spybot search & destroy

電腦.電子手帳PDA.iphone.ipod
回覆文章
頭像
Nosneb
夸克星

spybot search & destroy

文章 Nosneb » 週四 21 12月, 2006 23:39

大家遇過電腦染上spyware/adware, 但antivirus軟件只能detect, 又不能將之清除的煩惱嗎?

Spybot Search & Destroy 能有效將spy/adware清除, 且有immunize功能, 可以話得係自標自本. 最重要就係呢個係freeware, 當然如果你覺得唔好意思都可以make donation俾作者既 :lol: :lol: :lol:

www.spybot.com

小提示, 所有軟件也有可能影響你的電腦運作, 下載及安裝前請先了解作業系統的兼容性

CK
紅巨星

文章 CK » 週日 24 12月, 2006 14:08

終於殺左兩隻Trojan,唔該Nosneb,我都donate左小小,支持原創!

ck

頭像
Nosneb
夸克星

文章 Nosneb » 週三 27 12月, 2006 16:41

CK 寫:終於殺左兩隻Trojan,唔該Nosneb,我都donate左小小,支持原創!

ck
:lol: 恭喜恭喜

反而我自己遇到update的問題, 在家進行update時, 都有會有 "bad checksum" 的message, 當然新的update係download唔到, 但我在公司用的pc又冇呢個問題.
但係今日帶左部notebook番公司, 打算isolate個問題, 卻又遇上internet癱瘓. . .

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週三 27 12月, 2006 17:09

我公司部腦上個禮拜都中左毒.
隻毒會自我複製病毒檔, 散在不同的 system folder, 又會在 registry 做手腳.
最終搞左我日幾兩日先清理晒. :x

頭像
Nosneb
夸克星

文章 Nosneb » 週三 27 12月, 2006 17:17

豆豸苗 寫:我公司部腦上個禮拜都中左毒.
隻毒會自我複製病毒檔, 散在不同的 system folder, 又會在 registry 做手腳.
最終搞左我日幾兩日先清理晒. :x
勁!! :o 請問你係人肉清除, 定係借助其他工具呢?

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週三 27 12月, 2006 18:05

Nosneb 寫:請問你係人肉清除, 定係借助其他工具呢?
人肉機械乜都試過. :lol: :lol: :lol:

本來我係用 antivirus... 點知佢扮 system file 行緊唔俾我洗.
再來我試下用 Ad-aware. 佢幫我清左0的 registry. 好似得左啦.
點知第日再 boot 機又番生. =.=||| 一頭煙.....

於是我搵網搵左半日搵到佢0既資料, 發覺只要清唔晒隻毒, 連 double click 開 file / 開 ie 都會引發隻毒再番生!!! (真係死唔斷氣 o_O)
好多網都建議重新裝過部機. 但係我部機如果要重裝, 實在太多野要 backup. 所以冇辦法, 唯有手動.....

總之最後清晒0羅. 都唔知邊樹惹返來的... T.T

回覆文章

回到「電腦資訊科技 Information Technology」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 2 位訪客