CCD stack align image

回覆文章
頭像
昇仔
夸克星

CCD stack align image

文章 昇仔 » 週二 06 12月, 2011 00:07

用 CCDStack align image 真係好難搞,create 親 LRGB 都 hang 機 (唔知係咪 Vista 既關係),我用完就想死 :twisted: [吐血1]

頭像
vegabort
中子星

文章 vegabort » 週二 06 12月, 2011 01:16

Vista 堪稱史上最爛Windows,無乜事轉番7或XP仲穩陣~

頭像
noodle
夸克星
聯繫:

Re: CCD stack align image

文章 noodle » 週二 06 12月, 2011 04:13

昇仔 寫:用 CCDStack align image 真係好難搞,create 親 LRGB 都 hang 機 (唔知係咪 Vista 既關係),我用完就想死 :twisted: [吐血1]
唔好用vista啦,hang死你嫁 :wink:
你可以睇睇 Neil Fleming 個網頁,有個pps 示範CCDstack 個workflow :

http://www.flemingastrophotography.com/tipstricks.html

CCDware個 tutorial 都幾清楚:

http://www.ccdware.com/support/help.cfm

疊唔同scale、單色/彩色疊相就會麻煩小小 :D

syyuen168
夸克星

文章 syyuen168 » 週二 06 12月, 2011 09:23

舊機就用xp,新機就用win7. 覺得xp好用過win7, 我部win 7都有hang 機,但部xp就好少hang 機
昇仔 寫:用 CCDStack align image 真係好難搞,create 親 LRGB 都 hang 機! (唔知係咪 Vista 既關係),我用完就想死 :twisted: [吐血1]

syyuen168
夸克星

文章 syyuen168 » 週二 06 12月, 2011 09:23

舊機就用xp,新機就用win7. 覺得xp好用過win7, 我部win 7都有hang 機,但部xp就好少hang 機
昇仔 寫:用 CCDStack align image 真係好難搞,create 親 LRGB 都 hang 機! (唔知係咪 Vista 既關係),我用完就想死 :twisted: [吐血1]

頭像
昇仔
夸克星

文章 昇仔 » 週二 06 12月, 2011 10:47

我知錯啦 :cry: 但係 vista 跟機來,要裝過好大工程 :(

慢慢整都整到,不過真係唔係咁方便囉.....

頭像
Nosneb
夸克星

文章 Nosneb » 週二 06 12月, 2011 11:03

vegabort 寫:Vista 堪稱史上最爛Windows,無乜事轉番7或XP仲穩陣~
有人說Vista就相等於當年的ME階段, 所以真係很爛, 不過我覺得Win7都唔好得幾多.

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週二 06 12月, 2011 12:57

Notebook 仍然在用 WinXP, 由 Win7 downgrade 而來 :lol: :lol: :lol:

回覆文章

回到「天文圖像處理技巧 Astro Image Processing Technique」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 20 位訪客