cable modem問題

電腦.電子手帳PDA.iphone.ipod
頭像
XR250
夸克星

cable modem問題

文章 XR250 » 週四 16 11月, 2006 23:13

我一直用開i-cable經wireless router上網。話說昨日,i-cable上來換了個有IP phone的cable modem,之後我個router一直取唔到IP。不過我部notebook或PC直插cable modem就取到IP。

我已經試過reboot晒所有modem及router, 在PC上release及renew了IP,mac address都copy了去router。但一接上router後,cable modem就派唔到IP比router。打過上cable的CS,佢都係教我做類似的事, 不過都係唔得。最奇係唔經router就上網。

有無人遇過我的情況?

頭像
Nosneb
夸克星

文章 Nosneb » 週四 16 11月, 2006 23:40

有冇有試過將連接新cable modem 至 wireless router 的 straight LAN cable換上 cross cable 試試?
因為有d router或modem0既wan port的pin assignment可能都係以pin1,2作為Tx而 pin3,6作為Rx (或反之).
如果兩件device的pin assignment都係一樣的或就有可能唔work呢. 不過有d device的lan port會自動resolve如3com的lan card.

如果都唔得就可能係router的setting呢. :o

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週四 16 11月, 2006 23:48

真係無諗過會係cross cable的問題喎,不過notebook接modem時,係用條straight的LAN線,而且又成功上網。

anyway明天返公司借條返來試下先。

頭像
Nosneb
夸克星

文章 Nosneb » 週五 17 11月, 2006 00:08

如果你心急想試及屋企有條spare straight cable, 可以試下犧牲左佢. 將佢剪開, 然後分別將兩端的 白橙, 橙, 白綠, 綠 色的線芯開皮. 之後將 白橙接白綠, 及 橙接綠 (另外四條可以不理), 咁就會變成一條臨時的cross cable :lol:
最後由 Nosneb 於 週五 17 11月, 2006 00:17 編輯,總共編輯了 1 次。

頭像
Nosneb
夸克星

文章 Nosneb » 週五 17 11月, 2006 00:16

XR250 寫:真係無諗過會係cross cable的問題喎,不過notebook接modem時,係用條straight的LAN線,而且又成功上網。

anyway明天返公司借條返來試下先。
因為通常lan card遇到tx & rx reverse時會自動resolve. 如以前3com的PCMCIA lan card更加明顯, 當tx & rx reverse的時候佢一樣可照常上網而電腦上不會有任何提示, 但係card上的綠燈會一直閃著.(正常應該長亮不閃)

不過我都只係估估下, 因為wireless router隻隻牌子都有佢自己本身既古靈精怪問題. :lol:

observer
紅巨星

文章 observer » 週五 17 11月, 2006 15:36

若你的路尤器有 LAN/WAN 阜, 你只需要接 LAN 阜而不接 WAN 阜就有用 cross cable 的效果

頭像
Astrocat
中子星

文章 Astrocat » 週五 17 11月, 2006 16:19

通常router既WAN port已經support "Auto MDI/MDI-X". 佢可以auto crossover RX/TX link, 即係可以用番straight through cable.

Hassle free. :o

observer
紅巨星

文章 observer » 週五 17 11月, 2006 17:00

Astrocat 寫:通常router既WAN port已經support "Auto MDI/MDI-X". 佢可以auto crossover RX/TX link, 即係可以用番straight through cable.

Hassle free. :o
若他的情況果真如此就不會有問題了 :wink:

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週五 17 11月, 2006 17:37

謝謝幾位,我已經借了條crossover cable,今晚會返去試下。

其實我個wireless router己經用了好幾年的B,可能真係唔識auto轉 TX/RX。

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週六 18 11月, 2006 00:23

試過條crossover cable,結果都係唔得。
今晚問同事借了另外一隻router返來,結果同我原來的rounter一樣都係取唔到IP。

頭像
Subaru
夸克星

Re: cable modem問題

文章 Subaru » 週六 18 11月, 2006 01:27

XR250 寫:我一直用開i-cable經wireless router上網。話說昨日,i-cable上來換了.....
我好耐以前都係用i-cable, 佢換咗個modem之後, 有一段時間成日都上唔到網, 變咗"永遠斷線嘅寬頻".

最後轉ISP解決咗個問題.

pkchung
紅巨星

文章 pkchung » 週六 18 11月, 2006 08:44

Hi,

May I ask you some question? What's brand name and model no. of you router? Have you reset to default setting of your router? In the message, you wrote you can't get the ip address, is that your router can't get the ip address or your PC can't get the ip address? Thanks... :wink:

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週六 18 11月, 2006 16:26

Hi pkchung, 我試過的router有3隻,surcom EP-9150ax, PCI BLW-04WM, linksys(已還了,唔記model),已經試過reset to factory default,不過都係唔得。我login到router的web interface,所以問題唔係notebook與router這邊,而係cable modem派唔到IP比router。

我試過用notebook取了IP,然後馬上拔去LAN線,再人手入返所有IP address, subnet, default gateway, mac address, DNS....
去個router上去,都係唔得。

昨晚已經關了modem超過10小時,關機前我已經由notebook release 了 IP,今日重新接上router都係唔得。

cable modem的motorola 的SBV5121。

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週一 20 11月, 2006 20:50

其實我已經放棄再試,返正合約只餘下2個月。

不過今日睇多次個ipconfig /all,竟然見到DHCP派了3個default gateway比我,請問這是否正常? icable CS的電話又暫時未能打通。有無人知這是否正常?會唔會係這個原因,令我的router用唔到?
附加檔案
最後由 XR250 於 週一 20 11月, 2006 21:26 編輯,總共編輯了 1 次。

頭像
jj12667
中子星

文章 jj12667 » 週一 20 11月, 2006 21:13

pccw啦! :shock:

回覆文章

回到「電腦資訊科技 Information Technology」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 1 位訪客