香港股票市場中期調整即將展開-17-10-2006-- 2008 熊市出現?

預測和報導金融走勢,包括股票,外匯,黃金,樓市地產...
頭像
SY Lok
夸克星

文章 SY Lok » 週五 22 12月, 2006 21:32

Tony234 寫:小弟持有2628作長線投資,

原因有以下幾點,
...
想不到Tony234 除了寫得一手好文章, 對股票還好有心得, 2628 日日升, 看來 Tony234 也股神的眼光.

頭像
Astrocat
中子星

文章 Astrocat » 週五 22 12月, 2006 21:59

貓姐, 今年會買d乜獎勵自己呀? :P

大家有無聖誕鐘買匯豐呀? 祝大家好運.
希望HSBC唔會變做"Holy [filtered] Banking Corp"啦. :?

Tony234
主序星

文章 Tony234 » 週六 23 12月, 2006 02:03

SY Lok 寫:2628 日日升, 看來 Tony234 也股神的眼光.
大牛市不買跌, 大部份人都是股神, 全世界聚焦中國, 沒有什麼眼光可言。

這裡是天文網頁, 似乎沒有太多人喜歡交流投資經驗。

之前2628的分析, 可能會引至其他人損失, 現作最後的小小補充:

這幾天股價被炒上的原因, 是即將發行A股, 會令H股每股資產值增加。前景是絕佳的, 但現價亦已達到2-3年後的合理價了, 短期波幅將會擴大。昨天(22/12)收市價已是$24.35, 似乎不合理, 但股價永遠也不會合理的!

必須要緊貼注意A股的發行情況, A股上市好像是1月9日(不肯定), 有貨者, 可考慮於上市前一兩天減持部份, 上市即日再減持部份, 其餘留下作長線投資, 回落後待幾分段吸納。

以上只是個人推測, 大市千變萬化, 要隨幾應變, 必須根據自己的承受能力, 準備多種不同應對的策略。

CK
紅巨星

文章 CK » 週六 23 12月, 2006 21:43

有二千多人次溜覽就知大家有與趣,可能不小同好和我一樣不想發言!

我一直認為油價是被炒高,必然大幅回落,不過這星期又回升,估錯??

ck

observer
紅巨星

文章 observer » 週三 27 12月, 2006 12:38

越來越瘋了,看來調整快要來了

observer
紅巨星

文章 observer » 週五 05 1月, 2007 14:20

CK 寫: 我一直認為油價是被炒高,必然大幅回落,不過這星期又回升,估錯??
ck
現在開始回落了, 但不知會落到多少

頭像
Wongsir
壇主
聯繫:

文章 Wongsir » 週五 05 1月, 2007 15:46

Wongsir 寫:
XR250 寫:今日(7-11-2006)已經升過19000點,只用了大約半個月時間,HSI又升了1000點。
嘩.一口氣破19000點,睇來要試二萬才罷休.
到時又要Put多張. :shock:
經濟日報石鏡泉話美國波浪大師預計美股會跌至400點!(現在約萬二),
信不信由你. :roll:

Wongsir
恆括指在11,12月徘徊,聖誕期間發力,以裂口破19400阻力頂,不消4天便到達大眾期望的2萬関口,直達20600左右才調整數百點,我地這批淡友被斬到屍駭遍野,血流成河,嗚嗚嗚... :cry: :cry: :cry:

睇0黎莊家會直剷落18000至19000左右,完成第4浪後,再殺上21000至22000才定完成這20多年的大牛市大5浪上升中的小第5浪.
其後輾轉向下的5浪下跌才是悴慘絕人寰,天昏地暗,日月無光的時刻...

記住淡友同志門在21000左右,有彈藥時put多幾張,翻身在望,下望17000和15000.
Good luck! :D

Wongsir
最後由 Wongsir 於 週一 08 1月, 2007 11:26 編輯,總共編輯了 1 次。

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週五 05 1月, 2007 16:42

Wongsir雖然我無玩期指,但我覺得這個時候唔應該put,除非這2個星期內升過21500點。

由於中國概念暫時沒有改變,所以我覺得2007年全年依然看好,但Q1/2007有好大機會出現調整。
大家可以襯調整出現時,入返少少作中線投資。

另外我覺得08的奧運概念,在2007年內已經睇到晒,而且已經差唔多見頂,唔會再有太多爆發力。原因係基金公司都係睇forecast做事,所以08奧運的效應, 其實在2006已經見到晒,所以這個時候唔好玩果D所謂奧運概念股票。

97回歸到現在差不多10年,我越來越相信,中國好,香港就會更好。

頭像
sn-10
中子星

文章 sn-10 » 週五 05 1月, 2007 21:15

唔少淡友係17000點開始put, 俾好友夾到依家仲有彈藥嘅唔淨返好多....以我所見, 中資銀行股將主導大市....唔夾死晒班淡友不罷休是也....睇嚟唔止一兩台njp咁少.... :shock:

頭像
Wongsir
壇主
聯繫:

文章 Wongsir » 週五 05 1月, 2007 22:35

sn-10 寫:唔少淡友係17000點開始put, 俾好友夾到依家仲有彈藥嘅唔淨返好多....以我所見, 中資銀行股將主導大市....唔夾死晒班淡友不罷休是也....睇嚟唔止一兩台njp咁少.... :shock:
sn-10,

Oh, I have lost a number of njp. :cry: :cry: :cry:

Wongsir

頭像
simonii
白矮星

文章 simonii » 週五 05 1月, 2007 22:43

大陸的水源真係唔睇得少
但係會唔會係農假前計數都好難講
近幾日的波幅大成咁, 睇options 睇到眼火爆

Tony234
主序星

文章 Tony234 » 週一 08 1月, 2007 01:20

大市大成交並程向下,
加上星期五晚2628在美國ADR再插至24.8左右,
港市大波動窄幅爭持向下,
隔夜ADR勁插推底, 似乎大戶在散貨,
情況不妙! 有點像年中的金屬股災 ! :shock:

小弟持有的所有股票.
不想被震走, 不想白白失去盈利,
更不想大趺市時, 電話或網絡煩忙, 不能及時下達指令,
所以已經設立了止賺盤,
止賺價大約是星期五收市價再底2-5%左右,
比重大約是持股量的35%,
餘下的65%, 如情況再向下,
會再減持, 最終只留下30%作長線投資。

希望各位贏多D! :P

CK
紅巨星

文章 CK » 週一 08 1月, 2007 12:15

87 股災!!
97 股災!!

2007 ??

ck

observer
紅巨星

文章 observer » 週五 02 3月, 2007 14:16

今天再看這個主題, 感覺很特別的, 調整確實開始了, 但又不算是股災, 後市大家有甚麼看法?

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週五 02 3月, 2007 14:37

4月要炒業績,3月點都要回,唔係點炒得上?
不過月頭已經跌了千幾點,3月尾期子結算,大家又點睇?

我覺得今個月重有得跌,不過月尾又會抽返上去。

回覆文章

回到「談股說金」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 4 位訪客