DIY 太陽濾鏡

自製天文儀器 望遠鏡腳架 赤道儀 杜蘇式<br> 開放式衍架式 鏡筒 望遠鏡配件 主鏡座 副鏡座
頭像
johncamposhk
白矮星

文章 johncamposhk » 週六 13 6月, 2009 00:38

咁62轉77其實用來做咩架

頭像
simonii
白矮星

文章 simonii » 週六 13 6月, 2009 01:43

johncamposhk 寫:咁62轉77其實用來做咩架
我估係用來fit 返支小白, 唔同ge 鏡會有唔同ge filter size
揀返arm 用的就可以了
不過拆的速度是要改善, 拆螺紋太花時間了

頭像
cometboy
白矮星

Re: DIY 太陽濾鏡

文章 cometboy » 週六 13 6月, 2009 10:18

anyone 寫:為了今年七月二十二日的日全蝕,我 DIY 了兩塊太陽濾鏡, 分別用於canon 70-200mm F4.0L 和24-105 F4.0L 兩枝鏡頭上. 材料如下:
1) Baader 5.0 濾膜一塊 20X30mm $140 ( 最少可做六塊濾鏡 )
2) 67 轉 72 mm filter adaptor 一個 $ 15 ( 鴨記有賣 )
3) 77 轉 82 mm filter adaptor 一個 $ 15 ( 鴨記有賣 )
4) 厚黑咭紙前成兩個圓圈,外徑分別等於 adaptor 的內徑 $5
5)快乾混合膠一套 $25

完全後平均每個成本約 $45 , 平靚正!
請問"Baader 5.0 濾膜"在哪裡買?

頭像
David
中子星
聯繫:

Re: DIY 太陽濾鏡

文章 David » 週六 13 6月, 2009 10:23

cometboy 寫: 請問"Baader 5.0 濾膜"在哪裡買?
http://www.tan14.com/gears.htm

anyone
夸克星

文章 anyone » 週六 13 6月, 2009 10:32

simonii 寫:
johncamposhk 寫:咁62轉77其實用來做咩架
我估係用來fit 返支小白, 唔同ge 鏡會有唔同ge filter size
揀返arm 用的就可以了
不過拆的速度是要改善, 拆螺紋太花時間了
昨晚試驗幾次快速除下太陽濾鏡,平均需時5-6秒,我覺得可接受。 :)

頭像
扒飯撈麵
夸克星

文章 扒飯撈麵 » 週日 14 6月, 2009 10:23

唔用filter ring可以用lens cap

m45chan
原恆星

文章 m45chan » 週三 01 7月, 2009 12:00

同埋拆螺絲紋如果係鏡頭會唔會好易影響到focus~~
我諗緊如果用card 紙整個盒仔套上支鏡~~
個蓋就係個filter~~只要扲開個蓋可以remove 左個filter~~

頭像
哈雷
紅巨星

文章 哈雷 » 週四 02 7月, 2009 18:13

你这样做好是好,但不适合日全食使用,因为取下的时间相对比较长,还是盖子的方式比价好,在食甚的瞬间时间非常宝贵,到时担心这个会影响这个关键的时刻。

頭像
Passerby-B
中子星

文章 Passerby-B » 週四 02 7月, 2009 19:17

anyone 寫:已第一時間放入左防潮箱保存 , 謝謝提點!
我想問吓放三、兩個星期,會唔會氧化架 :oops: :idea:

anyone
夸克星

文章 anyone » 週四 02 7月, 2009 21:26

Passerby-B 寫:
anyone 寫:已第一時間放入左防潮箱保存 , 謝謝提點!
我想問吓放三、兩個星期,會唔會氧化架 :oops: :idea:
唔會.

頭像
KingArthur
夸克星

文章 KingArthur » 週五 03 7月, 2009 02:48

anyone 寫:
昨晚試驗幾次快速除下太陽濾鏡,平均需時5-6秒,我覺得可接受。 :)
At this speed you will lost the second and third contact.

頭像
johncamposhk
白矮星

文章 johncamposhk » 週六 11 7月, 2009 22:35

我個支係40D
應該係買幾多轉幾多? 62--77?

bwflcsas
超新星

我都係用紙自己整巴德膜濾鏡~

文章 bwflcsas » 週二 14 7月, 2009 01:15

David 寫:
opa 寫:
xiaoer 寫:好靚仔~~~
不過諗緊要擰黎擰去,在全食的瞬間咁兵荒馬亂之際,我怕有意外,
所以我今年都係會用返舊年的方法,用卡紙整個圈, then用膠紙貼上去,方便快捷。
醒目!! 塊 filter 係用黎定位用, 一定要除得快..
如果平日用就 ok.
I also agree that it is very important to be able to remove and put on the filter very very quickly (less than 1 second!).

I made something like the photos below with 卡紙 and you can see how easy it was to repeatedly put on and remove it by watching this video of me taken last year (I was the one with Manning plastic bag):

http://www.youtube.com/watch?v=c6T0xCEb ... re=related
friend 呀~我都係用紙自己整巴德膜濾鏡~貪佢方便~不過我係用係望遠鏡上~
附加檔案

HenryW
超新星

文章 HenryW » 週二 14 7月, 2009 12:47

大家好! 我第一次玩日蝕攝影, 所以想問下, 按快門時要不要除去濾鏡呢?
如果在按快門時不用濾鏡, 那我是用5D MK2可以用LIVE VIEW 咁可以不在觀景器內看個影像, 這方法還是否要用濾鏡呢?

謝謝解答我的疑問

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週二 14 7月, 2009 12:49

只要不是全食的時段, 任何時間觀測/拍攝太陽都需要用濾鏡!!!

回覆文章

回到「自製天文儀器 diy Astro Equipment」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 9 位訪客