相片處理 一問

sbod

文章 sbod » 週一 22 9月, 2008 18:50

Push

頭像
David
中子星
聯繫:

文章 David » 週一 22 9月, 2008 18:50

universe24 寫:详细情况我很难在这里说清楚,不好意思。
I don't know how to do this, but I agree that some photo processing skills are rather hard to explain unless someone really spends time to work on it. There are websites like this around and I absolutely admire the people who do it.

sbod

文章 sbod » 週一 22 9月, 2008 18:52

David 寫: I don't know how to do this, but I agree that some photo processing skills are rather hard to explain unless someone really spends time to work on it. There are websites like this around and I absolutely admire the people who do it.
教最basic 的one light frame + dark frame 應該唔會死吧?

sbod

文章 sbod » 週一 22 9月, 2008 18:53

Push!

sbod

文章 sbod » 週一 22 9月, 2008 18:57

On the one hand 不停post 相互相分享/讚賞/拍手掌, on the other hand 就唔願意教人/答人.

再這樣下去, 唔洗旨意再有熱心人士/上進的初學者出post.

Push.

sbod

文章 sbod » 週一 22 9月, 2008 18:58

Push.

sbod

文章 sbod » 週一 22 9月, 2008 18:58

Push.

頭像
David
中子星
聯繫:

文章 David » 週一 22 9月, 2008 19:08

sbod 寫: 教最basic 的one light frame + dark frame 應該唔會死吧?
我唔知係咪真係超簡單,唔敢亂講。

我記得之前農莊找Paul Ng和陳一平分享圖像處理,如果叫我在這裡寫他們的方法,我會死得。我的意思是不一定是同好不想分享,而是要清楚寫出所有步驟非容易的事。有人咁做,就要感謝。沒有人做,也不需要過份批評那些同好。

頭像
David
中子星
聯繫:

文章 David » 週一 22 9月, 2008 19:11

sbod 寫:每逢星期一和五都會Push 10次, 直到有滿意答案為止.

Push!
I hope this is really helping people.

sbod

文章 sbod » 週一 22 9月, 2008 20:03

David 寫: 我唔知係咪真係超簡單,唔敢亂講。

我記得之前農莊找Paul Ng和陳一平分享圖像處理,如果叫我在這裡寫他們的方法,我會死得。我的意思是不一定是同好不想分享,而是要清楚寫出所有步驟非容易的事。有人咁做,就要感謝。沒有人做,也不需要過份批評那些同好。
呢度有咁多人識影天文相, 奇就奇在竟然無人識得寫呢類教學. 現時最大問題唔係難唔難做, 難做都要做, 一味話好難都無保於事.

呢度的確係有人樂於分享自己所知所識. 我當然會感謝, 點會丙佢地? 只係呢種風氣同大陸/台灣/日本和外國比, 實在係太微弱. 至於批評, 我都係引用例句, 唔講唔等於無問題. 講出真話都唔係問題. 如果我講的全都是bull [filtered], 就無需怕我hurt 到別人了.

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週一 22 9月, 2008 22:11

David 寫:我記得之前農莊找Paul Ng和陳一平分享圖像處理,如果叫我在這裡寫他們的方法,我會死得。我的意思是不一定是同好不想分享,而是要清楚寫出所有步驟非容易的事。有人咁做,就要感謝。沒有人做,也不需要過份批評那些同好。
其實都係時候發起吓再攪一次呢d Workshop, 不過相信近來有些特別天象同農莊剛攪完一次活動, 可能短期內揾人再攪活動會比較困難一些.

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週一 22 9月, 2008 22:25

其實上幾次我見Wah!師傅、Paul少、陳大師、APO等同好都花了不少時間去準備果兩次的分享會, 還有好多嘉賓都無私地分享了一些他們的經驗同心德, 我想是香港地生活迫人, 一方面要應付工作, 又要照顧家庭, 如果要在興趣上再加一些負擔可能未必人人可以做到.

頭像
daniel cck
夸克星
聯繫:

文章 daniel cck » 週一 22 9月, 2008 22:33

其實在網上很多文章可找到,台灣也有王為豪教學執相的書*星野攝影*,自己先找資料研究清楚,去實證一下自己了解多少,遇到不明白的才去問人才是正確方法,這世界是需要付出努力加勤力才可有智識及進步。

PS*問唔一定有人答你,不是老馮的。

*sbod*你找資料很有本事的,你一定找到的。
:lol:

頭像
David
中子星
聯繫:

文章 David » 週一 22 9月, 2008 22:48

daniel cck 寫:其實在網上很多文章可找到,台灣也有王為豪教學執相的書*星野攝影*,自己先找資料研究清楚,去實證一下自己了解多少,遇到不明白的才去問人才是正確方法,這世界是需要付出努力加勤力才可有智識及進步。

非常同意。

頭像
sn-10
中子星

文章 sn-10 » 週一 22 9月, 2008 22:55

同意。

係forum問人, 唔一定會有師兄立即解答到, 唔係個個都係雙失, 可以終日無所事事上網。再加上近日forum怪現象, 有網友係又push post, 唔係又push post, 好多時根本冇機會見到呢d post。

免費嘅午餐? 我相信呢個世界上係有嘅, 不過個人比較喜歡先付出之後先得到回報, 總比就咁張開口更加有成功感。我所得到大部份知識都係每日上網睇資料, 同埋睇書自學返嚟, 多年來日日如事, 未有停過。如果真正鍾意天文, 必定做得到。

與其怨天尤人, 不如加倍努力!
daniel cck 寫:其實在網上很多文章可找到,台灣也有王為豪教學執相的書*星野攝影*,自己先找資料研究清楚,去實證一下自己了解多少,遇到不明白的才去問人才是正確方法,這世界是需要付出努力加勤力才可有智識及進步。

回覆文章

回到「天文圖像處理技巧 Astro Image Processing Technique」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 32 位訪客