又有新搞作.....今次為TP-1 DIY對極鏡座架!

自製天文儀器 望遠鏡腳架 赤道儀 杜蘇式<br> 開放式衍架式 鏡筒 望遠鏡配件 主鏡座 副鏡座
頭像
wtyu21
夸克星

又有新搞作.....今次為TP-1 DIY對極鏡座架!

文章 wtyu21 » 週四 19 8月, 2010 21:36

先不開估,大家猜一下我想為TP-1做D咩?材料如下..... [微笑]
附加檔案
最後由 wtyu21 於 週五 20 8月, 2010 07:26 編輯,總共編輯了 1 次。

頭像
tommy128268
主序星

文章 tommy128268 » 週四 19 8月, 2010 21:39

會唔會系導星儀?

頭像
Eddy So
夸克星

文章 Eddy So » 週四 19 8月, 2010 21:44

微調極軸激光指星筆?

頭像
opa
夸克星

文章 opa » 週四 19 8月, 2010 21:54

係就死咯....到時個天成日有幾條 laser beam 成日對 pole....
其他人唔使影北面附近咯.....

頭像
tommy128268
主序星

文章 tommy128268 » 週四 19 8月, 2010 22:04

opa 寫:係就死咯....到時個天成日有幾條 laser beam 成日對 pole....
其他人唔使影北面附近咯.....

影LASER 都幾好呀....HAHAHA [爽] [爽] [爽] [爽]

頭像
PeterPeter
夸克星

文章 PeterPeter » 週五 20 8月, 2010 01:27

相信用極望鏡對極,會比用LASER更為準確喔.
LASER用於人手指星/深空目標會較可取(當然使用時要留心大家的安全啦).

頭像
simonii
白矮星

文章 simonii » 週五 20 8月, 2010 01:43

d laser 太平. 而家人手一支咁. 最緊要大家知laser 的方便時, 亦要小心使用, 安裝要穩固. 出問題時後果極嚴重.
我就算有laser, 平日都係人手指星.
香港d 天氣, 唔會多星到要用laser 先話到比人知邊粒打粒.

頭像
wtyu21
夸克星

文章 wtyu21 » 週五 20 8月, 2010 02:06

PeterPeter 寫:相信用極望鏡對極,會比用LASER更為準確喔.
LASER用於人手指星/深空目標會較可取(當然使用時要留心大家的安全啦).
暫時無極軸鏡之下,指星筆成為唯一可以為TP-1粗略對極軸方法!自律既人都會懂得如何使用指星筆....跟TP-1來既 “飲管” 對極軸誤差比較大!

頭像
wtyu21
夸克星

文章 wtyu21 » 週五 20 8月, 2010 07:51

既然大家都估計到我DIY既係有關Laser筆安裝附件,咁我就開估啦,今次我要整既係 “對極軸鏡座架”,一物二用,安裝Laser指星筆或瞄準用廉價紅點鏡。

材料非常便宜,不過十幾蚊:
a)3mm角侶碎料一呎 6大元
b)不鏽鋼3吋角鐵一個 3~5元
c)螺絲+絲母適量一打 2~4元(連接極軸鏡3mm角侶支架和不鏽鋼角鐵用,用強力混合膠亦可)

工具現成有:
Jigsaw手工鋸、電鑽仔、六角匙、小虎鉗、手工剉 、沙紙以及混合膠水.....
附加檔案
先對好要連接既極軸鏡3mm角侶支架以及不鏽鋼角鐵,對位計算尺寸.....
幫修邊整理微細修繕極軸鏡3mm角侶支架
手工鋸更快節鋸出初型.....
在角侶上先鑽洞方便手工鋸更快節鋸出初型
先用TP-1飲管極軸管來參閱尺寸....準備開工

頭像
wtyu21
夸克星

文章 wtyu21 » 週五 20 8月, 2010 07:58

再上:製作過程.....
附加檔案
極軸鏡3mm角侶支架先裝上我的平價紅點鏡,完成圖,外型亦不俗!
原本關生跟來既 “飲管對軸管”,看上去過於簡單!
極軸鏡3mm角侶支架緊貼住TP-1背後樣子!
TP-1極軸鏡3mm角侶支架鑽孔以及耷牙....

頭像
jj12667
中子星

文章 jj12667 » 週五 20 8月, 2010 09:21

就快有極軸鏡裝嫁la,等多陣潻啦!

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週五 20 8月, 2010 09:40

使用極軸鏡之前, 先要調好極軸鏡:
http://www.hkastroforum.net/viewtopic.php?t=13081

頭像
shan
白矮星

文章 shan » 週五 20 8月, 2010 09:49

Wah!! 寫:使用極軸鏡之前, 先要調好極軸鏡:
http://www.hkastroforum.net/viewtopic.php?t=13081
賣廣告前都要睇下用家岩唔岩用啦 :wink: , TP-1又唔係赤道儀, 唔會有極軸鏡與赤道儀軸向不同既問題....我都唔sure, Wah!!!師兄請解答

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週五 20 8月, 2010 10:05

shan 寫:
Wah!! 寫:使用極軸鏡之前, 先要調好極軸鏡:
賣廣告前都要睇下用家岩唔岩用啦 :wink: , TP-1又唔係赤道儀, 唔會有極軸鏡與赤道儀軸向不同既問題....我都唔sure, Wah!!!師兄請解答
Of course!
任何類型帶極軸鏡的赤道儀都適用, 亦不能不做這一步! :wink: :wink:

若未能做到180度的旋轉, 亦可以做90度, 60度等特別角度的旋轉, 找到極軸的真實指向.

anyone
夸克星

文章 anyone » 週五 20 8月, 2010 10:47

johny , 等你的測試報告。 :D

回覆文章

回到「自製天文儀器 diy Astro Equipment」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 19 位訪客