(
去了3次西涌,先剛剛過了20大關 :(

由於今次有人試過黑夜打的,今個月尾見到好天我都想試下。不過咁去法都幾危險............非必要都唔好試

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週五 14 10月, 2005 12:02

底片影完放咁耐都未沖洗, 聽聞會使影像質素下降喎?

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週五 14 10月, 2005 12:29

比多一個月時間我,我一定可以K.O.筒E200

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週六 15 10月, 2005 00:58

XR250 寫:比多一個月時間我,我一定可以K.O.筒E200
菲林的價錢跟交通費、時間及image deterioration等問題低很多, 專業型幻燈片是要影完即沖, 你計一計條數就會知道等是很無謂的.

回覆文章

回到「天文圖像處理技巧 Astro Image Processing Technique」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 7 位訪客