$3000 內砌到乜野機?

電腦.電子手帳PDA.iphone.ipod
頭像
Nosneb
夸克星

文章 Nosneb » 週五 08 9月, 2006 14:25

hihi 地 寫:我都想要一部囉
又係唔要hard disk, monitor囉
邊度買好啲呀?
黃金?
同埋我想要啲細部少少囉
價錢會唔會都係一樣呀?
:)
你既預算係幾多$$呢?
0個部都係細箱, gtr, 真慳位, 但係相加多隻hard disk都唔得 :cry:

頭像
hihi 地
原恆星

文章 hihi 地 » 週一 11 9月, 2006 09:24

因為而家我嗰部已好舊囉
:?
入面全部都係塵
同埋部機開一陣就響囉
應該係detect溫度嗰度響嘛
所以想"成機"換咗部機囉
:lol:
我主要係做啲普通嘢嘛
或者有時會做嚇啲programming既嘢
我會install studio .net架
又會install photoshop囉
但係就唔會打機既
個budget希望係三千樓下啦
最好再平啲啦
:wink:
如果加唔到hard disk 唔緊要啦
我可以用usb 嚟connect我另一個hard disk啦

大家有乜嘢諗法哩?
嘻嘻

pkchung
紅巨星

文章 pkchung » 週一 11 9月, 2006 10:02

You can try Dell,

http://www1.ap.dell.com/content/product ... dhs&~ck=bt

Dimension 1100 with LCD @ HK$ 3,799
Dimension 3100 @ HK$ 3,499

頭像
扒飯撈麵
夸克星

文章 扒飯撈麵 » 週一 11 9月, 2006 10:30

i bought one last month, but seems not so valueable

ASUS all in one board
cpu:Samphron 3G
seagate 160G hard disk
lite-on combo drive
Maxpower 350W power supply
+case
spent about $3k already

頭像
Nosneb
夸克星

文章 Nosneb » 週三 13 9月, 2006 14:32

hihi 地 寫:因為而家我嗰部已好舊囉
入面全部都係塵
同埋部機開一陣就響囉
我主要係做啲普通嘢嘛
但係就唔會打機既
最好再平啲啦
我可以用usb 嚟connect我另一個hard disk啦

大家有乜嘢諗法哩?
嘻嘻
Yo~~ 唔打機, 有photo shop; 用onboard graphic應該冇乜問題既, 我有以下建議,

main board:
Asus P5LD2 VM -- $9XX
(intel 945G chipset, m-ATX, on board graphic, support Pentium D, P4...(新的R2.0 更可support Core 2 Duo))
CPU:
Intel Pentium D 915, 2.8GHz -- $11XX
CASE+Power:
普通的m-atx機箱 + 較優質的350w牛 -- $5xx
hardisk:
各廠的160GB HDD -- 5XX (因底板支援SATA及IDE, 所以你的舊HDD可以reuse)
ROM:
LG 10N --- 2xx(DVD-RW 可錄 dvd-ram)
其他kic-lic-kat-lat --- $2XX
RAM:
Kinston DDR2 667 512MB x 2 (7XX)

其實pkchung的DELL建議都可以考慮, 廠機唔洗煩保養, 而且價錢己包OS

頭像
clcwong
中子星

文章 clcwong » 週三 13 9月, 2006 15:34

Nosneb 寫:
hihi 地 寫:因為而家我嗰部已好舊囉
入面全部都係塵
同埋部機開一陣就響囉
我主要係做啲普通嘢嘛
但係就唔會打機既
最好再平啲啦

大家有乜嘢諗法哩?
嘻嘻
Yo~~ 唔打機, 有photo shop; 用onboard graphic應該冇乜問題既, 我有以下建議,

main board:
Asus P5LD2 VM -- $9XX
(intel 945G chipset, m-ATX, on board graphic, support Pentium D, P4...(新的R2.0 更可support Core 2 Duo))
CPU:
Intel Pentium D 915, 2.8GHz -- $11XX
CASE+Power:
普通的m-atx機箱 + 較優質的350w牛 -- $5xx
hardisk:
各廠的160GB HDD -- 5XX (因底板支援SATA及IDE, 所以你的舊HDD可以reuse)
ROM:
LG 10N --- 2xx(DVD-RW 可錄 dvd-ram)
其他kic-lic-kat-lat --- $2XX
RAM:
Kinston DDR2 667 512MB x 2 (7XX)

其實pkchung的DELL建議都可以考慮, 廠機唔洗煩保養, 而且價錢己包OS
harddisk剛剛買了隻開server..
160GB SATA segate...$448

頭像
hihi 地
原恆星

文章 hihi 地 » 週四 14 9月, 2006 16:14

都真係好平
哈哈

咁邊度砌機好哩?
黃金?

:roll:

頭像
Nosneb
夸克星

文章 Nosneb » 週四 14 9月, 2006 22:03

hihi 地 寫:都真係好平
哈哈

咁邊度砌機好哩?
黃金?

:roll:
黃金白店黑店參半, 買之前可以上d砌機forum參考一下.
有一點比較容易分辨黑店. 就係如困你格過價, 見某店的價錢比起其它商號便宜得非常明顯的話(如平多過15-20%), 就勸你唔好博喇, 多數黑店都係以超平價吸引顧客. 但. . . 一竹篙不可打一船人, 可能也有真係平又唔扼人既舖頭呢 8)

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週四 14 9月, 2006 23:10

Nosneb 寫:黃金白店黑店參半
呢句話好多顏色, 睇左十秒至睇得明 :lol: :lol: :lol:

頭像
Nosneb
夸克星

文章 Nosneb » 週四 14 9月, 2006 23:19

Wah!! 寫:
Nosneb 寫:黃金白店黑店參半
呢句話好多顏色, 睇左十秒至睇得明 :lol: :lol: :lol:
哈~~ 係喎, 你唔講我都唔覺添~~

頭像
clcwong
中子星

文章 clcwong » 週五 15 9月, 2006 01:00

我鐘意去旺電 Jumbo~^^"i給各位參考下...這間不錯的

頭像
hihi 地
原恆星

文章 hihi 地 » 週五 15 9月, 2006 11:18

呢間係喺黃金呀?
:)

回覆文章

回到「電腦資訊科技 Information Technology」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 3 位訪客