人人買得起o既ED--- Maxvision ED80

代理Maxvision, 英田, QHY CCD 望遠鏡和配件
頭像
clover
中子星

文章 clover » 週二 17 7月, 2007 18:53

請問是不是去天文農莊囉貨XD
如果係就好啦~可以當晚就玩下~

pkchung
紅巨星

文章 pkchung » 週二 17 7月, 2007 19:05

jj12667 寫:好似係80ED主鏡同埋個铝箱。
pkchung,可否將你份LXD75秘技傳送一份給我呢;唔該!
係唔係個 packing 只有一支 Maxvision ED80, 同埋一個铝箱呢:?:

頭像
Wongsir
壇主
聯繫:

文章 Wongsir » 週二 17 7月, 2007 20:17

pkchung 寫:
pkchung,可否將你份LXD75秘技傳送一份給我呢;唔該!
係唔係個 packing 只有一支 Maxvision ED80, 同埋一個铝箱呢:?:
Yes.

Wongsir

大军
星際雲

文章 大军 » 週二 17 7月, 2007 20:22

Wong sir 好,我已找到一位香港同好替我代购此镜及付运,详细的他会找你商量,现想问的是何时才要付款呢?谢谢! :D

弱弱的再问何时会到货呢?呵呵! :D
最後由 大军 於 週二 17 7月, 2007 20:28 編輯,總共編輯了 1 次。

CK
紅巨星

文章 CK » 週五 20 7月, 2007 13:44

xiaoer 寫:
jj12667 寫:
opa 寫:
jj12667 寫:
pkchung 寫:
鍾爸爸,難道巨眼那邊3x00會多送那2"天頂嗎?係就通知我呀! :mrgreen:
天頂一般買鏡都可能會冇, 都算... 奇怪連尋星鏡都唔跟.... 4 百幾 mm 落個 10 mm 目鏡要將 object 推入視場都唔係咁容易架....
apo,聽你口氣好似你支meade版有尋星鏡送,係就利害啦,3600蚊又有尋星鏡、铝箱、2"貴版天頂鏡[未肯定],最利害係送埋貨;利害利害! :mrgreen:
咁勁?咁咪仲抵過maxvision? 好難決擇添。

照我所知現在8cm ED在香港 Mxxxx板最低價是 3,600淨鏡冇鋁箱、冇附件。

現在wongsir 是 3,100元包鋁箱,個鋁箱要 300元多,由此計算枝8cm ED 唔駛2,800蚊!!

這個價買枝6cm 都唔得,所以wongsir D單多到連廠都賣斷貨!!

這次訂購最後日期為24日,有與趣的就盡早和wongsir聯絡。

ck

CK
紅巨星

文章 CK » 週五 20 7月, 2007 16:33

clover 寫:過左7月24日..是不是會貴D架? :?:
個新價會令你好後悔點解唔在7月24日前訂貨 8) 8)

給你一個概念:
枝鏡個全國统一售價為人民幣 3,980
鋁箱為 人民幣 300
港幣對人民幣 1: 1.05
加上中國到香港運費

你覺得應該定價多少?

ck
最後由 CK 於 週五 20 7月, 2007 17:11 編輯,總共編輯了 1 次。

CK
紅巨星

文章 CK » 週五 20 7月, 2007 18:09

我們和wongsir 商議這個定價時,完全沒有考慮商業因素,因為滙率及運输費關係,我們成本是全國分銷商中最高的,最後定出這一個價錢是希望作為"香港天文儀器"第一個引入的產品,這枝ED能負起我們回饋天文界的心意,也作為實質支持推動中國天文工業的決心。

ck

頭像
clover
中子星

文章 clover » 週六 21 7月, 2007 00:03

CK 寫: 個新價會令你好後悔點解唔在7月24日前訂貨 8) 8)

給你一個概念:
枝鏡個全國统一售價為人民幣 3,980
鋁箱為 人民幣 300
港幣對人民幣 1: 1.05
加上中國到香港運費

你覺得應該定價多少?

ck
不要唔會~我不是一定要平,我不會理會是不是國內做和價錢,只要我鐘意就會買,我問24號之後得唔得是因為我27號才有$.
因為我不知道只用先給20%,前已經有人pm了我說如何給錢了~所以我明天會過數的了~~
以及你回我的post是上星期的了~~我以開了一個主題問我的問題,同有人答了~~~
http://www.hkastroforum.net/viewtopic.php?t=9585

最後謝謝你的回答~thx

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週六 21 7月, 2007 02:33

splitted topic to:
http://www.hkastroforum.net/viewtopic.php?t=9600

你地離題仲要離到幾時?!?!?!

對支鏡0既主觀意見我唔會話邊個0岩邊個錯, 每個人都有唔同0既 preference, preference 冇分好壞對錯, 有的話就係歧視.
但請各位發文時尊重文章發表人.
試問如果你係發表人, 個個人回覆都不是回答你的問題, 而是拉扯到九萬八千里, 一個係咁, 第二個跟住又係咁, 你有何感覺?

Please stop and return our discussion to the topic. Thank you very much!

頭像
扒飯撈麵
夸克星

文章 扒飯撈麵 » 週六 21 7月, 2007 21:55

的確抵
不過人人買得起就真係見人見志

ann
星際雲

文章 ann » 週日 22 7月, 2007 00:10

Reminder:

The deadline for the Sale ED80 is 24-7-2007.

Only the order confirmed by bank deposit slip, email or fax to
our company, at or before 12 midnight of 24-7-2007 is counted.

Ann

hk008
超新星

文章 hk008 » 週日 22 7月, 2007 01:42

這支鏡要多配些甚麼才能接上Canon EF Mount 單反照相機呢,及這轉接器材要多少錢的,又有甚麼地方要留意,謝謝呢!

頭像
jj12667
中子星

文章 jj12667 » 週日 22 7月, 2007 02:26

jj 贖罪機會到啦,幫Wongsir 貼幅相先;嘻嘻!
附加檔案
T-ring adaptor.jpg
T-ring adaptor.jpg (30.58 KiB) 已瀏覽 13036 次

TONGKW
中子星

文章 TONGKW » 週日 22 7月, 2007 09:13

呢個肥仔講一的唔講一的。
要將數碼單鏡反光機駁上這枝折射鏡(其他都一樣),要加上一條延長管[壹端2英吋外直徑另一端T螺牙(T-Thread= 42mmx0.75mm pitch)],這很多望遠鏡本身有原廠的也可買雜廠或找人做,再旋上一個 T-Ring (Canon 可買 Canon T-Ring 而 Nikon 可買 Nikon T-Ring 等等,這大約港幣壹佰元壹只),之後這就成為壹枝 480mm f/6 遠攝鏡,日間影相應該幾乎無色差?

頭像
jj12667
中子星

文章 jj12667 » 週日 22 7月, 2007 09:41

肥仔怕愈講愈錯又惹起事端,都係留俾版主佢哋们自已講。 :shock:

回覆文章

回到「香港天文儀器」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 4 位訪客