ZWO ZW254 F/4 牛反

代理Maxvision, 英田, QHY CCD 望遠鏡和配件
回覆文章
頭像
Wongsir
壇主
聯繫:

文章 Wongsir » 週三 12 12月, 2012 13:55

jj 前天把牛反砌好上部份和電動調焦器, 今天早上在陽光普照下拍下做記錄.
支架牛反鏡上身連電動調焦重3.5kg, 兩隻手指也可拿得起, 超輕!
高度65.5cm, 約26", 僅比我家電視機高一些, 很的色靚仔. :lol:
調焦座很短小輕巧, 完全是度身定做, 和很匹配電動調焦器, 讚!

Wongsir
附加檔案
DSC09188 a.jpg
DSC09188 a.jpg (145.62 KiB) 已瀏覽 11514 次
DSC09184 a.jpg
DSC09184 a.jpg (269.78 KiB) 已瀏覽 11514 次
DSC09191 a.jpg
DSC09191 a.jpg (89.64 KiB) 已瀏覽 11514 次
DSC09167 b.jpg
DSC09167 b.jpg (240.17 KiB) 已瀏覽 11514 次
DSC09194 a.jpg
DSC09194 a.jpg (237.19 KiB) 已瀏覽 11514 次
DSC09173 a.jpg
DSC09173 a.jpg (284.86 KiB) 已瀏覽 11514 次

anyone
夸克星

文章 anyone » 週三 12 12月, 2012 14:51

真的好靚仔。 :)

頭像
Wongsir
壇主
聯繫:

文章 Wongsir » 週三 12 12月, 2012 15:25

I like this 10" mini truss tubing!

[樂奔]

Wongsir
附加檔案

頭像
noodle
夸克星
聯繫:

文章 noodle » 週三 12 12月, 2012 16:16

anyone 寫:真的好靚仔。 :)
真系好靚仔 :D
呢支"走佬"上山都得喎 [鬼點子]

頭像
Eddy So
夸克星

文章 Eddy So » 週三 12 12月, 2012 18:43

太吸引了! [愛的轟炸]

頭像
opa
夸克星

文章 opa » 週三 12 12月, 2012 20:38

>1000mm 焦長架... 裝埋樓下鏡座層就會高番好多了.....

係呢? 黃 sir 掛嚮牆上面果隻係乜野動物皮黎架???? :shock:

頭像
Wongsir
壇主
聯繫:

文章 Wongsir » 週三 12 12月, 2012 21:42

opa 寫:>1000mm 焦長架... 裝埋樓下鏡座層就會高番好多了.....

係呢? 黃 sir 掛嚮牆上面果隻係乜野動物皮黎架???? :shock:
opa,

袋鼠皮, 1990年購自澳洲.

Wongsir

大黃傻貓GARFIELD
中子星

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週四 13 12月, 2012 01:46

noodle 寫:
要解決點分拆組裝的問題
或者下次上山, 我帶鏡子,你們可測時攝影的效果

頭像
noodle
夸克星
聯繫:

文章 noodle » 週四 13 12月, 2012 06:04

opa 寫:>1000mm 焦長架... 裝埋樓下鏡座層就會高番好多了.....

系喎,得上半身 :D

頭像
noodle
夸克星
聯繫:

文章 noodle » 週四 13 12月, 2012 06:06

大黃傻貓GARFIELD 寫:
noodle 寫:
要解決點分拆組裝的問題
或者下次上山, 我帶鏡子,你們可測時攝影的效果
好主意 [Good Job]

中子星

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週四 13 12月, 2012 14:53

noodle 寫:

系喎,得上半身 :D
個 mirror cell 裝好左,都不過高多 10吋,我今晚上D度高度和呎吋和稱重量的相給大家參考。

頭像
noodle
夸克星
聯繫:

文章 noodle » 週四 13 12月, 2012 16:08

想問問....

副鏡用4粒螺絲調光軸會唔會較難調?

唔該晒 :D

中子星

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週四 13 12月, 2012 16:41

noodle 寫:想問問....

副鏡用4粒螺絲調光軸會唔會較難調?

唔該晒 :D
我未試,我都好奇,因為副鏡正中是粒大螺絲,安裝後個副鏡固定左,得很少虛位,我都R緊頭....

回覆文章

回到「香港天文儀器」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 3 位訪客