有冇人用MAC PRO

電腦.電子手帳PDA.iphone.ipod
回覆文章
頭像
MOON TO
夸克星

有冇人用MAC PRO

文章 MOON TO » 週日 05 5月, 2013 20:56

呢部野真係貴,http://www.apple.com/hk/macpro/

頭像
bingsze
夸克星

文章 bingsze » 週一 06 5月, 2013 10:09

Only for the professional or fu ur Dai.

頭像
wtyu21
夸克星

文章 wtyu21 » 週二 07 5月, 2013 03:44

唔算貴啦~回想起我1994年存幾個月薪水(剛剛出社會打工,初級設計師只有5000一個月)買入一台Power Mac 6100/60AV桌面電腦,只有8MB記憶體,150MB HDD,加一個14“ Apple顯示器,開價要HKD 30,000,因為我係大專設計系最後一屆學習傳統手稿畢業,一出到社會上好多設計公司已經開始電腦化,所以只好一邊工作一邊自修Mac機做電腦設計,近廿年來,我投資在Apple電腦上已差不多超過二十萬港幣~ :( :( :(

頭像
MOON TO
夸克星

文章 MOON TO » 週二 07 5月, 2013 15:17

wtyu21 寫:唔算貴啦~回想起我1994年存幾個月薪水(剛剛出社會打工,初級設計師只有5000一個月)買入一台Power Mac 6100/60AV桌面電腦,只有8MB記憶體,150MB HDD,加一個14“ Apple顯示器,開價要HKD 30,000,因為我係大專設計系最後一屆學習傳統手稿畢業,一出到社會上好多設計公司已經開始電腦化,所以只好一邊工作一邊自修Mac機做電腦設計,近廿年來,我投資在Apple電腦上已差不多超過二十萬港幣~ :( :( :(
20萬 :shock:
已回報了吧

頭像
wtyu21
夸克星

文章 wtyu21 » 週三 08 5月, 2013 02:21

MOON TO 寫:
wtyu21 寫:唔算貴啦~回想起我1994年存幾個月薪水(剛剛出社會打工,初級設計師只有5000一個月)買入一台Power Mac 6100/60AV桌面電腦,只有8MB記憶體,150MB HDD,加一個14“ Apple顯示器,開價要HKD 30,000,因為我係大專設計系最後一屆學習傳統手稿畢業,一出到社會上好多設計公司已經開始電腦化,所以只好一邊工作一邊自修Mac機做電腦設計,近廿年來,我投資在Apple電腦上已差不多超過二十萬港幣~ :( :( :(
20萬 :shock:
已回報了吧
回報不了~因為前面好多部Power Mac, PowerBook, iMac多數家用學習、玩樂、上網為主,要到2002年往後日子換幾部新機,先至多接設計Job在家製作,回報係有,但回報不夠買機錢~

Chanlunlun
夸克星

文章 Chanlunlun » 週三 08 5月, 2013 09:51

wtyu21 寫:........只好一邊工作一邊自修Mac機做電腦設計,近廿年來,我投資在Apple電腦上已差不多超過二十萬港幣~ :( :( :(
> $200000!!!!!
R U kidding ? Can buy lots of Takahashi !

Chanlunlun
夸克星

Re: 有冇人用MAC PRO

文章 Chanlunlun » 週三 08 5月, 2013 09:54

MOON TO 寫:呢部野真係貴,http://www.apple.com/hk/macpro/
For a professional equipment this is not expensive, still cheaper than a Plasma TV.

頭像
wtyu21
夸克星

文章 wtyu21 » 週三 08 5月, 2013 16:37

Chanlunlun 寫:
wtyu21 寫:........只好一邊工作一邊自修Mac機做電腦設計,近廿年來,我投資在Apple電腦上已差不多超過二十萬港幣~ :( :( :(
> $200000!!!!!
R U kidding ? Can buy lots of Takahashi !
鏡神~No Kidding呢~平均一年一萬差不多了~ :lol:

List of my Macs~
1994~1995 Apple Power Mac 6100/60AV = >30000
1995~1999 Apple Power Mac 8500/120AV = >40000
1999~2004 Apple Power Mac G4/450 = >28000
2000~2002 Apple PowerBook G4/400 = >22000
2002~todate Apple PowerBook G4/667 = >26000 (Still in service)
2004~2006 Apple iMac 20" G4/1GHz = 15000
2006~2008 Apple iMac 20" G5/2GHz = 15000
2008~2012 Apple iMac 20" Intel Duo Core 2.4GHz = 15000
2012~Todate Apple iMac 27" Intel i7 Four Core 2.7GHz = 15000

回覆文章

回到「電腦資訊科技 Information Technology」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 9 位訪客