攪錯正負極是否一定會燒機?

自製天文儀器 望遠鏡腳架 赤道儀 杜蘇式<br> 開放式衍架式 鏡筒 望遠鏡配件 主鏡座 副鏡座
回覆文章
頭像
PeterPeter
夸克星

攪錯正負極是否一定會燒機?

文章 PeterPeter » 週三 14 4月, 2010 11:16

由於買回來的鋰電池電線接頭規格(如圖示)是不配合相機和赤道儀的,要改裝後方能使用.

請問如果鋰電池正負極的接線於改裝接頭時攪錯咗的話, 是否一定會燒機?
問題(1) 把錯誤的7.4V正負極接上相機(工作電壓7.4V)的話,會發生甚麼事呢? 相機本身會唔會有保護電路的設計可避免燒機?
問題(2) 把錯誤的11.1V正負極接上赤道儀(工作電壓12V)的話,會發生甚麼事呢? 赤道儀本身會唔會有保護電路的設計可避免燒機?
問題(3) 把7.4V接上赤道儀(工作電壓6V)的話,高出1.4V,會唔會有問題?
附加檔案
複製 -DSC08067.JPG
複製 -DSC08067.JPG (30.65 KiB) 已瀏覽 9997 次
最後由 PeterPeter 於 週三 14 4月, 2010 14:31 編輯,總共編輯了 1 次。

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週三 14 4月, 2010 11:18

若電器沒有保護的電路, 接反正負極是有燒毁的風險的!
種種電器都有不同設計, 預防勝於治療, 先弄清楚電器的特性再接駁才是正路.

頭像
PeterPeter
夸克星

文章 PeterPeter » 週三 14 4月, 2010 11:47

Wah!! 寫:若電器沒有保護的電路, 接反正負極是有燒毁的風險的!
種種電器都有不同設計, 預防勝於治療, 先弄清楚電器的特性再接駁才是正路.
咁有冇人知GP2 photoguider, TGSP2 和 Canon 40D是有沒有保護電路的呢? :roll:

頭像
bingsze
夸克星

文章 bingsze » 週三 14 4月, 2010 12:07

這個問題可以問下出前一丁,佢好有經驗! :D

LT
夸克星
聯繫:

文章 LT » 週三 14 4月, 2010 12:15

For Vixen electronic products, MUST take extreme care on connecting external power supply/source to their electronic control devices in correct polarity. Otherwise, you will result in FATAL demage to the electronics!

A serious reminder to all Vixen users.

LT

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週三 14 4月, 2010 12:17

PeterPeter 寫:咁有冇人知GP2 photoguider, TGSP2 和 Canon 40D是有沒有保護電路的呢? :roll:
不如你先從原裝電池/電源查清正負極, 然後再按相應的供電電壓正確供電啦!
鴨記幾十蚊可以買到萬用錶量度.

頭像
鄧登凳
夸克星

Re: 攪錯正負極是否一定會燒機?

文章 鄧登凳 » 週三 14 4月, 2010 12:26

PeterPeter 寫:由問題(3) 把7.4V接上赤道儀(工作電壓6V)的話,高出1.5V,會唔會有問題?
會有機會損害電子元件或馬達的 :x

弄個zener diode voltage regulator吧。

syyuen168
夸克星

文章 syyuen168 » 週三 14 4月, 2010 21:27

peterpeter, 你千其唔好接錯極. 一定會燒的. 我就是个好例子 [吐血1] [吐血2]

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週三 14 4月, 2010 21:32

沒得試
我燒過一次

頭像
jj12667
中子星

文章 jj12667 » 週三 14 4月, 2010 22:08

1] 同 2]会上天堂
3] 若系指gpp手控好难讲,7.4锂电充好系8.4v,一般6v手控有可能都会上埋天堂

若你借个新玩具我试下,我可以同你搞定D问题,可能连新玩具问题都有计未定;呵呵!

syyuen168
夸克星

文章 syyuen168 » 週三 14 4月, 2010 22:37

我燒過兩次. 肯定係破紀錄!! 前沒古人, 希望後沒來者 [吐血1] [吐血2]

頭像
PeterPeter
夸克星

文章 PeterPeter » 週四 15 4月, 2010 23:12

估唔到Tarepanda和syyuen168都有攪DIY :)
原來咁易燒機, 真係要加倍小心.

jj12667兄,我原本打算把7.4V的鋰電接上TGSP2(工作電壓6V)的,以為可以帶少一種電池和差電器出門.
這件野已用多年,絕對不是新玩具. 若你有興趣研究的話,求之不得啦.
但鄧登凳講,要弄個zener diode voltage regulator回來,結果又是多咗一件野.

頭像
DTS-ES
中子星
聯繫:

文章 DTS-ES » 週五 16 4月, 2010 09:51

PeterPeter 寫:估唔到Tarepanda和syyuen168都有攪DIY :)
原來咁易燒機, 真係要加倍小心.

jj12667兄,我原本打算把7.4V的鋰電接上TGSP2(工作電壓6V)的,以為可以帶少一種電池和差電器出門.
這件野已用多年,絕對不是新玩具. 若你有興趣研究的話,求之不得啦.
但鄧登凳講,要弄個zener diode voltage regulator回來,結果又是多咗一件野.
要用卡表去測出原裝火牛線正極和負極位置
但工作電壓大過6v都有燒毀可能

回覆文章

回到「自製天文儀器 diy Astro Equipment」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 10 位訪客