我又上d尋晚拍既相先 (新增11月16零晨拍的m42)

頭像
Nosneb
夸克星

我又上d尋晚拍既相先 (新增11月16零晨拍的m42)

文章 Nosneb » 週二 11 11月, 2008 21:57

m42,
LXD75, meade 6" f5 newtonian
Canon modified 350D
90s x 3
附加檔案
最後由 Nosneb 於 週日 16 11月, 2008 23:19 編輯,總共編輯了 1 次。

頭像
Nosneb
夸克星

文章 Nosneb » 週二 11 11月, 2008 21:58

m45,
90s x 23
附加檔案

頭像
Nosneb
夸克星

文章 Nosneb » 週二 11 11月, 2008 22:02

暗角都幾嚴重, 睇黎flatfield係必要的.
而M45處理後好有一個個由中央至外圍, 由光至暗的圈圈, 唔知係咪因為"highlight"重手得濟. :roll:

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週二 11 11月, 2008 23:45

張m42幾好喎,下次影夠20張,一定好掂。
記得要用"頽廢失打繩",影緊相時,可以四圍吹水。

張m45, ..... 你係唔係影RAW?

頭像
Nosneb
夸克星

文章 Nosneb » 週三 12 11月, 2008 00:26

XR250 寫:張m42幾好喎,下次影夠20張,一定好掂。
記得要用"頽廢失打繩",影緊相時,可以四圍吹水。

張m45, ..... 你係唔係影RAW?
多謝多謝, 如果尋晚唔係太夜, 因定會影多30分鐘m42. 下次再玩過

係呀m45係raw, 我係用dss stack完就順手搞埋冇ps過

頭像
Nosneb
夸克星

文章 Nosneb » 週日 16 11月, 2008 23:21

昨晚溜夜上左大山, set好晒野都差不多一點半, 初時整個天都係一pat pat雲, 但係越越就越散, 兩點開始整個天都開晒, 今次上天真係對我地不薄.

set好野之後睇左幾個object就開始拍m42, 月在中天好光, 不過透明度同視寧度都唔差. 拍了幾幅60秒的但係發現拉線情況都好嚴重, 初時以為裝上了相機之後沒有重新做平衡而影响, 便重新做一次平衡, 點之唔做由自可, 做完之後接線仲勁左, 攪完一輪都冇改善, 後來決定重新做alignment.

重新做alignment之後還花了很多時間對focus, 好彩拉線情況有所改善, 我總共拍了差不多20幅50秒, 但還只有10幅可以過到自己要求, 呢一幅就係用了呢10幅用dss處理的. 還請各位指教指教!!

m42,
50s x 10, iso200
附加檔案

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週日 16 11月, 2008 23:56

我0300經過TMS, 早知過去吹下水。

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週一 17 11月, 2008 00:13

Nosneb 寫:昨晚溜夜上左大山, set好晒野都差不多一點半, 初時整個天都係一pat pat雲, 但係越越就越散, 兩點開始整個天都開晒, 今次上天真係對我地不薄.

set好野之後睇左幾個object就開始拍m42, 月在中天好光, 不過透明度同視寧度都唔差. 拍了幾幅60秒的但係發現拉線情況都好嚴重, 初時以為裝上了相機之後沒有重新做平衡而影响, 便重新做一次平衡, 點之唔做由自可, 做完之後接線仲勁左, 攪完一輪都冇改善, 後來決定重新做alignment.

重新做alignment之後還花了很多時間對focus, 好彩拉線情況有所改善, 我總共拍了差不多20幅50秒, 但還只有10幅可以過到自己要求, 呢一幅就係用了呢10幅用dss處理的. 還請各位指教指教!!

m42,
50s x 10, iso200
果然係做嘢.

要超越依家嘅曝光時間, 下一部係要攪guiding.

同埋要攪flat field喇.

頭像
PaulNg
紅巨星

文章 PaulNg » 週一 17 11月, 2008 08:10

經過數年實戰後, 發現了一些在香港市區拍深空的小技巧.

- LPS 係非常重要. 建議必備; 郊區都可以用.

- 一定要處理好sky gradient 同 flatfield. flatfield 可以自己影, sky gradient要用一d可靠既software.

- colour balance 對觀感有好大影響. 而家DSLR可以custom colour balance, 所以我通常影object之前都影一張純星 (拖線都冇所謂), 曝到個sky background 光d, 用呢張來做custom. convert raw果陣用camera colour balance. 最後張相就push 下saturation 已經好靚.

頭像
Nosneb
夸克星

文章 Nosneb » 週一 17 11月, 2008 09:46

多謝你地既意見 :D
Subaru 寫:果然係做嘢.
要超越依家嘅曝光時間, 下一部係要攪guiding.
同埋要攪flat field喇.
今次真係覺得自己好鬼有熱誠 :mrgreen:
我想再熟練多d先至會向guiding方面想, 但係如果真係玩guiding咁條 "頽癈失打繩" 咪失效? 遲幾日試下補張flatfield試試效果.
PaulNg 寫: - LPS 係非常重要. 建議必備; 郊區都可以用.
- 一定要處理好sky gradient 同 flatfield. flatfield 可以自己影, sky gradient要用一d可靠既software.
- colour balance 對觀感有好大影響. 而家DSLR可以custom colour balance, 所以我通常影object之前都影一張純星 (拖線都冇所謂), 曝到個sky background 光d, 用呢張來做custom. convert raw果陣用camera colour balance. 最後張相就push 下saturation 已經好靚.
我想問下LPS通常有乜野size同埋係點接架? 係接目鏡還是可以接相機既mount呢? 我可能會投資一塊玩下. 之前睇過天平同導演的LPS目視, 效果確係唔錯.
遲d會試試加flatfield, 另外請問乜野係sky gradient?
我懶, 當晚出動之前匆匆在家用閃燈加白紙拍custom, 效果還是勉強但比起冇custom好多了. 你的custom方法是否要向暗星區拍, 同埋係咪要拍到整幅相接近飽和呢?

導演唉如果你夠熱誠, 當好天又路經大山就應該上去睇下有冇老友睇緊星呢 :mrgreen: 0個晚上山前都想打比你, 不過見個天唔係大正所以打消左呢個念頭, 早知越夜越好天我就係唔係都call左你先啦.

頭像
Nosneb
夸克星

文章 Nosneb » 週一 17 11月, 2008 09:50

突然間好似有d印象, sky gradient係咪就係天體0係天上唔同位置在大氣拆射條片唔同之下出現既誤差?

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週一 17 11月, 2008 10:10

Nosneb 寫: 導演唉如果你夠熱誠, 當好天又路經大山就應該上去睇下有冇老友睇緊星呢 :mrgreen: 0個晚上山前都想打比你, 不過見個天唔係大正所以打消左呢個念頭, 早知越夜越好天我就係唔係都call左你先啦.
導演佢weekend,通常都玩通頂,下次你深夜上山開P,試下send個SMS比佢。

頭像
universe24
中子星

文章 universe24 » 週一 17 11月, 2008 11:51

做flat时,相机的接驳orientation要与拍摄时一样,那才可以达到最好的效果。
LPS应该是接在2"或1.25"的相机mount上;LPS的确对有点光害的星空很有效。如果光害太严重的话,LPS的效果反而不明显。

頭像
Nosneb
夸克星

文章 Nosneb » 週一 17 11月, 2008 15:05

universe24 寫:做flat时,相机的接驳orientation要与拍摄时一样,那才可以达到最好的效果。
LPS应该是接在2"或1.25"的相机mount上;LPS的确对有点光害的星空很有效。如果光害太严重的话,LPS的效果反而不明显。
thanks! 我返了家後都有想過flatfield相機方向的問題, 不過已經唔記得左當時拍照時既相機方向.... :cry:

pkchung
紅巨星

文章 pkchung » 週一 17 11月, 2008 16:30

我都有一張, M42.5? :mrgreen:
LXD75, meade 8" f10 SCT
Canon modified 300D
60s x 1 @ ISO200
附加檔案

回覆文章

回到「天文圖像處理技巧 Astro Image Processing Technique」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 10 位訪客