WiFi 與 android

電腦.電子手帳PDA.iphone.ipod
回覆文章
頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

WiFi 與 android

文章 funoooo » 週日 29 9月, 2013 09:18

請問大家有沒有這問題,手機連上了 WiFi, 但上网全無反應。如何解決?

頭像
kwyan
星際雲

文章 kwyan » 週日 29 9月, 2013 11:10

很多可能!
如果你是連上自己的wireless router,試試可否開到router adm page,成功表是mobile到router的wifi connection是無問題。
如果是連上public wifi,多數是未sign in供應商的logon或agreement page。

頭像
littleming
夸克星
聯繫:

Re: WiFi 與 android

文章 littleming » 週日 29 9月, 2013 12:12

funoooo 寫:請問大家有沒有這問題,手機連上了 WiFi, 但上网全無反應。如何解決?
我試過(自己的router network)係因為由dhcp 得來的dns 設定無法運作, 最後set 做fix IP及dns 搞掂.

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

文章 funoooo » 週一 30 9月, 2013 11:11

謝謝講觧!

我發現好似 Router 跟 Android 夾不夾問題. 好似有 D router 都發生這情況, 但有些無問題。

請問如想換 Router, 有什麼推介? 最重要跟 Android 夾。

謝謝!

頭像
littleming
夸克星
聯繫:

文章 littleming » 週一 30 9月, 2013 13:43

funoooo 寫:謝謝講觧!

我發現好似 Router 跟 Android 夾不夾問題. 好似有 D router 都發生這情況, 但有些無問題。

請問如想換 Router, 有什麼推介? 最重要跟 Android 夾。

謝謝!
我用TP link, 無問題.
駁唔到的是link sys

sampson
紅巨星

文章 sampson » 週一 30 9月, 2013 14:00

謝謝!
我用 D-Link :P

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

文章 funoooo » 週一 30 9月, 2013 14:17

littleming 寫:

謝謝!
我正是用 TP-link 而出事. :cry: :cry: :cry:

頭像
littleming
夸克星
聯繫:

文章 littleming » 週一 30 9月, 2013 14:26

funoooo 寫:
littleming 寫:

謝謝!
我正是用 TP-link 而出事. :cry: :cry: :cry:
:shock: ...唔知會唔會不同model 又有不同結果.

再唔係, 如果有firmware update 都可以試下update 後得唔得.

頭像
MOON TO
夸克星

文章 MOON TO » 週四 24 10月, 2013 13:10

TP好多機都冇問題,
下次在家再過到呢個情況,將router電源關掉一分鐘再插返去就ok

頭像
kwyan
星際雲

文章 kwyan » 週一 30 12月, 2013 09:55

最近幫朋友解決android mobile上不到wireless router問題,舊Android電話出唔到router SSID,新Android電話、電腦或ipad上同一router完全無問題。

Upgrade這router firmware之後,所有裝置成功接通。

頭像
bingsze
夸克星

文章 bingsze » 週一 30 12月, 2013 10:51

這裡的師兄有分可愛,常常樂於助人!

其實我家的尾房wifi signal 也十分弱,

時得時不得,我有多一個 router, 是否

可以作連接器,如果是直接拉線,在電

腦要否作任何更改? 先謝謝大家!
:D :D :D

頭像
littleming
夸克星
聯繫:

文章 littleming » 週一 30 12月, 2013 12:23

bingsze 寫:這裡的師兄有分可愛,常常樂於助人!

其實我家的尾房wifi signal 也十分弱,

時得時不得,我有多一個 router, 是否

可以作連接器,如果是直接拉線,在電

腦要否作任何更改? 先謝謝大家!
:D :D :D
你是指你家中用一個有wifi 的主router?
spare 的有冇wifi support?
部份有wifi 的 router firmware 可以將其設定為AP (access point)
如果你能夠set 個spare router 做AP, 將其放近些尾房,電腦駁這AP便是...

再唔係, 就用home plug , 用返普通LAN (區域網路)
DHCP 自動連線便OK.

頭像
bingsze
夸克星

文章 bingsze » 週一 30 12月, 2013 16:01

homeplug好,還是repeater 好呢?

好似後者一百幾十就有一隻 :roll:

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週一 30 12月, 2013 16:11

bingsze 寫:homeplug好,還是repeater 好呢?

好似後者一百幾十就有一隻 :roll:
要速度Homeplug一定快。

如果家中己有homeplug系統, 加多一個都係兩舊水左右。

頭像
bingsze
夸克星

文章 bingsze » 週二 31 12月, 2013 03:24

Problem solved. By pointing all the antennae to my last room direction. It seems that the signal is so satisfactory. Less users using now may be the another reason. I will know it by some more time.

回覆文章

回到「電腦資訊科技 Information Technology」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 3 位訪客