險死還生闖農莊

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

險死還生闖農莊

文章 Wah! » 週一 03 11月, 2003 12:44

真真正正的險死還生!!!
因為原來我係農莊遇上眼鏡蛇!當佢我同佢的最近距離仲唔夠1米!!

事源如此:
我在田邊小路走過,打算影下花鳥蟲魚.忽然腳邊聽到枯葉聲,我以為是農莊貓,便低頭看看.....Wah!!!!眼鏡蛇呀!!!!!!!!!只見一條扁了頭飯鏟頭在我腳邊不足一米處爬動,我嚇得連退幾步,連腿也嚇軟了.但因為我的遠離,它的頭便"復圓"了不少.我開始壯起膽,拿著手中的相機為它拍下玉照,直至它的離開.
見過它之後,我才意識到蛇的爬行速度,超於我之前的估計.
附加檔案

頭像
WenXP
夸克星
聯繫:

文章 WenXP » 週一 03 11月, 2003 12:59

條蛇冇咬你, 你真係好好彩!
你唔應該留低影相, 應該企o係原地唔好郁, 令佢察覺唔到你.

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週一 03 11月, 2003 13:02

佢察覺到我先至會爬,我咁先至發現到佢呢!不過佢都幾驚我,所以趕住走.
而家入農莊的人都一定要帶電筒,用於夜晚照蛇~

頭像
阿鏗
原恆星

文章 阿鏗 » 週一 03 11月, 2003 16:40

咁大個人,蛇都會驚你三分o既,不過...冇冇叫漁護署d 人處理呀,話曬農莊都係民居之一...有條飯鏟頭響度,咬親第二個人都唔係好事。
影相都幾危險,不過都可以留低證據...知道係邊類蛇。

頭像
sodium
白矮星

文章 sodium » 週一 03 11月, 2003 16:44

要灑S粉 :x

頭像
sodium
白矮星

文章 sodium » 週一 03 11月, 2003 16:47

sodium 寫:要灑S粉 :x
圖檔圖檔

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週一 03 11月, 2003 20:01

噢. 突然覺得 sodium 好有用啊~~~ ^^ heheehee.

頭像
Romeo
星際雲

文章 Romeo » 週一 03 11月, 2003 20:05

以前聽阿sir講,d蛇蟲鼠蟻只係怕燒硫磺個陣味,只灑硫磺粉未必有用.
唔知真定假呢? :roll:

頭像
sodium
白矮星

文章 sodium » 週一 03 11月, 2003 20:05

豆豸苗 寫:噢. 突然覺得 sodium 好有用啊~~~ ^^ heheehee.
.............咩2思? :x

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週一 03 11月, 2003 23:16

sodium 寫:
豆豸苗 寫:噢. 突然覺得 sodium 好有用啊~~~ ^^ heheehee.
原來 sodium 唔止可以自爆. 仲可以驅蛇. :p

頭像
layanata
夸克星
聯繫:

文章 layanata » 週一 03 11月, 2003 23:24

豆豸苗 寫:
sodium 寫:
原來 sodium 唔止可以自爆. 仲可以驅蛇. :p
S 唔同 sodium
sodium = Na

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週一 03 11月, 2003 23:28

咦. 唔識呢0的shortform添. ^^|||| S 是什麼?

頭像
sodium
白矮星

文章 sodium » 週二 04 11月, 2003 12:57

Romeo 寫:以前聽阿sir講,d蛇蟲鼠蟻只係怕燒硫磺個陣味,只灑硫磺粉未必有用.
唔知真定假呢? :roll:
i ask me chemsitry teacher too....
he said burning of S sin 有用....
not only 蛇蟲鼠蟻.....
人also怕燒硫磺個陣味....
硫磺+oxygen===SO2
toxic.......

oldsaltfish
主序星

文章 oldsaltfish » 週二 04 11月, 2003 16:10

SO2是毒氣!
SO2溶於水就是HSO3,亞硫酸!

頭像
aristo
主序星

文章 aristo » 週二 04 11月, 2003 16:23

oldsaltfish 寫:SO2是毒氣!
SO2溶於水就是HSO3,亞硫酸!
應該是H2SO3 :wink:

回覆文章

回到「花鳥蟲魚 Natural World」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 17 位訪客