改裝Vixen Porta Mount

自製天文儀器 望遠鏡腳架 赤道儀 杜蘇式<br> 開放式衍架式 鏡筒 望遠鏡配件 主鏡座 副鏡座
頭像
kwong
紅巨星

文章 kwong » 週六 03 10月, 2015 23:02

tatkongau 寫:
kwong 寫:
ham 寫:很好! [Good Job] [Good Job] ,那套啤呤在舖頭易找嗎?
本來無part number,都幾難搵,但去左"新界啤呤廠"幾好,個老細開左好多啤呤我試,最後仲要用多一日時間幫我揾到最fit內徑和厚度,今時今日呢種服務態度真係直得一讚!

INA GS8 1206 2件
INA AXK 3552 1件
NTB ST 36-33-1.8 1件
呢set 係一邊軸的,兩邊換晒要2套!
請教NTB ST 36-33-18是什麽零件編号?
為什麽要多用個膠圈
是軸承厚度不夠?

頭像
tatkongau
白矮星

文章 tatkongau » 週六 03 10月, 2015 23:38

kwong 寫:
kwong 寫:
ham 寫:很好! [Good Job] [Good Job] ,那套啤呤在舖頭易找嗎?
本來無part number,都幾難搵,但去左"新界啤呤廠"幾好,個老細開左好多啤呤我試,最後仲要用多一日時間幫我揾到最fit內徑和厚度,今時今日呢種服務態度真係直得一讚!

INA GS8 1206 2件
INA AXK 3552 1件
NTB ST 36-33-1.8 1件
呢set 係一邊軸的,兩邊換晒要2套!
請教NTB ST 36-33-18是什麽零件編号?
為什麽要多用個膠圈
是軸承厚度不夠?
平面軸承與中軸有1mm的虛位,所以要加膠圏作填充物。
附加檔案

mslaw
星際雲

文章 mslaw » 週四 08 10月, 2015 19:17

蝸齒下面是否也有needle bearing,一同減少平面摩擦力呢?
謝謝解答。
MS Law

頭像
tatkongau
白矮星

文章 tatkongau » 週四 08 10月, 2015 20:34

mslaw 寫:蝸齒下面是否也有needle bearing,一同減少平面摩擦力呢?
謝謝解答。
MS Law
好建議,可以試試!

回覆文章

回到「自製天文儀器 diy Astro Equipment」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 2 位訪客