iOptron CEM60-EC 實則使用

檢測望遠鏡光學部份,赤道儀機械組件,目鏡配件和拍攝器材 CCD等...
回覆文章
大黃傻貓GARFIELD
中子星

iOptron CEM60-EC 實則使用

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週三 08 8月, 2018 13:35

今次嘅報告,相片唔多,但係如果有興趣用重型OTA嘅話,我會認為iOptron CEM60-EC 呢隻嘅赤道儀係性價比最好嘅一套,同級(指負重相近嘅)赤道儀,據我知道只有 Celestron CGX. CEM60 可以負重60磅(27KG),但係 Celestron 只有三腳架,我呢套係有佢嘅立柱,價錢都仲係比Celestron CGX 便宜,所以我就買咗返嚟,因為要上嘅 OTA 係 C11。
琴晚立秋,夜晚出奇哋清涼晴朗,集齊配件終於正經測試
測試器材:
(1)C11 OTA,配多一個特長鳩尾板在OTA 頂部,可以第時 piggy back,或者安裝 guidescope(必配)
(2)8x50 直角尋星鏡
(3)Celestron XLT 2" 稜鏡 - 絕對需要,尤其呢排有土星、火星、木星,你目觀已經十分開心,14mm 大目鏡睇,非常 sharp
(4)數個目鏡 56mm,16mm
(5)ZWO ASI178MC
(6)Polemaster
(7)手提電腦行 SharpCap

赤道儀本身跟一個 20磅(9 Kg)平衡錘,可能唔夠,要加多一隻5KG(28mm 孔),就可以上到 C11。
赤道儀有幾個地方我發覺要咁樣做先方便:
(1)調教緯度螺絲,有一個好大嘅把手,但係你安裝咗 C11,基本上好難擰,把手有六個窿,你可以用一支長六角匙嚟借力
(2)RA clutch 和 DEC clutch,平時大家平衡好之後,好自然咁就扭到實一實,咁係唔得嘅。你要扭實然後鬆返少少(大約扭回四分一到八分一之間),用「陰力」等兩個軸和齒輪接合,你如果扭到實一實然後 slew,會發出可怖嘅摩打聲,據說那是磁性 clutch,原理我仲未明白。

最特別,係佢嘅 park position :係赤經打橫,平衡錘向東,唔係我哋平日嘅 zero position,留意留意, zero position 要調校同 save,我要了解多啲,佢嘅 hand control 可以令赤道儀搜尋zero position,外國 forum 話,zero position 時候,平衡桿係有少少偏左(前面望),唔知點解。

我用 iOptron 嘅 Tri-Pier,高度有六個位置可以 set,我校最低,因為可以坐低目觀同埋操縱,亦唔想下下舉重(上OTA)。
我聽聞佢嘅平衡桿在低緯度可以愕高少少,等平衡錘唔會撞到腳架,但亦可以調較立柱升高赤道儀解決,再唔係,可以加平衡錘,訂造短啲嘅平衡桿。

琴晚就拍攝土星火星,遲啲處理後再報告。

大黃傻貓GARFIELD
中子星

Re: iOptron CEM60-EC 實則使用

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週三 08 8月, 2018 21:57

這是用呢個 mount 拍攝嘅土星
附加檔案

頭像
cori
中子星

文章 cori » 週三 08 8月, 2018 22:44

不錯呀!

頭像
Eddy So
夸克星

文章 Eddy So » 週四 09 8月, 2018 19:39

[Good Job]

頭像
littleming
夸克星
聯繫:

文章 littleming » 週四 09 8月, 2018 20:05

[Good Job]

回覆文章

回到「望遠鏡 廠制儀器 測試報告專欄 Telescope Testing Report Center」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 3 位訪客