JE120 (天文攝影專用赤導儀) 圖片

代理Maxvision, 英田, QHY CCD 望遠鏡和配件
頭像
KingArthur
夸克星

文章 KingArthur » 週一 24 12月, 2007 16:03

universe24 寫:5分鐘曝光可能沒問題,但如果要曝20分鐘,就算wide field都會走。
Don't think it's a normal mount's performance at least requirement.

TONGKW
中子星

文章 TONGKW » 週一 24 12月, 2007 17:20

Gally 寫:好奇一問, 其實佢都係一支mount, 只係改裝成為只for相機攝影用的, 如果係買一支正式的mount加個尾板去裝相機唔係一樣咩? 有需要時仲可以比天文鏡用, 而且佢少左一組零件如果要影相對準時唔會好麻煩咩? 我只係見到有呢d問題提出來問一下 :)
--------------------------------

如果要觀星又攝影兩用我會買套 JE140 赤道儀而唔買 JE120 攝星儀,因為JE140有兩條軸追蹤亦可以做埋攝星儀(可以在鳩尾板上及重錘桿上裝波頭來接駁相機),JE120只有壹條軸追蹤用作攝星儀就好好但如果裝上天文望遠鏡筒用來觀星就唔容易操作。不過JE140 重過JE120。另外JE120 在國內網頁的圖片有另壹款係可以裝上3/8”螺絲普通影相用三脚架(農莊現時果套係用赤道儀三腳架?)。

十十軒
主序星

文章 十十軒 » 週日 06 1月, 2008 23:27

幾時有得賣?

回覆文章

回到「香港天文儀器」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 16 位訪客