cable modem問題

電腦.電子手帳PDA.iphone.ipod
頭像
Nosneb
夸克星

文章 Nosneb » 週一 20 11月, 2006 23:28

XR250 寫:其實我已經放棄再試,返正合約只餘下2個月。

不過今日睇多次個ipconfig /all,竟然見到DHCP派了3個default gateway比我,請問這是否正常? icable CS的電話又暫時未能打通。有無人知這是否正常?會唔會係這個原因,令我的router用唔到?
以我的wireless router及我部腦的setting為例, default gateway應該係 router 本身的 ip address 通常只得一個. 即如我login入router的 ip.
還有, 如你不曾刻意更改話, 通常router factory default 的 subnet mask 係 255.255.255.0

請問你有看過你的wireless adaptor內, internat protocal(TCP/IP)的內容嗎? 如冇特定要求, 內容內有一欄 "自動取得ip位置" 應該被選取.

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週一 20 11月, 2006 23:34

我講得唔清楚,上面個screen shot係我用notebook/PC直駁cable modem的結果。那3個default gateway係i-cable派比我的,中間無經任何router。

唔知係唔係一次過派了3個default gateway比我,所以攪到我的router食唔到 DHCP的資料。

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週一 20 11月, 2006 23:35

係唔係講緊DHCP?
或者可以disable個DHCP, 人手輸入個IP 睇下得唔得? :roll: :roll: :roll:

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週一 20 11月, 2006 23:41

Wah!! 寫:係唔係講緊DHCP?
或者可以disable個DHCP, 人手輸入個IP 睇下得唔得? :roll: :roll: :roll:
這一"蕉",我第一日已經試過,結果都係唔得。

剛剛再試多次,都係一樣。

頭像
Nosneb
夸克星

文章 Nosneb » 週一 20 11月, 2006 23:42

你的adaptor內, 這欄是留空的嗎?
附加檔案

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週一 20 11月, 2006 23:47

係呀,成個screen同你一樣。
果3個default gateway的IP係i-cable派比我的,唔係我自己打入去的。

頭像
Nosneb
夸克星

文章 Nosneb » 週一 20 11月, 2006 23:58

XR250 寫:係呀,成個screen同你一樣。
果3個default gateway的IP係i-cable派比我的,唔係我自己打入去的。
oh no~~ 很糟糕~~ 當router駁modem時, router的wan可以取得同樣的setting嗎?

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週二 21 11月, 2006 00:02

Oh no~~最糟糕的是,router什麼也取不到(ip, subnet mask, default gateway, DNS....)

算啦,我都係要宣布死亡時間啦。

頭像
Nosneb
夸克星

文章 Nosneb » 週二 21 11月, 2006 00:17

XR250 寫:Oh no~~最糟糕的是,router什麼也取不到(ip, subnet mask, default gateway, DNS....)

算啦,我都係要宣布死亡時間啦。
且慢呀師主, 應該仲有得救喎, router的wan type係dynamic ip嗎? (問到冇得再問了)

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週三 29 11月, 2006 00:33

我決定唔比機會icable,合約未完,都要轉台!

今晚已經裝了BB100,所有問題都解決了。雖然好貴,但真係好快! :lol: :lol: :lol: :lol:

頭像
Nosneb
夸克星

文章 Nosneb » 週三 29 11月, 2006 00:54

咦咪即係同我同台? 不過我只係用20MB, 但係都好足喇!

頭像
clover
中子星

文章 clover » 週三 29 11月, 2006 21:12

XR250 寫:我決定唔比機會icable,合約未完,都要轉台!

今晚已經裝了BB100,所有問題都解決了。雖然好貴,但真係好快! :lol: :lol: :lol: :lol:
E~~7我都係用bb100喎~~ :lol:
有冇上佢個論壇呀?e家佢d服務好過以前好多~~ :lol:

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週三 29 11月, 2006 21:17

有呀,而且見到你問router的事。

剛剛試過download HKBN果幾套電影,真係去到8.5mb/sec,快到我以為眼花。 :)
最後由 XR250 於 週三 29 11月, 2006 21:20 編輯,總共編輯了 1 次。

頭像
clover
中子星

文章 clover » 週三 29 11月, 2006 21:18

哈哈~~ :lol:

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週三 29 11月, 2006 23:37

Clover你用bb100,記得要set MTU,如果唔係會post唔到相片。我都剛剛先記得set返。

http://www.hkastroforum.net/bbs/viewtop ... hlight=mtu

回覆文章

回到「電腦資訊科技 Information Technology」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 1 位訪客