Intane 80ED APO 測試

Chanlunlun
夸克星

文章 Chanlunlun » 週日 13 12月, 2009 16:10

Zephyr 寫:
SunnyWong 寫:可唔可以知呢支鏡大約幾多錢?
http://www.hkastroequipment.com/catalog_1.html

人仔5280~就算係淘寶搵都係呢個價~
What ? !!!!!!!!!!!!!!!

HK$ 6000 ? !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zephyr
原恆星

文章 Zephyr » 週日 13 12月, 2009 17:23

Chanlunlun 寫:
Zephyr 寫:
SunnyWong 寫:可唔可以知呢支鏡大約幾多錢?
http://www.hkastroequipment.com/catalog_1.html

人仔5280~就算係淘寶搵都係呢個價~
What ? !!!!!!!!!!!!!!!

HK$ 6000 ? !!!!!!!!!!!!!!!!!!
YA~係我成個月既暑期工$$=0="""不過如果支鏡既光學性能好過其他國產ED鏡既話呢個價我覺得OK既~起碼佢有埋鋁箱,99%天頂, 延長筒, 抱篐, 燕尾...

頭像
jj12667
中子星

文章 jj12667 » 週日 13 12月, 2009 22:03

anyone 寫:
funoooo 寫:
Zephyr 寫:
elton 寫:I found the spelling of the logo a bit strange? :shock:
SATRVIEWER? Or it should be STARVIEWER?
的確!!唔講唔覺!! 佢應該係串左字=.=""""
小問題啦!
最重要鏡質量!希望盡快看到你報告。
thanks for sharing .

如果真的串錯,錯了重行銷世界各地都唔知,見微思著,咁簡單的都弄錯,
光學部分就................... :?
如果温爺你都好似别人咁样有怀疑就无所为,如果好似人地咁打擊就唔似你一向作风囉????

頭像
jj12667
中子星

文章 jj12667 » 週日 13 12月, 2009 22:06

syyuen168 寫:I do not think this is a small problem. Can you accept a wrong spelling of your name on your ID card ?? If I spend HKD 6,000 for the telescope. I have a high expectation and can not expect a wrong spelling of any forms, such as this one . It really damage the reputation of the producer. [吐血2]

無塵車間 is a must for a plant producing optical instruments. It has nothing to do with the workers working in the plant. This is something un-believable as well. [吐血1]

No offense to anybody here. I hope the Chinese producer can hear the voice from the market and made neccessary corrections so that good products with consistency quality can be manufactured from China in the forseeable future. :o :o
funoooo 寫:
Zephyr 寫:
elton 寫:I found the spelling of the logo a bit strange? :shock:
SATRVIEWER? Or it should be STARVIEWER?
小問題啦!
如果呢间唔系小事,咁某人幫某某买支马牛單野同手尾系中事定大事呀???请教、求教同贴赐教!!!

頭像
Wongsir
壇主
聯繫:

文章 Wongsir » 週一 14 12月, 2009 00:32

Dear All,

As the dealer of Intane products, I would report all these foundings to them.
There are Rooms to be improved for our motherland telescope makers.

Thanks.

Wongsir

anyone
夸克星

文章 anyone » 週一 14 12月, 2009 03:05

jj12667 寫:
anyone 寫:
funoooo 寫:
Zephyr 寫:
小問題啦!
thanks for sharing .

如果真的串錯,錯了重行銷世界各地都唔知,見微思著,咁簡單的都弄錯,
光學部分就................... :?
如果温爺你都好似别人咁样有怀疑就无所为,如果好似人地咁打擊就唔似你一向作风囉????
Dear JJ 兄 , 我不是有心打擊該位同好 , 只是覺得有疑問而己 , 可能小弟措詞不當 , 如有冒犯 ,衷心致歉 ! [跪拜禮]

Zephyr
原恆星

文章 Zephyr » 週一 14 12月, 2009 14:50

OH,是指我ma?小弟實在唔多明你地講緊既內在含意=0="""

不過拉返黎~岩岩先考完一科, 打算係溫書之前試下用氣泵吹下~點知出左問題=.="""

我拆左個伸縮出黎~發現入面唔多OK...用紙巾一掃就咁...

然後我發現鏡頭個D唔單止係塵咁簡單, 而係一D黑色同白色會閃既野細粒

而且我用氣泵吹既時候吹吹下突然發現多左條痕, 之後勁驚...不過睇真D好似係D油黎...
我決定唔再自己黎整...借問聲香港有無D咩地方可以清洗下支望遠鏡?係唔係要去相機個D? 再唔係我安慰自己諗熄左燈係會差唔多既=.="

另外我諗唔到何解鏡頭左下方會好似無左邊咁?其實係唔係正常? 定係個鏡筒/光攔唔夠圓=.=?
附加檔案
最後由 Zephyr 於 週一 14 12月, 2009 15:06 編輯,總共編輯了 1 次。

syyuen168
夸克星

文章 syyuen168 » 週一 14 12月, 2009 15:02

應該系D金屬切割時留下的金屬碎片及切割油 !!

頭像
MANDII
夸克星

文章 MANDII » 週一 14 12月, 2009 15:16

呢支镜几好播,是APO来的.
做天文摄影吗,打算用什么赤道仪及相机呀? :D

頭像
Wongsir
壇主
聯繫:

文章 Wongsir » 週一 14 12月, 2009 17:11

Zephyr,

Please bring it back to me and let's check out the problem together and see whether we have to send it back to Intane to change a new one.

Wongsir

頭像
jj12667
中子星

文章 jj12667 » 週一 14 12月, 2009 18:42

Wongsir 寫:Zephyr,

Please bring it back to me and let's check out the problem together and see whether we have to send it back to Intane to change a new one.

Wongsir
唔使咁嚴重,而家又系我介绍好野时候,千奇唔好话我卖广告。
超級介绍:tan14 独家销售 baader 既 Optical WonderTM fineoptical cleaning fluid (HK$90),除左抹镜好外,对油渍清洁力好強,加埋 3M 布一齐用真系超強,我用过都话good,听说存货唔多,以后可能冇得买[唔可以再空邮],买支放系屋企抹镜系最佳之选!
附加檔案

頭像
jj12667
中子星

文章 jj12667 » 週一 14 12月, 2009 18:47

MANDII 寫:呢支镜几好播,是APO来的.
支镜几好嫁,我对佢又爱又恨,唔系亚導演朋友成日噤错制买毒品,我都唔会卖左佢等升級啦,系度要闹"亚導演朋",真系损友中损友.... [吐血1]

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週二 15 12月, 2009 14:43

jj12667 寫:
支镜几好嫁,我对佢又爱又恨,唔系亚導演朋友成日噤错制买毒品,我都唔会卖左佢等升級啦,系度要闹"亚導演朋",真系损友中损友.... [吐血1]
係你自己貪心賣塊左啫
沒得怨人 :?

頭像
jj12667
中子星

文章 jj12667 » 週二 15 12月, 2009 22:22

Tarepanda 寫:
jj12667 寫:
係你自己貪心賣塊左啫
沒得怨人 :?
作为你忠实镜僮,老细D镜都咁劲我肯定要換啦,唔係点傍住你呀!

回覆文章

回到「南京英田」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 2 位訪客