哎瘋5入不到WiFi

電腦.電子手帳PDA.iphone.ipod
回覆文章
頭像
鄧登凳
夸克星

哎瘋5入不到WiFi

文章 鄧登凳 » 週三 25 12月, 2013 19:24

酒店WiFi,iPhone4S入到,iPad入到,但iPhone5入唔到,是何道理?

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週三 25 12月, 2013 22:14

用動態IP位置入不到,要用固定IP, 由iPhone4抄IP才成,有冇人可以解釋 [疑惑]

頭像
marco1415
白矮星

文章 marco1415 » 週四 26 12月, 2013 16:06

建議reset一次,一般可解決!

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週四 26 12月, 2013 17:39

marco1415 寫:建議reset一次,一般可解決!
熄機再開都唔得,固定IP都一時時冫(

頭像
kwyan
星際雲

文章 kwyan » 週一 30 12月, 2013 10:09

如果你確定用成功上網裝置的IP搬都另一部機便能成功,有機會是酒店限制上網裝置的數量,有些酒店只准一部裝置上網。

上唔到網最重要是講出:顯示唔到router名稱(SSID),看到名稱但接唔通,或接通(connected)但出唔到internet。

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週一 30 12月, 2013 15:56

見到SSID入唔到。(看不到SSID叫"搵唔到WiFi", 見不到SSID亦無得抄IP位置。 見有得入但接不到WiFi線, 才叫做"入唔到"。 入咗但用不到互聯網叫"上唔到網", 相信同一WiFi伺服器, 沒有可能一部機上到網另一部上唔到網。)

酒店亦沒有限上網數目, 因一早己是同一時間iPhone4和mini-iPad上咗網, 最後是再加iPhone5三部一同上網。

問過電子工程專家, 估計是iPhone5為了節省電力, 將iPhone5發出的WiFi訊號功率調低了, 那酒店接收手機的握手(handshaking)訊號不清, 就做不到動態位址的握手, 靜態位址的握手較簡單, 成功率會較高。

回覆文章

回到「電腦資訊科技 Information Technology」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 1 位訪客