20040905月面高倍

頭像
Cindy
夸克星

文章 Cindy » 週一 06 9月, 2004 12:04

阿華,你呢次影既月亮比以前的感覺好唔同,
係咪因為智通改良左個BARLOW呢?

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週一 06 9月, 2004 13:01

改良barlow比之前好左,但仍有少量內反射.
我在反光最強的位置噴了啞光油,又用水樽蓋自製左一個光欄,把內反射減至接近零 :wink: :wink: :wink:

但今次拍得好,除左barlow改良,另一個同樣重要(而且更難得)的因素:大氣穩定!如此穩定的空氣,而且持續近乎整晚,一年之中未必有5,6天!!! :shock: :shock: :shock:

jj1516
原恆星

文章 jj1516 » 週一 06 9月, 2004 13:15

從照片上看有幾張上有一點點黃色,但不是很明顯,是大氣透明度差?還是月亮的位置不在中天?還是BAROW鏡的色差?

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週一 06 9月, 2004 13:22

拍出來的偏色,主要是toucam的白平衡以及處理時對於紅綠藍的顏色調整造成的.
處理的相片,部份沒有轉成灰階,所以看到偏色.

頭像
01307699d
紅巨星

文章 01307699d » 週一 06 9月, 2004 19:55

阿wah,你用咩software拼相架???

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週一 06 9月, 2004 23:07

我用Photoshop拼相架.
好多秘技都係豆貓教我o既~~~

頭像
01307699d
紅巨星

文章 01307699d » 週二 07 9月, 2004 12:56

原來photoshop有得拼相
有無d website有講點拼相同幾好架???

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週二 07 9月, 2004 14:23

我指的拼相是(mosaic),不是疊相(stack).

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週四 09 9月, 2004 13:05

這次使用的第二代智通barlow,另有自行改裝的部份,以進一步減低內反射.
包括在內壁噴一層啞光漆,以及在兩節之間加了一片光欄.

讓我們比較一下它們的分別:
第一代+自行改裝barlow:
圖檔

第一代+自行改裝
圖檔

第二代改良+自行改裝barlow:
圖檔

明顯見到經過不斷的改良,照片的反差大了很多很多!
最後由 Wah! 於 週四 09 9月, 2004 22:51 編輯,總共編輯了 2 次。

頭像
01307699d
紅巨星

文章 01307699d » 週四 09 9月, 2004 20:55

我意思係拼相,將幾張相駁埋一齊。
邊個website有講點用photoshop拼相???

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週四 09 9月, 2004 23:08

Photoshop沒有"拼圖"呢個功能鍵.但要達到呢個效果,可以用到layers來做.
只要把兩張(或以上)的圖片貼上一個較大的背景上,成為不同的layer則可.
附加檔案
圖層瀏覽工具
把上層的layer轉回"normal",完成
利用移動工具把上層圖移至與下層對應位置重合,此時相交之處變得很黑.
把上層layer由"normal" mode轉成"difference"
貼上第二個layer,此時位置未對好.
貼上第一個layer,放在適當位置.
開一個新的檔案,像素要比拚合後的圖案大.顏色我較喜歡黑色.
最後由 Wah! 於 週四 29 6月, 2006 00:37 編輯,總共編輯了 1 次。

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週四 09 9月, 2004 23:15

Wah!師傅露兩手, 晚輩又學到野.

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週五 10 9月, 2004 00:04

唔係呀fa...呢d只能叫做班門弄斧喳.
不過被人問到,點都要出來拋磚引玉...... :oops:

(例如其中一位Photoshop高手豆貓小姐,即係我師父,都未出聲呢!)

頭像
01307699d
紅巨星

文章 01307699d » 週五 10 9月, 2004 10:50

唔該哂,阿wah,原來係咁拼
咁我諗用fireworks黎拼相都得

pywmm999
原恆星
聯繫:

我也來一張阿里亞代斯月溪,比較一下。

文章 pywmm999 » 週五 19 11月, 2004 14:29

我也來一張阿里亞代斯月溪,比較一下。
不過我是用C14拍攝的。
附加檔案

回覆文章

回到「天文圖像處理技巧 Astro Image Processing Technique」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 13 位訪客