如何stack LRGB

頭像
kurt
紅巨星

Re: 如何stick LRGB

文章 kurt » 週日 20 9月, 2009 00:54

Subaru 寫:
kurt 寫:
kurt 寫:
Subaru 寫:
kurt 寫:完全唔明 :cry: :cry:
洗乜噤愁呀, 你用緊果隻software咪用來做呢樣嘢囖:
Image -> LRGB Color Synthesis -> 揀mode揀file -> Apply
係??等我試下先
係咪你都用緊果個??
我邊有你噤有米同高級玩LRGB, 同埋呢排好忙, 無機會影嘢.

Software方面有機會出去影嘢就會用呢個.
你又玩我啦 :evil: :evil:
我唔係高級同有米,只係中毒中到失咗控 :lol: :lol:

頭像
kurt
紅巨星

文章 kurt » 週日 20 9月, 2009 05:37

Subaru 寫:
kurt 寫:完全唔明 :cry: :cry:
洗乜噤愁呀, 你用緊果隻software咪用來做呢樣嘢囖:
Image -> LRGB Color Synthesis -> 揀mode揀file -> Apply
I can't open even one fit in Nebulosity??? :? :?

頭像
Skyobs
白矮星

文章 Skyobs » 週日 20 9月, 2009 16:05

kurt 寫:I can't open even one fit in Nebulosity??? :? :?
See if I can help. Give me a call at night.

頭像
kurt
紅巨星

文章 kurt » 週二 22 9月, 2009 23:59

前晚用一包檸檬茶賄賂咗Skyobs落樓下賜教
終於開始明白Nebulosity的用法出到LRGB
開始明白先知難,睇嚟要閉關修煉三年先得
真係十分多謝Wah!!, sn-10 ,subaru,XR250,Skyobs....
thank you

頭像
sn-10
中子星

文章 sn-10 » 週三 23 9月, 2009 11:14

kurt 寫:前晚用一包檸檬茶賄賂咗Skyobs落樓下賜教
終於開始明白Nebulosity的用法出到LRGB
開始明白先知難,睇嚟要閉關修煉三年先得
真係十分多謝Wah!!, sn-10 ,subaru,XR250,Skyobs....
thank you
Try Maxim DL! Fast and simple. :wink:

回覆文章

回到「天文圖像處理技巧 Astro Image Processing Technique」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 9 位訪客