Electric Focuser

自製天文儀器 望遠鏡腳架 赤道儀 杜蘇式<br> 開放式衍架式 鏡筒 望遠鏡配件 主鏡座 副鏡座
頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

文章 funoooo » 週二 31 8月, 2010 17:29

noodle 寫:
funoooo 寫:
noodle 寫:
funoooo 寫:noodle, 你毒死人咩! [萬年奸臣]
毒下你先....
optec 2" TCF-s 有無興趣呀?
你講真,定講假!
什麼價錢? [冷汗直流] [交出來]
宜家OPT賣緊 $829
你有興趣就[推眼鏡] $4678.9 啦
有兩個高橋同一個SCT adaptor ,兩條溫度感應器 [笑裡藏刀] [笑裡藏刀]
好毒! [冷汗直流]

頭像
anthony168
紅巨星

文章 anthony168 » 週二 31 8月, 2010 17:32

Eddy,
有無興趣條extender?一齊訂!?

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

Re: Electric Focuser

文章 funoooo » 週二 31 8月, 2010 17:36

anthony168 寫:
Eddy So 寫:
anthony168 寫:想請教
每當調較(高倍下)對焦,目鏡影像會左右移動!
本想買個原廠meade的Electric Focuser,但見網上評論甚差!
請問有甚麼方法解決呢?或可DIY Electric Focuser嗎?
Meade ETX125原廠的Electric Focuser評論不好嗎?聽說好像還可以的,我還打算買一個… [jolin]
http://www.cloudynights.com/ubbthreads/ ... o/all/vc/1
http://cgi.ebay.com/ExtendFlex-Focuser- ... 35abd1f98d
唔知喱個可唔可以改善此問題?
應該有改善。主要問手震而導至影像左右移動,加了佢會好很多。

roh
紅巨星

文章 roh » 週二 31 8月, 2010 17:36

funoooo 寫:
好毒! [冷汗直流]
有毒o既出前一丁麵, 我又差D食多碗. [吐血2]

頭像
noodle
夸克星
聯繫:

文章 noodle » 週二 31 8月, 2010 17:39

roh 寫:
funoooo 寫:
好毒! [冷汗直流]
有毒o既出前一丁麵, 我又差D食多碗. [吐血2]
越食越和味就真 [爽] [爽]

頭像
anthony168
紅巨星

文章 anthony168 » 週二 31 8月, 2010 17:42

Noodle 兄:
你以上介紹的合Meade 125AT用嗎?謝謝!

頭像
noodle
夸克星
聯繫:

文章 noodle » 週二 31 8月, 2010 17:46

anthony168 寫:
Noodle 兄:
你以上介紹的合Meade 125AT用嗎?謝謝!
你可以參考佢地網頁,睇下合唔合用。
如果你唔系高倍拍行星,唔系咁需要用focuser :D

頭像
Eddy So
夸克星

文章 Eddy So » 週二 31 8月, 2010 18:40

anthony168 寫:Eddy,
有無興趣條extender?一齊訂!?
OK! No problem! Please PM me you bank account number and tell me how much in HK$.

頭像
anthony168
紅巨星

文章 anthony168 » 週二 31 8月, 2010 22:45

No hurry, first I'll ask if has stock and tell you the exact amount before bid!

BTW, have a look of this review "FelixFocus"
http://www.weasner.com/etx/misc.html

回覆文章

回到「自製天文儀器 diy Astro Equipment」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 22 位訪客