膽戰心驚的两日

預測和報導金融走勢,包括股票,外匯,黃金,樓市地產...
頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

膽戰心驚的两日

文章 funoooo » 週二 09 8月, 2011 16:40

這两日股市直插ニ千幾點。真的被他嚇死! :shock:
希望各位兄弟無事。
:oops:

頭像
MANDII
夸克星

文章 MANDII » 週三 10 8月, 2011 09:24

难得好时机呀! 寻日一早拿拿淋攻中人寿,大家记住系2628,一定发!
有阿公阿叔体住无洗惊,要惊4叔惊个我,细细地21个3买入30手,中线投资,30蚊5难,坐定立录,大好时机呀! 买定离手,哈哈!

頭像
MANDII
夸克星

文章 MANDII » 週一 15 8月, 2011 15:29

哈哈! 一早都话见底啦,5够3日衣家最新价已经去度23个半,劲升2个2!
系甘升!仲有排升! 大家记注:2628 !一路发!哈哈哈!!!

頭像
MANDII
夸克星

文章 MANDII » 週三 24 8月, 2011 16:10

哎。。。我顶你个肺真系无洒心情! 今日一跌跌到得番19个几 ,开头蚀左5万蚊倒,衣家收市企系20个3 。呢只野都系麻麻地,长远系可以但我等5倒甘长。大陆A股个边都有消息落去5系好店。香港呢边D大行今日系甘抛售!吓都吓死人我开头以为做咩事甘突然,我估呢间野要去到下半年年尾,分分钟明年呢间野业绩先会比较明朗有好转。出面衣家又立立乱,我本来想等到30蚊,衣家看来时间太长,都系不宜放60几万银系度甘耐,情愿细细地2,3万抄下窝轮仔,抄下波副抄下消息好过。。。。

所以,现计划要改变,衣家系时候要揾个机会粒身,短期内22蚊,23蚊位,差5多执几皮好松人好走人 。。。 我估离紧既倆三个星期内,美国个边都仲会时好时瀤,因此22蚊位23蚊位都仲有机会的。

以上只系属我个人意见,其实我当时5应该甘多口send埋D甘既野。只怪我一时无聊控制5住心情啦,5好意思!如果有人体倒呢张贴既,请大家三思而后行,大家自求多福啦,5好话我只报喜不报忧。

頭像
MANDII
夸克星

文章 MANDII » 週二 30 8月, 2011 11:20

哎。。。衣家19个1,每况越下。。。
体怕个势并不乐观,走又走5粒。跌洒眼镜呢铺真系,保险业下半年真系5系几店,再加上内地又加息又剩 ,紧缩政策仲会持续,起码都要去到明年。 衣家为有短期内等上次不利业绩消息淡化,体下有母人敢入。如果去5倒22蚊位,甘就只能局住窄死蟹了,就只能放长双眼由它啦。。。长远我又5担心,始终我21蚊位系‘令位’来的,只系时间既问题。

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週二 30 8月, 2011 11:59

你有無睇過2628最新的業績報告?祝君好運

頭像
MANDII
夸克星

文章 MANDII » 週二 30 8月, 2011 12:11

XR250 寫:你有無睇過2628最新的業績報告?祝君好運
请问你有体过吗?可5可以比我体下?我母体到咩野业绩报告。

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週二 30 8月, 2011 12:44

頭像
MANDII
夸克星

文章 MANDII » 週二 30 8月, 2011 14:20

5该洒我系你个联交所网页度揾倒,呢度都贴出离大家参考啦。
23日公布既,就系呢个报告搞到损手烂脚 。

http://static.sse.com.cn/cs/zhs/scfw/gg ... 11_zzy.pdf

40页纸都未必看得明,初步望落去系属大围经济5好导致间野投资不理想,属大围因素影响多,点都好啦,再体多一段时间体吓点先算。

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週二 30 8月, 2011 15:39

MANDII 寫:5该洒我系你个联交所网页度揾倒,呢度都贴出离大家参考啦。
23日公布既,就系呢个报告搞到损手烂脚 。

http://static.sse.com.cn/cs/zhs/scfw/gg ... 11_zzy.pdf

40页纸都未必看得明,初步望落去系属大围经济5好导致间野投资不理想,属大围因素影响多,点都好啦,再体多一段时间体吓点先算。
唔係,你講果D係現在所有公司都面對的問題,並不是2628獨有的問題。

頭像
MANDII
夸克星

文章 MANDII » 週二 30 8月, 2011 16:13

你指國壽独有既问题,系米呢类新闻呢 ? 呢D消息往往系出左事之后先send 出来。我衣家虽然都系搏反弹走人,之但系我系无可奈何,衣家知道太迟了,23号前知道就好。

---------------------------------------------------------------
姚浩然: 國壽(2628.HK)不宜摶反彈
8月 24日 星期三 11:39 更新    

國壽(2628.HK)中 期純利倒退28%,股價挫逾一成。時富資產管理聯席董事姚浩然表示,國壽不單盈利倒退,償付能力亦較預期差,在市況欠佳情況下,預計投資者將沽售換馬,短 期內不宜摶反彈。保險股較看好財險<02328.HK>及平保<02601.HK>。

阿思達克財經新聞

---------------------------------------------------------------

頭像
HIMS1526
紅巨星

文章 HIMS1526 » 週二 30 8月, 2011 16:34

通常業績公布前都會有波幅 當然公布後不理想既話, 投資者對該公司冇信心啦!

頭像
MANDII
夸克星

文章 MANDII » 週二 30 8月, 2011 16:51

业绩公报5好,当然5系好事。投资者会无信心。但影响系5系铁得甘利害,都要体程度去度边。
今次國壽系好明显大倒退,百份之30系不得了呀!呢样我真系事前不知道,亦估5到会甘差。甘大件事发生,再加上D新闻系甘吹,大行又系甘吹5店,好自然就吓走洒D人。
不过,我觉得呢D都系短期内既事,始终呢只野都系有番甘上下斤两的。而且买得呢只野既人,都系放5小本的,走个D通常都系玩短线个批人。dump 本个批人,5会甘轻易话走就走,蚀钱走既人5多的。

頭像
MANDII
夸克星

文章 MANDII » 週二 30 8月, 2011 17:49

其实呢D时候,纷纷忧忧,知D又5知D,抄窝轮最好。落倆三万蚊本每日都几千上落,都不知几过引,又5伤身,10万8万抄几转就有啦!洗好似衣家甘。只怪开头叉错脚,又来得太突然,毫无事前准备功夫。 衣家只系想早日可以罗翻D本,又无咩心情玩窝轮了,我5钟意张D钱摆系街外既感觉,出面又甘乱。今次会系我有史以来最后一次玩正股 !以后都5抄正股!甘样dump本磨时间真系一D意思都母!

頭像
MANDII
夸克星

文章 MANDII » 週三 31 8月, 2011 17:04

YAHOO 查詢股價:
国壽2628 網友短評

Lam Mandii :2011-08-31 12:52 PM
明年2月份,22 蚊上5上倒 ? 我23号前入左30手。

blueblue :2011-08-31 12:54 PM
沽吾沽好呢﹐請教路﹐﹗﹗

Lam Mandii :2011-08-31 12:58 PM
你入左几多呀??多既紧系等啦,等到花开富贵时,哈哈!我衣家都一定5肯放

gary :2011-08-31 1:12 PM
頂,諗住升左兩日有機啦,咪係19.30買左d,點知一入完即跌,我諗都要輸少當贏,放左佢算吧啦!

Lam Mandii :2011-08-31 2:42 PM
国壽已企硬19蚊 !! 不会再跌穿19蚊啦!!

sony :2011-08-31 3:23 PM
希望la....

gary :2011-08-31 4:07 PM
真係嚮19蚊樓下頂住,好厲害喎你! 你有幾多貨?會睇到幾錢放?

沉睡中的巨人【勁沽天下】 :2011-08-31 4:19 PM
國壽果然死唔斷氣!

sony :2011-08-31 4:20 PM
Lam Mandii講左la....係下面.....30手

雅典娜:2011-08-31 4:56 PM
七七...午安!!希望加力追追追.......

回覆文章

回到「談股說金」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 3 位訪客