DSS stack comet

回覆文章
頭像
littleming
夸克星
聯繫:

DSS stack comet

文章 littleming » 週三 14 1月, 2015 11:58

想請教下各師兄, DSS stack comet 出來的彗核
是否不該會是拉線的呢?

我已在每frame click 左彗星位置,
set DSS 做 comet mode (not comet and star align mode)
,但如果用系統自動決定 對齊星點, 就會變左彗核拉線, 行星正常...
如果選不對齊星點, 兩樣都拉線....

會唔會係有野set 錯呢?

謝謝.

頭像
bbyaya
中子星

文章 bbyaya » 週三 14 1月, 2015 13:06

如果本身單張已經有小小拉線, 彗核不圓, 出來都會拉線, 所以要放大每一張睇, 唔選拉線的. 如果張張都無拉線, 疊出來拉線, 咁我就唔識解了

頭像
littleming
夸克星
聯繫:

文章 littleming » 週三 14 1月, 2015 13:57

bbyaya 寫:如果本身單張已經有小小拉線, 彗核不圓, 出來都會拉線, 所以要放大每一張睇, 唔選拉線的. 如果張張都無拉線, 疊出來拉線, 咁我就唔識解了
單張無拉的...stack 完的拉線好似同其他恒星一樣...
變了彗星流跡
好似只係就咁stack 完全無理個comet position.
但係用系統自決...就會唔理comet position, 只對星, 結果只有彗星拉線,

兩種方法, 彗核拉線得來一樣, 所以我覺得佢無理我個comet mode option...

sampson
紅巨星

文章 sampson » 週三 14 1月, 2015 21:39

littleming 寫:
bbyaya 寫:如果本身單張已經有小小拉線, 彗核不圓, 出來都會拉線, 所以要放大每一張睇, 唔選拉線的. 如果張張都無拉線, 疊出來拉線, 咁我就唔識解了
單張無拉的...stack 完的拉線好似同其他恒星一樣...
變了彗星流跡
好似只係就咁stack 完全無理個comet position.
但係用系統自決...就會唔理comet position, 只對星, 結果只有彗星拉線,

兩種方法, 彗核拉線得來一樣, 所以我覺得佢無理我個comet mode option...
可否放那些相出來,看看怎樣拉法?

頭像
littleming
夸克星
聯繫:

文章 littleming » 週三 14 1月, 2015 23:00

回家後找下再upload...Sampson,Thanks
最後由 littleming 於 週五 16 1月, 2015 09:11 編輯,總共編輯了 2 次。

頭像
littleming
夸克星
聯繫:

文章 littleming » 週五 16 1月, 2015 09:11

sampson 寫:
littleming 寫:
變了彗星流跡

可否放那些相出來,看看怎樣拉法?
似乎是個file list file 出了問題, 由頭click 過D相便OK 了.
Sampson, Thanks! :D

回覆文章

回到「天文圖像處理技巧 Astro Image Processing Technique」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 5 位訪客